Yasin: Το εκπαιδευτικό αεροσκάφος του Ιράν που θα βοηθήσει στην εξοικείωση των πιλότων με τα ρωσικά Su-35 [pics,vid]

Η Πολεμική Αεροπορία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν (IRIAF) παρουσίασε ένα εγχώριας παραγωγής εκπαιδευτικό αεροσκάφος, με την ονομασία «Yasin».

Σύμφωνα με τις αρχές του Ιράν, το αεροσκάφος σύντομα θα εισέλθει στη φάση μαζικής παραγωγής για τις ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας.

«Το Yasin είναι ικανό να εκτελεί και μάχιμες αποστολές και να φέρει όπλα. Το ιρανικό αεροσκάφος είναι επίσης σχεδιασμένο για να εκτελεί άλλες στρατιωτικές επιχειρήσεις, όπως η εγγύς αεροπορική υποστήριξη (CAS)», σύμφωνα με αναλυτές. Ωστόσο, κάποιοι άλλοι ειδικοί ανέφερουν ότι η συγκεκριμένη παραλλαγή του εκπαιδευτικού τζετ «δεν είναι έτοιμη για όπλα» και «μια τέτοια έκδοση θα χρειαζόταν περισσότερη ανάπτυξη».

Αυτή η έκδοση που αποκαλύφθηκε από το Ιράν είναι η τελική παραλλαγή και είναι πιο προηγμένη με καλύτερα εγχώρια ηλεκτρονικά συστήματα, εκτινασσόμενα καθίσματα, κινητήρες, αερομεταφερόμενα ραντάρ καιρού και όργανα προσγείωσης, από το πρωτότυπο του τζετ που κυλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2019.

Στρατιωτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι αναβαθμίσεις στο Yasin θα του επιτρέψουν να προετοιμάσει τους πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας του Ιράν για να πετάξουν τη μελλοντική παρτίδα μαχητικών Sukhoi Su-35 που θα προμηθευτούν από τη Ρωσία.

Το τζετ μπορεί να βοηθήσει τους πιλότους να μάθουν βασικές τακτικές και τεχνικές μάχης αέρος και αέρος-εδάφους προτού αρχίσουν πιθανώς να πετούν με τα F-14 Tomcats, τα F-4E Phantom II, τα ρωσικά MiG-29 ή τα F-5E Tigers.

Το Su-35 θα απαιτούσε σημαντική εμπειρία ως μαχητικό πρώτης γραμμής. Για την αποφυγή ατυχημάτων και απώλειας επιχειρησιακής ικανότητας, Ρώσοι σύμβουλοι και πιλότοι πιθανότατα θα μεταφερθούν στο Ιράν για να βοηθήσουν στην μετάβαση. Μια άλλη πιθανότητα είναι ότι πιλότοι της IRIAF και τεχνικοί μπορεί να σταλούν στη Ρωσία για εκτεταμένη εκπαίδευση.

Με πληροφορίες από: The Eurasian Times