Βρετανική «απόβαση» για τις φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού [vid]

Του Κώστα Αλατζά

Την βρετανική πρόταση για τις φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού παρουσιάζει εκ νέου στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ο Βρετανός υφυπουργός Άμυνας, υπεύθυνος για τις αμυντικές προμήθειες, Τζέρεμι Κουΐν, ενώ αύριο η πρεσβεία του Ηνωμένου Βασιλείου διοργανώνει για τους εκπροσώπους του Τύπου ξενάγηση στη φρεγάτα του Βασιλικού Ναυτικού, Type 23 HMS Kent που βρίσκεται αγκυροβολημένη στο λιμάνι του Πειραιά, ο τύπος της οποίας προσφέρεται ως ενδιάμεση λύση στο Πολεμικό Ναυτικό.

Όπως πληροφορείται το OnAlert, o Βρετανός υφυπουργός, συνοδευόμενος από τον αρχηγό του Βασιλικού Ναυτικού (First Sea Lord and Chief of the Naval Staff) Admiral Tony Radakin CB ADC, συναντάται σήμερα διαδοχικά με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο, τον αρχηγό ΓΕΝ, Στυλιανό Πετράκη και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο. Στις συναντήσεις αναμένεται να παρουσιαστούν οι βελτιώσεις της βρετανικής προσφοράς και να δοθούν περαιτέρω διευκρινίσεις στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία για τις επιχειρησιακές δυνατότητες της νέας φρεγάτας Arrowhead 140 και των δύο πλοίων Type 23 του Βασιλικού Ναυτικού τα οποία διατίθενται ως ενδιάμεση λύση μέχρι τη ναυπήγηση των νέων φρεγατών.

Οι Βρετανοί ενδιαφέρονται να ναυπηγήσουν για λογαριασμό της Ελλάδας 4 νέες φρεγάτες Arrowhead 140 που ήδη ναυπηγούνται για το Βασιλικό Ναυτικό. Όπως έχει γίνει γνωστό από τις προηγούμενες επαφές που είχε η βρετανική πλευρά με την ηγεσία του υπουργείου Άμυνας και του Πολεμικού Ναυτικού, στην προσφορά των Βρετανών υπάρχει και η πρόβλεψη για μεταφορά τεχνογνωσίας στην ελληνική ναυπηγική βιομηχανία.

Δείτε ακόμη Φρεγάτες Πολεμικού Ναυτικού: Η βρετανική Arrowhead, τα ναυπηγεία και οι MEKO

Η βρετανική πρόταση επίσης περιλαμβάνει την παραχώρηση δύο φρεγατών Type 23 από τα αποθέματα του Πολεμικού Ναυτικού από τις 13 που συνολικά διαθέτει σε υπηρεσία. Τα πλοία αυτού του τύπου έχουν ηλικία από 30 (το παλαιότερο) έως 18 ετών (το νεότερο) και έχουν υποστεί εκσυγχρονισμό μέσης ζωής.

Αύριο το απόγευμα, στην ακτή Μιαούλη, θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση από τους αξιωματικούς του Βρετανικού Ναυτικού στη φρεγάτα Type 23 HMS Kent η οποία ναυπηγήθηκε το 1997 και εκσυγχρονίστηκε τα προηγούμενα χρόνια. Ο εμπορικός ακόλουθος της βρετανικής πρεσβείας θα παρουσιάσει στα Μέσα Ενημέρωσης αναλυτικά την βρετανική πρόταση ενώ στην παρουσίαση θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της κατασκευάστριας εταιρίας Babcock International και της εταιρίας Thales που κατασκευάζει ηλεκτρονικά συστήματα του πλοίου.

Δείτε το βίντεο που ανέβασε στο Twitter το πλήρωμα της φρεγάτας HMS Kent, από την άφιξή του στο λιμάνι του Πειραιά: