ΥΠΕΘΑ: Αναχωρούν σε λίγες μέρες τα BMP-1 για Ουκρανία – Η Ελλάδα περιμένει τα Marder

Σαράντα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, ρωσικής κατασκευής, BMP-1 στέλνει η Ελλάδα στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Τα ρωσικά τεθωρακισμένα θα αναχωρήσουν τις επόμενες ημέρες και θα αντικατασταθούν από ισάριθμα γερμανικά οχήματα μάχης Marder. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η απόφαση εληφθη σε συνέχεια της απόφασης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Καγκελαρίου Olaf Scholz, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος και η Γερμανίδα Υπουργός Άμυνας Christine Lambrecht, προκειμένου να υποστηριχθεί η άμυνα της Ουκρανίας, ενάντια στη συνεχιζόμενη επιθετικότητα της Ρωσίας.

Χθες, Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου, η Υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Κριστίνε Λάμπρεχτ δήλωσε ότι η συμφωνία για μια κυκλική ανταλλαγή οχημάτων μάχης πεζικού Marder και BMP-1 με την Ελλάδα και την Ουκρανία έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.

Σύμφωνα με την Γερμανίδα ΥΠΑΜ, αυτό σημαίνει ότι η Γερμανία θα παραδώσει σύντομα τα 40 οχήματα πεζικού τύπου στην Ελλάδα, ενώ η Ελλάδα, με τη σειρά της, θα παραδώσει 40 από τα σοβιετικής κατασκευής οχήματα πεζικού τύπου BMP-1 στην Ουκρανία.