OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Washington Post: Οι ΗΠΑ ενέκριναν την παράδοση F-35A και βομβών στο Ισραήλ παρά τις διαφωνίες

30/03/2024 - 09:27
F-35A
Share on FacebookShare on Twitter

Παρά την εναντίωση και τις ανησυχίες που εκφράζει δημόσια η κυβέρνηση των ΗΠΑ για τη σχεδιαζόμενη χερσαία επίθεση ευρείας κλίμακας του στρατού του Ισραήλ στην Ράφα της Λωρίδας της Γάζας, πόλη ασφυκτικά γεμάτη με σχεδόν 1,5 εκατ. πρόσφυγες, οι προμήθειες αμερικανικών πυρομαχικών και όπλων αξίας δισεκατομμυρίων συνεχίζουν να ρέουν, σημείωσε χθες Παρασκευή η Washington Post.

Επικαλούμενη αξιωματούχους που δεν κατονόμασε στο Πεντάγωνο και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η εφημερίδα αποκάλυψε πως η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν ενέκρινε «σιωπηρά» πρόσφατα παραδόσεις βομβών και μαχητικών αεροσκαφών στον στενότερο σύμμαχο της Ουάσιγκτον στη Μέση Ανατολή.

Στα πυρομαχικά οι παραδόσεις των οποίων εγκρίθηκαν τελευταία συμπεριλαμβάνονται βόμβες τύπου MK84, 900 κιλών.

Κάτι που πιστοποιεί ότι η κυβέρνηση του Δημοκρατικού προέδρου δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει τις παραδόσεις πυρομαχικών ως μέσο άσκησης πίεσης σε αυτήν του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Στη σχέση των δυο κυβερνήσεων επικρατεί τις τελευταίες ημέρες ένταση.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ απαίτησε πρόσφατα το Ισραήλ να στείλει αντιπροσωπεία στην Ουάσιγκτον για να συζητηθεί το επιχειρησιακό σχέδιο για τη Ράφα και να προταθούν εναλλακτικές.

Όμως η κυβέρνηση Νετανιάχου, έξαλλη για την αποχή της Ουάσιγκτον που επέτρεψε την έγκριση τη Δευτέρα απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που απαιτεί «άμεση κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας, ακύρωσε την επίσκεψη. Προτού εντέλει ενημερώσει την Ουάσιγκτον πως «θα επιθυμούσε να συμφωνηθεί νέα ημερομηνία» για τις συνομιλίες αυτές.

Παρά τις τριβές, η κυβέρνηση Μπάιντεν συνεχίζει να ανεφοδιάζει τον ισραηλινό στρατό, ενώ στελέχη και αντιπρόσωποί της δεν παύουν να επαναλαμβάνουν πως δεσμεύτηκε να υποστηρίξει χωρίς αστερίσκους το Ισραήλ στον πόλεμο που διεξάγει από την 7η Οκτωβρίου εναντίον του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς.

Την περασμένη εβδομάδα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την παράδοση 25 σχεδόν αόρατων για τα εχθρικά ραντάρ μαχητικών F-35A. Καθώς η πώληση είχε εγκριθεί από το Κογκρέσο το 2008, δεν ήταν υποχρεωμένο να ενημερώσει εκ νέου το κοινοβούλιο. Οι παραδόσεις βομβών τύπων MK84 και MK82 (σχεδόν 300 κιλών), που εγκρίθηκαν αυτή την εβδομάδα, είχαν επίσης λάβει πράσινο φως από το Κογκρέσο πριν από χρόνια.

Breaking news: The Biden administration greenlights more bombs and warplanes for Israel despite widening rift with Prime Minister Benjamin Netanyahu. https://t.co/niOrIsy87Z

— The Washington Post (@washingtonpost) March 29, 2024

Ο πόλεμος, που διανύει την 176η ημέρα του, ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου, όταν ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς προχώρησε με ορμητήριο τη Λωρίδα της Γάζας σε επίθεση άνευ προηγουμένου σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας, η οποία στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 1.160 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με καταμέτρηση βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα. Κατά ισραηλινές πηγές, άλλοι 250 και πλέον άνθρωποι απήχθησαν εκείνη την ημέρα, από τους οποίους πάνω από 130 πιστεύεται πως εξακολουθούν να κρατούνται στον θύλακο — όμως 34 πιστεύεται πως είναι νεκροί.

Σε αντίποινα, η πολιτικοστρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ ορκίστηκε να αφανίσει τη Χαμάς, κίνημα που χαρακτηρίζει, όπως και οι ΗΠΑ και η ΕΕ, «τρομοκρατική» οργάνωση. Στις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 32.623 άνθρωποι, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, κατά τους αριθμούς που δημοσιοποίησε χθες το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Πηγές: Με πληροφορίες από dpa, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags: F-35AΒΟΜΒΕΣΗΠΑΙΣΡΑΗΛΣΤΕΙΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ

Related Posts

ΕΛΒΟ
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

ΕΛΒΟ: Συμμαχίες με Rheinmetall και Όμιλο Κοπελούζου για νέο αμυντικό και βιομηχανικό αποτύπωμα

09/05/2026 - 14:37
THYREOS CYBER
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Η THYREOS CYBER παρουσιάζει την Palestra: ένα πρωτοποριακό προϊόν κυβερνοασφάλειας και επιχειρησιακής ετοιμότητας

08/05/2026 - 20:40
Kuzgun
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Kuzgun: Η Τουρκία αποκάλυψε drone «καμικάζι» με εμβέλεια πάνω από 1.000 χιλιόμετρα – Τα χαρακτηριστικά του [vid, pics]

08/05/2026 - 12:17

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1925 η Κύπρος ανακηρύσσεται αποικία του Βρετανικού Στέμματος

Η Ουκρανία και η Ρωσία αλληλοκατηγορούνται για παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός

NYT: Η Ρωσία στέλνει εξαρτήματα για drones στο Ιράν μέσω της Κασπίας Θάλασσας, παρακάμπτοντας το Ορμούζ

HMS Dragon: Μετά την Κύπρο, το βρετανικό αντιτορπιλικό πάει στη Μέση Ανατολή – Προετοιμασία για αποστολή στα Στενά του Ορμούζ

Ιράν: Παραμένουν τα σημεία «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ – Ουράνιο, πυρηνικά και Ορμούζ

ΕΛΒΟ: Συμμαχίες με Rheinmetall και Όμιλο Κοπελούζου για νέο αμυντικό και βιομηχανικό αποτύπωμα

Νίκος Δένδιας για το drone στην Λευκάδα: «Ξέρουμε τι είναι και τι περιέχει, δεν έχουμε τίποτα να ζηλέψουμε»

Στενά του Ορμούζ: Το Ιράν στήνει «ζώνη ελέγχου» και η ναυσιπλοΐα περνά στη «σκιά» του IRGC

Top News

Δέσποινα Καμπούρη: «Με τον Δημήτρη Ουγγαρέζο είχαμε τα προηγούμενα χρόνια μια πάρα πολύ καλή σχέση»

Γιάννης Κότσιρας: «Ο Σταύρος Ξαρχάκος ήταν παιδικός μου ήρωας, τον λάτρευα και τον λάτρευε και η μητέρα μου»

Πόπη Μαλλιωτάκη: Δεν έχω αγαπηθεί όσο θα ήθελα, το μεγαλύτερο φταίξιμο το έχω εγώ με τις επιλογές μου

Οι Metallica έπαιξαν «Ζορμπά» και «Τρύπες» και «γκρέμισαν» το ΟΑΚΑ - Δείτε βίντεο

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert