XQ-58A Valkyrie: Το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό αποκτά δύο προηγμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ανέθεσε σύμβαση 15,5 εκατομμυρίων δολαρίων στην εταιρεία Kratos Defense & Security Solutions για δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη XQ-58A Valkyrie.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, τα drones θα είναι εξοπλισμένα με προηγμένα ωφέλιμα φορτία αισθητήρων και οπλικών συστημάτων για την υποστήριξη διαφόρων αποστολών. Η εταιρεία θα παρέχει ενοποίηση συστήματος, δοκιμές, λειτουργίες εδάφους και πτήσης, υλικοτεχνική υποστήριξη και συντήρηση.

Θα υποστηρίξει επίσης μελλοντικές πτητικές δοκιμές και επιδείξεις. Οι εργασίες για τη σύμβαση αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Σεπτέμβριο του 2023.

Το XQ-58A Valkyrie της Kratos είναι ένα μη επανδρωμένο εναέριο σύστημα υψηλής ταχύτητας, μεγάλης εμβέλειας που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Ερευνητικό Εργαστήριο της Πολεμικής Αεροπορίας.

Με μήκος 9 μέτρα, το XQ-58A Valkyrie χρησιμοποιεί προκαθορισμένα συστήματα ελέγχου πτήσης για να εξασφαλίσει βελτιωμένη ικανότητα ελιγμών κατά τη διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων, ενώ έχει χαρακτηριστικά που το καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστεί από εχθρικά αεροσκάφη και ραντάρ. Επιπλέον, το Valkyrie μπορεί να μεταφέρει δύο βόμβες μικρής διαμέτρου GBU-39 και άλλα όπλα.

Το drone, το οποίο είναι εξοπλισμένο με το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης Skyborg, έχει μέγιστο υψόμετρο 45.000 πόδια (13.716 μέτρα) και μέγιστη ταχύτητα 0,72 Mach (889 χιλιόμετρα την ώρα).

Επιπλέον, έχει επιλεχθεί από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ για τον ρόλο wingman στα μαχητικά αεροσκάφη F-22 και F-35, λειτουργώντας ως πλατφόρμα παρακολούθησης και επίθεσης.

Πηγή: The Defense Post