Υποβρύχια κλάσης Βιρτζίνια: Στέλεχος του ΠΝ των ΗΠΑ ήταν «βαθύ λαρύγγι» ξένης χώρας για απόρρητα μυστικά ;

Ένας πυρηνικός μηχανικός του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού και η σύζυγός του κατηγορούνται για επανειλημμένη απόπειρα να μεταδώσουν μυστικά για τα πυρηνικά υποβρύχια των ΗΠΑ σε μια ξένη χώρα, σε μια φερόμενη υπόθεση κατασκοπίας που ανακάλυψε το FBI, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που επικαλείται η Washington Post.

Οι αρχές λένε ότι ο Jonathan Toebbe, ο οποίος έχει διαβάθμιση για πρόσβαση σε άκρως απόρρητα σχέδια, «πέρασε και συνεχίζει να περνά «απαγορευμένα δεδομένα», όπως αυτά ορίζονται από τον νόμο περί ατομικής ενέργειας σε μια ξένη κυβέρνηση…με τη συνειδητή βοήθεια της συζύγου του, Diana Toebbe», σύμφωνα με μια ποινική δίωξη που υποβλήθηκε στη Δυτική Βιρτζίνια και κοινοποιήθηκε την Κυριακή.

Τα έγγραφα του δικαστηρίου αναφέρουν ότι τον Δεκέμβριο του 2020, αξιωματούχος του FBI έλαβε ένα πακέτο που είχε σταλεί στην ξένη χώρα, το οποίο περιείχε έγγραφα του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, μια επιστολή και οδηγίες για τον τρόπο διεξαγωγής κρυπτογραφημένων επικοινωνιών με το άτομο που πρόσφερε τις πληροφορίες.

Η επιστολή στο πακέτο έλεγε: «Παρακαλώ διαβιβάστε αυτήν την επιστολή στη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών σας. Πιστεύω ότι αυτές οι πληροφορίες θα έχουν μεγάλη αξία για το έθνος σας. Αυτό δεν είναι φάρσα».

Στη συνέχεια πράκτορες του FBI παρουσιάστηκαν ως κατάσκοποι για την συγκεκριμένη ξένη χώρα και άρχισαν να επικοινωνούν με το άτομο που υποδεικνυόταν στο πακέτο, προτείνοντας μια συνάντηση, αλλά το άτομο ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικό, σημειώνοντας ότι το ίδιο και η συζυγός του διακινδυνεύουν τη ζωή τους προσφέροντας τις πληροφορίες στην ξένη κυβέρνηση.

Τελικά, μυστικός πράκτορας του FBI έπεισε τον Toebbe να ανταλλάξουν πληροφορίες με τη μέθοδο «dead drop» στα τέλη Ιουνίου στην κομητεία Τζέφερσον της Δυτικής Βιρτζίνια, σύμφωνα με τα έγγραφα της δικογραφίας.

Η σύζυγός του, Diana Toebbe, φάνηκε να «ενεργεί ως τσιλιαδόρος» όταν ο ίδιος άφησε το επίμαχο υλικό, σύμφωνα πάντα με την δικογραφία.

Το FBI ανέκτησε αργότερα το πακέτο που άφησε ο Toebbe και βρήκε μέσα μια κάρτα δεδομένων 16 gigabyte. Η κάρτα, είπαν οι αρχές, «ήταν τυλιγμένη σε πλαστικό και τοποθετήθηκε ανάμεσα σε δύο φέτες ψωμιού σε μισό σάντουιτς με φυστικοβούτυρο. Το μισό σάντουιτς τοποθετήθηκε μέσα σε μια πλαστική σακούλα ».

Η κάρτα περιείχε λεπτομέρειες για τον σχεδιασμό, τις λειτουργίες και την απόδοση των πυρηνικών αντιδραστήρων που διαθέτουν τα υποβρύχια κλάσης Βιρτζίνια.

Ο Toebbe και η σύζυγός του κατηγορήθηκαν για συνωμοσία για την μετάδοση απαγορευμένων δεδομένων και την μετάδοση απαγορευμένων δεδομένων. Το ζευγάρι συνελήφθη το Σάββατο στη Δυτική Βιρτζίνια και αναμένεται να κάνει την πρώτη του εμφάνιση στο δικαστήριο την Τρίτη.

Πηγή: washingtonpost