«Ξεπούλησαν» τα ρωσικά όπλα το 2013!

Την τελευταία δεκαετία, οι ρωσικές εξαγωγές οπλικών συστημάτων και αμυντικού εξοπλισμού, αυξάνονταν χρόνο με το χρόνο. Συνολικά, οι πωλήσεις ρωσικών όπλων στο διάστημα αυτό, έχουν τετραπλασιαστεί. Ωστόσο, η ηγεσία της Rosoboronexport, της κύριας εξαγωγικής εταιρεία αμυντικού εξοπλισμού της Ρωσίας, θεωρεί ότι το 2013 οι ρωσικές εξαγωγές όπλων έφτασαν στο ανώτατο σημείο – στην κορυφή των δυνατοτήτων τους. Σύμφωνα με το πλαίσιο της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη της εταιρείας μέχρι το 2020, οι εξαγωγές ρωσικών αμυντικών συστημάτων στο διάστημα 2013 – 2016 θα παραμείνουν στο ύψος των 13 δισ. δολαρίων ετησίως.

Τη στροφή, από την «επίθεση» στην «άμυνα» στα επόμενα τρία χρόνια, ο ρωσικός εξαγωγικός κολοσσός την εξηγεί με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην παγκόσμια αγορά όπλων. «Η παγκόσμια αγορά αλλάζει, αλλά δεν προβλέπεται να υπάρξουν δραστικές αλλαγές. Σε αυτή την εκτίμηση βασιζόμαστε και θεωρούμε ότι δεν θα συμβεί κάποια δραματική αύξηση στη ζήτηση εξοπλισμών αυτή την περίοδο. Δεν λέμε ότι θα υπάρξει μείωση, αλλά δεν μπορούμε και να υποστηρίξουμε ότι θα υπάρχει αύξηση της ζήτησης», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Rosoboronexport, Βιατσεσλάβ Νταβιντένκο.


Το μεγάλο στοίχημα της Αμυνας

Η διατήρηση της σημαντικής θέσης που κατέχει η Ρωσία διεθνώς, προϋποθέτει και προτεινόμενες δράσεις. Σύμφωνα με το γενικό διευθυντή της Rosoboronexport, Ανατόλι Ισάϊκιν, «ένας από τους κύριους στόχους της νέας στρατηγικής, είναι η γεωγραφική διεύρυνση των πελατών. Επιπλέον, η εταιρεία σχεδιάζει να ενισχύσει τους δεσμούς της με τις εταιρείες της αμυντικής βιομηχανίας, σε έργα όπως η εντατικοποίηση των εργασιών έρευνας και ανάπτυξης για τη δημιουργία νέων τύπων οπλικών συστημάτων, η ανάπτυξη προγραμμάτων για τον εκσυγχρονισμό, καθώς επίσης και σε έργα για την απόσυρση όπλων που είχαν προμηθεύσει οι επιχειρήσεις του κλάδου παλαιότερα».

Ωστόσο, η ρωσική κοινότητα των αμυντικών εμπειρογνωμόνων βλέπει με σκεπτικισμό τη δυνατότητα να διευρυνθεί η γεωγραφία των εξαγωγών. «Δεν υπάρχουν άλλες νέες χώρες, που μπορούμε να πάμε. Στην Αφρική υπάρχουν πολλές αγορές, υπάρχει ζήτηση, αλλά δεν υπάρχουν χρήματα», δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης του Ινστιτούτου Πολιτικών και Στρατιωτικών Αναλύσεων, Αλεξάντρ Χραμτσίχιν. Ο ίδιος πιστεύει, ότι η διεύρυνση της γκάμας των παρεχόμενων υπηρεσιών και οι νέες εξοπλιστικές προτάσεις δεν αρκούν για την αύξηση των εξαγωγών στα επόμενα τρία χρόνια. Αυτή η στρατηγική, έχει προοπτική σε ορίζοντα δεκαετίας. «Κανείς και πουθενά δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι οι εξαγωγές όπλων θα αυξηθούν. Η αγορά είναι άκρως ανταγωνιστική και συνεχώς αναδύονται νέοι φιλόδοξοι προμηθευτές», λέει ο εμπειρογνώμονας. Στην περίπτωση αυτή, θα ήταν πιο λογικό να βασιστούμε στα ήδη γνωστά εξοπλιστικά μονοπάτια και στους παραδοσιακούς πελάτες των ρωσικών όπλων, όπως για παράδειγμα, τα ινδικά και τα βιετναμέζικα εξοπλιστικά προγράμματα.

«Η Ινδία, που είναι ο βασικός μας πελάτης, εκφράζει μεγάλη δυσαρέσκεια σε σχέση με την ποιότητα των προϊόντων μας. Το Βιετνάμ, είναι ένας σχετικά σταθερός και μεγάλος πελάτης και δεν βλέπω σε αυτή την αγορά οποιασδήποτε μορφής προβλήματα. Αλλά όλοι οι άλλοι πελάτες μας, αγοράζουν ήδη πολύ μικρότερες ποσότητες στρατιωτικών προϊόντων από εμάς», σχολιάζει ο Αλεξάντρ Χραμτσίχιν. Ο ίδιος προσθέτει, ότι κατά τη γνώμη του, η Βενεζουέλα θα γίνει σύντομα μη ανταγωνιστική, διότι μπορεί να έχουμε κατάρρευση της οικονομίας και αλλαγή στην εξουσία, και η Αλγερία έχει ήδη αγοράσει τόσο πολύ οπλισμό που δεν χρειάζεται άλλον για πολλά χρόνια.

Ασία: Η «μερίδα του λέοντος» 

«Δεν θα έλεγα ότι βελτιώνουμε τις – παλαιές καλές – διμερείς μας σχέσεις με την Κίνα. Από το 2007, ο όγκος των προμηθειών ρωσικών όπλων στη χώρα μειώθηκε σημαντικά. Και στο προηγούμενο, υψηλό επίπεδο, οι εξαγωγές μας δεν θα επανέλθουν ποτέ», εκτιμά ο εμπειρογνώμονας.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τις διεθνείς εκτιμήσεις, οι βασικοί αγοραστές των ξένων αμυντικών προϊόντων είναι οι Ανατολικές χώρες. Και η περιοχή Ασίας – Ειρηνικού, έχει αρχίσει το τελευταίο διάστημα να προσελκύει εντονότερα το ενδιαφέρον της Ρωσίας. «Υπάρχουν πολλά νέα ρωσικά σχέδια ανάπτυξης οπλικών συστημάτων, που δεν έχουν ανάλογά τους στον κόσμο. Αυτά τα όπλα είναι που αποτελούν την αιχμή του δόρατος στο εξαγωγικό παιχνίδι της Ρωσίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι το υπερσύγχρονο μαχητικό αεροσκάφος τέταρτης γενιάς Su – 35. Σύντομα, προγραμματίζεται επίσης, η πώληση στο εξωτερικό των νέων τύπων ελικοπτέρων Mi – 17, Mi – 38 και Ka – 62» , είπε ο πρώτος αντιπρόεδρος του πανρωσικού οργανισμού «Ρωσική Ένωση Μηχανικών», Ιβάν Αντριέβσκι.

Έτσι, η αλληλεπίδραση των πολιτικών φιλοδοξιών και η στήριξή τους με την ανάπτυξη ειδικών σχεδίων τεχνικών προγραμμάτων στην αμυντική βιομηχανία, θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει το κίνητρο για την περαιτέρω αύξηση του εξαγωγικού δυναμικού των ρωσικών οπλικών συστημάτων.  

ΠΗΓΗ: Η Ρωσία Τώρα

Διαβάστε ακόμη:

Καλάσνικοφ: Σταρ του Χολιγουντ το διαφημίζει!

«Ματωμένα δισ.» στη Συρία – Τι χάνει η Ρωσία από εξοπλισμούς αν πέσει ο Άσαντ