Βρετανικό ΥΠΑΜ: Η Ρωσία έχει χάσει τουλάχιστον τέσσερα συστήματα S-400 την τελευταία εβδομάδα

Η Ρωσία πιθανότατα έχει χάσει τουλάχιστον τέσσερις εκτοξευτές πυραύλων επιφανείας-αέρος μεγάλου βεληνεκούς S-400 από ουκρανικά πλήγματα την τελευταία εβδομάδα, αναφέρεται στο ημερήσιο δελτίο που συντάσσουν οι υπηρεσίες πληροφοριών του Βρετανικού ΥΠΑΜ.

Αναλύοντας αυτές τις απώλειες οι μυστικές υπηρεσίες της Βρετανίας αναφέρουν πως:

Η Ρωσία έχει από καιρό δώσει προτεραιότητα στα υψηλής τεχνολογίας συστήματα μεγάλης εμβέλειας S-400 ως βασικό συστατικό της στρατηγικής της, σημειώνει το Βρετανικό ΥΠΑΜ.

Κατά συνέπεια εκτιμά πως οι πρόσφατες απώλειες υπογραμμίζουν ότι το Ολοκληρωμένο Σύστημα Αεράμυνας της Ρωσίας συνεχίζει να έρχεται αντιμέτωπο με τα σύγχρονα όπλα ακριβείας που έχει αποκτήσει η Ουκρανία (πχ όπως οι HIMARS, οι ATACMS, οι Storm Shadows ή ακόμη και οι Neptune) και είναι πολύ πιθανό να αυξήσουν την ήδη σημαντική πίεση στα υπόλοιπα συστήματα και τους χειριστές τους.

«Υπάρχει ρεαλιστική πιθανότητα καθώς η Ρωσία αντικαθιστά τα κατεστραμμένα συστήματα S-400 στην Ουκρανία να αποδυναμώσει την αεράμυνα της σε άλλες επιχειρησιακές περιοχές», καταλήγουν οι υπηρεσίες πληροφοριών του βρετανικού υπουργείου.