Βουλγαρία: Ο πρώην πρωθυπουργός Πετκόφ επιβεβαιώνει την «κρυφή» αποστολή όπλων στην Ουκρανία

Όπλα από τη Βουλγαρία έφτασαν στην Ουκρανία μέσω μεσαζόντων πολύ πριν εγκριθεί το πρώτο επίσημο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας από τη βουλγαρική κυβέρνηση, ανέφεραν σήμερα μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα τον πρώην πρωθυπουργό Κίριλ Πετκόφ.

Οι εξαγωγές δεν έγιναν από κυβέρνηση σε κυβέρνηση, αλλά μεταφέρθηκαν μέσω εταιρειών τρίτων στη Βουλγαρία και στο εξωτερικό, σύμφωνα με δημοσιεύματα βουλγαρικών ΜΜΕ.

Σε άρθρο με τίτλο «Η Βουλγαρία στη διάσωση: Πώς η φτωχότερη χώρα της ΕΕ έσωσε μυστικά την Ουκρανία», το Politico επικαλέστηκε έρευνα της Die Welt που φέρεται να βρήκε πως η Σόφια παρείχε καύσιμα και όπλα σοβιετικών προδιαγραφών στο Κίεβο, αλλά έπρεπε να κρατήσει μυστικές τις προμήθειες λόγω των προσκείμενων στη Μόσχα πολιτικών που μετείχαν στην κυβέρνηση.

Ο Πετκόφ επιβεβαίωσε ότι «εταίροι» από την Πολωνία, τη Ρουμανία, τις ΗΠΑ και τη Βρετανία «αγόραζαν όπλα από τη βουλγαρική βιομηχανία». «Ναι, ορισμένα από αυτά τα όπλα έφτασαν στον ουκρανικό στρατό», φέρεται να είπε.

«Υπολογίζουμε ότι περίπου το ένα τρίτο των πυρομαχικών που χρειαζόταν ο ουκρανικός στρατός στην πρώιμη φάση του πολέμου προέρχονταν από τη Βουλγαρία», είπε ο Πετκόφ στη γερμανική Die Welt.

Κοινό μυστικό στη Βουλγαρία η έμμεση εξαγωγή όπλων στο Κίεβο

Η Βουλγαρία, μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, δεν αποφάσιζε για ένα πρώτο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία μέχρι τα τέλη του 2022, λόγω μιας μακράς πολιτικής αντιπαράθεσης στο εσωτερικό της χώρας σχετικά με το θέμα.

Η κυβέρνηση Πετκόφ, η οποία έπεσε μετά από πρόταση μομφής τον Ιούνιο, δεν μπορούσε να λάβει ταχύτερα μέτρα για να εξοπλίσει την Ουκρανία, επειδή ο τότε εταίρος της στον συνασπισμό – οι φιλορώσοι Σοσιαλιστές – ήταν κατά των απευθείας παραδόσεων όπλων.

«Πρέπει να δηλωθεί ξεκάθαρα ότι δεν υπήρξε καμία απευθείας εξαγωγή στην Ουκρανία», υπογράμμισε ο Πετκόφ. Ωστόσο, είναι κοινό μυστικό στη Βουλγαρία ότι η χώρα ενεπλάκη με την έμμεση προμήθεια όπλων στην Ουκρανία.

Εταιρείες όπλων της Βουλγαρίας χρονολογούνται από την κομμουνιστική περίοδο, γεγονός που σημαίνει ότι μπορούν να προσφέρουν στην Ουκρανία πυρομαχικά τύπου πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας που η χώρα χρειάζεται. Εν τω μεταξύ, η βιομηχανική παραγωγή στη φτωχότερη χώρα της ΕΕ αυξήθηκε κατά περίπου 20% τον Μάιο του 2022 σε σύγκριση με τον Μάιο του 2021.

Ωστόσο, δεν αναφέρεται ακριβώς το είδος του εξοπλισμού που στάλθηκε από τη Σόφια στο Κίεβο, ενώ ο Βούλγαρος Υπουργός Άμυνας Ντιμιτάρ Στογιάνοφ προχώρησε σε δηλώσεις και ξεκαθάρισε ότι τα δημοσιεύματα του Bloomberg δεν είναι αληθή, τονίζοντας πως η Βουλγαρία δεν έχει προμηθεύσει την Ουκρανία ούτε με τεθωρακισμένα άρματα μάχης τύπου T-72 ούτε μαχητικά αεροσκάφη τύπου MiG-29 και Su-25 ούτε πυραυλικά συστήματα αεροπορικής άμυνας S-300.

Με πληροφορίες από: AΠΕ – ΜΠΕ / Politico / Φωτογραφία αρχείου