Warmate: Η Λιθουανία χαρίζει δεκάδες drones «καμικάζι» στην Ουκρανία [pic, vid]

Η Λιθουανία συνεχίζει να υποστηρίζει εμπράκτως την Ουκρανία απέναντι στην ρωσική εισβολή, με την αποστολή και προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού, οπλικών συστημάτων, ακόμα και μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων τύπου TB2 Bayraktar, ενώ το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η αποστολή drones «καμικάζι» τύπου Warmate πολωνικής κατασκευής.

Ειδικότερα, ο Υπουργός Άμυνας της Λιθουανίας, Άρβιντας Ανουσάουσκας δήλωσε ότι συγκεντρώθηκε περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ από δωρεές πολιτών μέσω crowdfunding και τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για την αγορά 37 drones «καμικάζι» τύπου Warmate, τα οποία στη συνέχεια θα σταλούν στον ουκρανικό στρατό.

Ο αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης της Ουκρανίας δήλωσε τον Ιούλιο ότι τα drones πολωνικής κατασκευής χρησιμοποιούνται ευρέως από τις δυνάμεις «πρώτης γραμμής» και έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη των στρατιωτών, λόγω της αποτελεσματικότητας και της αξιοπιστίας που έχουν επιδείξει κατά την διάρκεια των μαχών, κάτι που έχουν εκφράσει δημοσίως και ανώτατοι Ουκρανοί αξιωματικοί, σύμφωνα με πολωνικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Το drone «καμικάζι» τύπου Warmate είναι ένα μη επανδρωμένο εναέριο σύστημα που χαρακτηρίζεται ως «περιπλανώμενο πυρομαχικό», ζυγίζει λιγότερο από 12 κιλά, αναπτύσσει ταχύτητες έως και 140 χιλιόμετρα την ώρα και μπορεί να πετάει για περίπου 70 λεπτά. Το σύστημα εκτόξευσης και ο σταθμός ελέγχου λειτουργίας του μπορεί να εγκατασταθεί σε στρατιωτικά οχήματα, όπως τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και αναπτύσσεται για αποτελεσματικά αντιαρματικά πλήγματα.

Δείτε σχετικό βίντεο: