*Του Κώστα Σαρικά
H αποστολή της προσφοράς από το Υπουργείο Άμυνας της Μεγάλης Βρετανίας προς το αντίστοιχο τουρκικό, όπως επιβεβαιώνει η Άγκυρα, για την πώληση 40 μαχητικών Eurofighter Typhoon φαίνεται ότι επιβεβαιώνει το γεγονός ότι έχει «ξεκλειδώσει» η αποδέσμευση του «made in Europe» αεροσκάφους στην Τουρκία.
Φαίνεται επίσης πως έχουν ξεπεραστεί και οι ενστάσεις της Γερμανίας, έπειτα από την «αλλαγή σκυτάλης» στην Καγκελαρία. Ενώ έως πρότινος το Βερολίνο εμφανιζόταν να έχει σοβαρές ενστάσεις για τον εξοπλισμό της Τουρκίας με το 4,5ης γενιάς μαχητικό, οι εξελίξεις δείχνουν ότι αυτές οι επιφυλάξεις δεν ισχύουν πλέον και η Γερμανία ενέδωσε στις πιέσεις του Λονδίνου, ενώ για την πώληση των Eurofighter Typhoon έχουν ήδη συμφωνήσει τόσο η Ιταλία όσο και οι Ισπανία, που συμπεριλαμβάνονται στις χώρες της κοινοπραξίας.
«Συνεχίζουμε την διαδικασία εξέτασης της προσφοράς», αναφέρουν πηγές του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας, όπως γράφει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Hurriyet. Όμως, οι πληροφορίες που φτάνουν στην Αθήνα αναφέρουν ότι πλέον η διαπραγμάτευση εστιάζεται πλέον στην απόκτηση των πυραύλων αέρος-αέρος Meteor, καθώς η Τουρκία φέρεται να έχει ξεκαθαρίσει ότι είναι προαπαιτούμενο η συμφωνία να αποτελεί «πακέτο» και να περιλαμβάνει μαζί με τα μαχητικά έως και 400 πυραύλους τελευταίας τεχνολογίας.
Το δημοσίευμα της γαλλικής La Tribune, το οποίο ανέφερε ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας δεν έχει απαντήσει στο αίτημα του Γάλλου ομολόγου του Sébastien Lecornu να συναντηθούν στην Αθήνα προκειμένου να συζητήσουν το ζήτημα της πώλησης των πυραύλων Meteor στην Τουρκία, είναι ενδεικτικό του διπλωματικού «πυρετού» που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ο Γάλλος υπουργός Άμυνας διαβίβασε προς τον Νίκο Δένδια επιστολή που απέστειλε στις 28 Φεβρουαρίου στον Βρετανό ομόλογό του, σύμφωνα με την οποία το Παρίσι ζητά από το Λονδίνο να λάβει σοβαρά υπόψη της ανησυχίες της Αθήνας. Με τις πηγές του ΥΠΑΜ να προσθέτουν ότι δεν τίθεται θέμα για τη συνάντηση των δύο υπουργών, καθώς υπάρχει ανοιχτή πρόσκληση για ραντεβού στην Αθήνα, το οποίο θα καθοριστεί μέσω της διπλωματικής οδού.
Όπως ήδη έχει αναφέρει το OnAlert.gr, η δυνατότητα της Γαλλίας να «μπλοκάρει» τη συμφωνία για πώληση των Meteor στην Τουρκία είναι εξαιρετικά περιορισμένη, καθώς η συμμετοχή της χώρας στην κοινοπραξία κατασκευής των πυραύλων αέρος-αέρος είναι σε επίπεδο που αγγίζει μόλις το 12,4%, την ώρα που οι υπόλοιπες χώρες που συμμετέχουν στην κοινοπραξία – Γερμανία 16%, Ιταλία 12%, Ισπανία και Σουηδία από 10% – δεν έχουν καμία αντίρρηση στην αποδέσμευση των πανίσχυρων πυραύλων. Η συμφωνία – «πακέτο» για Eurofighter και Meteor μπορεί να φτάσει έως και τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις εταιρείες που συμμετέχουν στην κατασκευή των μαχητικών και των πυραύλων.
Με δεδομένη την άριστη σχέση Ελλάδας – Γαλλίας σε κάθε επίπεδο και τις συμφωνίες για πώληση των φρεγατών Belharra και των μαχητικών Rafale στην χώρα μας, το Παρίσι δεν επιθυμεί με κανένα τρόπο να προκαλέσει τη δυσφορία της Αθήνας σε ενδεχόμενη πώληση των Meteor στην Τουρκία. Όμως, η ευρύτερη θετική στάση της Ευρώπης έναντι της Τουρκίας, αλλά και το πολύ ισχυρό επιχειρηματικό αποτέλεσμα μιας τέτοιας συμφωνίας, αφήνουν στη Γαλλία ελάχιστα περιθώρια αντίδρασης.
Την ίδια ώρα, η Άγκυρα έχει εκτινάξει τις «μετοχές» της ως δύναμη που μπορεί να έχει κομβικό ρόλο στην ασφάλεια της Ευρώπης, καθώς η μία μετά την άλλη οι χώρες της ΕΕ την βάζουν στο τραπέζι των συζητήσεων. Και δεν είναι τυχαία η πρόσκληση της Τουρκίας από τη Βρετανία στη «Σύνοδο των Προθύμων» για την ανάπτυξη ειρηνευτικής δύναμης στην Ουκρανία και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ασφάλειας.
Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της Πολωνίας, έπειτα από τη συνάντηση του με τον Ταγίπ Ερντογάν, με τον Ντόναλντ Τουσκ να αναγνωρίζει ότι η Τουρκία θα μπορούσε να έχει «ρόλο κλειδί» για την ειρήνη στην Ουκρανία και να προσθέτει ότι η Πολωνία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Τουρκία τόσο στον τομέα της άμυνας, όσο και στην αμυντική βιομηχανία. Αίσθηση προκάλεσε και το γεγονός ότι ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε προέτρεψε τους ηγέτες της Ευρώπης να ενισχύσουν τους δεσμούς τους με την Τουρκία και τον Ταγίπ Ερντογάν.