Washington Post: Οι Ρώσοι χτυπούν ξύλινους στόχους…που μοιάζουν με συστήματα HIMARS

Σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα της Washington Post, η Ουκρανία έχει προχωρήσει σε μια αρκετά αποτελεσματική μέθοδο παραπλάνησης με την χρήση ξύλινων κατασκευών που χρησιμοποιούνται ως ομοιώματα των πυραυλικών συστημάτων HIMARS, με αποτέλεσμα να «μπερδεύουν» τα ρωσικά UAV και το ρωσικό πυροβολικό να «σπαταλάει» πυρομαχικά σε ψεύτικους στόχους.

O oυκρανικός στρατός χρησιμοποιεί αυτήν την τακτική εδώ και μερικές εβδομάδες και έχει «τραβήξει» τουλάχιστον 10 ρωσικούς πυραύλους cruise Kalibr. Aυτή η επιτυχία ώθησε την Ουκρανία να αναπτύξει την κατασκευή των αντιγράφων για ευρύτερη χρήση, δήλωσε ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος, υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Αυτά τα ξύλινα HIMARS ίσως είναι ο λόγος που η Ρωσία «καυχιέται» συχνά ότι καταστρέφει συστήματα δυτικού πυροβολικού στις μάχες στην Ουκρανία. «Οι Ρώσοι ισχυρίζονται ότι έχουν καταστρέψει περισσότερα HIMARS από αυτά που έχουμε στείλει ως τώρα», παρατήρησε ένας Αμερικανός διπλωμάτης.

Ο τρόπος με τον οποίο η Ουκρανία προστατεύει τους πυραύλους και τα συστήματα που παρέχονται από τη Δύση υπογραμμίζουν τη σημασία τους στο πεδίο της μάχης. Οι μέθοδοι φαίνονται να δουλεύουν καθώς έχουν επιβραδύνει αρκετά την προέλαση της Ρωσίας στα ανατολικά και νότια, δίνοντας στην Ουκρανία τη δυνατότητα να χτυπά από μεγάλο βεληνεκές, καταστρέφοντας πολλούς ρωσικούς στόχους υψηλής αξίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι καταστροφές αποθηκών όπλων και πυρομαχικών αλλά και ρωσικές στρατιωτικές βάσεις, λένε αξιωματικοί των ΗΠΑ.