ΥΕΘΑ: Τι είπε για το νομικό πλαίσιο που ισχύει στις προμήθειες αμυντικού υλικού

Ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος απάντησε, στο πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου, σε ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, με θέμα το «νομικό πλαίσιο περί προμηθειών αμυντικού υλικού», λέγοντας αρχικά ότι σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο και κατά τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 81/2009 δεν προβλέπονται τα Αντισταθμιστικά Ωφελήματα (ΑΩ).

Σε ό,τι αφορά στις συμβάσεις που συνάφθηκαν την περίοδο 1/1 έως 31/12/20211, καταβλήθηκε προσπάθεια κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και στο πλαίσιο της Ασφάλειας Εφοδιασμού, επιτεύχθηκε συμμετοχή Ελληνικών Εταιριών στην υλοποίησή τους. Αναφορικά με τα αιτούμενα στοιχεία σχετικά με το ύψος της δαπάνης που επιβάρυνε τον προϋπολογισμό (Π/Υ) του ΥΠΕΘΑ, κατά το έτος 2021, και των επομένων ετών από τις συναφθείσες συμβάσεις αρμοδιότητας ΓΔΑΕΕ έτους 2021, αυτά παρουσιάζονται αναλυτικά στο Παράρτημα «Β», το οποίο σας καταθέτουμε συνημμένα.

Περαιτέρω, σε σχέση με τη συμμετοχή της ΕΑΒΙ, στις συμβάσεις που έχουν συναφθεί ήδη το 2022, υφίσταται ευρεία συμμετοχή Ελληνικών Εταιριών στις διαγωνιστικές διαδικασίες και επιπλέον υπάρχει στους Ειδικούς Όρους (ΕΟ) πρόβλεψη για την ασφάλεια εφοδιασμού, βάσει της οποίας θα εξασφαλιστεί σε σημαντικό βαθμό η συμμετοχή Ελληνικών Εταιριών.

Ανεξάρτητα από τα παραπάνω, το ΥΠΕΘΑ σε συνεργασία με τα Γενικά Επιτελεία, τα οποία υποβάλλουν τεκμηριωμένες προτάσεις σχετικά με τις εξοπλιστικές τους ανάγκες, προβαίνει σε όλες τις προβλεπόμενες από την κείμενη νομοθεσία διαδικασίες για την απόκτηση στρατιωτικού εξοπλισμού λαμβάνοντας υπόψη τις επιχειρησιακές απαιτήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), σε συνδυασμό με τις διατιθέμενες πιστώσεις και την εκάστοτε τρέχουσα δημοσιονομική συγκυρία.

Τέλος, κατά την παρούσα φάση και μέχρι την κατάρτιση του πρώτου Μακροπρόθεσμου Προγραμματισμού Αμυντικών Εξοπλισμών (ΜΠΑΕ) και του πρώτου Κυλιόμενου Προγραμματισμού Συμβάσεων Στρατιωτικού Εξοπλισμού (ΚΠΣΣΕ), για την ενεργοποίηση προγραμμάτων, που κρίνονται αναγκαία βάσει του επιχειρησιακού σχεδιασμού των Ενόπλων Δυνάμεων και έχουν ενταχθεί στον εγκεκριμένο από το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) Τετραετή Προγραμματισμό Εξοπλιστικών Δαπανών (ΤΠΕΔ) των ΕΔ, ο οποίος επικαιροποιείται κάθε έτος, ακολουθούνται οι διαδικασίες της παρ. 1 του άρθρου 76 του ν.3883/10 (Α΄167), όπως αυτό τροποποιήθηκε από το άρθρο 146 του ν.4782/21(Α΄36).

Φωτογραφία Intime News