Υποβρύχια – Ναυπηγεία: Από το Άμπου Ντάμπι στο Κατάρ η περιπέτεια συνεχίζεται

Η τελευταία φάση της περιπέτειας των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά,άρχισε στο Άμπου Ντάμπι, με το ταξίδι Παμπούκη – Κατσέλη – Νίκου Παπανδρέου και την επαφή με τον Ισκαντάρ Σάφα. Το τέλος (;) αυτής της περιπέτειας που ενδέχεται να “κλειδώσει” τη λύση για την παραλαβή των τεσσάρων υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού,αναμένεται να δοθεί στο Κατάρ.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, μαζί με τον Α/ΓΕΝ αντιναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη θα έχουν συνάντηση με τον πρόεδρο της Thyssen Krupp (HDW), Dr. Hans Christoph Atzpodien την ερχομένη Τετάρτη το απόγευμα στην Ελληνική Πρεσβεία, στη Doha.

Σ΄ αυτή τη συνάντηση θα συζητηθούν και θα κλείσουν όλα τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ολοκλήρωση ναυπήγησης τριών υποβρυχίων τύπου ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ (214) κι ενός παλαιότερου 209 που εκσυγχρονίζεται. Γιατί όπως είναι γνωστό λύση για τα υποβρύχια χωρίς τους Γερμανούς δεν μπορεί να υπάρξει.

Οι Γερμανοί της Thyssen έχουν πάρει τα λεφτά τους -όλοι τα παίρνουν από την Ελλάδα- και είχαν δείξει και στο παρελθόν ενδιαφέρον να “κλείσουν το θέμα των υποβρυχίων” το οποίο όπως και να το κάνουμε έχει κάνει ζημιά στο όνομά τους.

Αυτή θα είναι η προτελευταία κίνηση Αβραμόπουλου πριν ξεκινήσει η υλοποίηση του σχεδίου που παρουσίασε και στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής . Η τελευταία θα είναι η νομοθετική ρύθμιση που θα περάσει από την Βουλή το αργότερο μέχρι την Δευτέρα 31 Μαρτίου με την οποία θα τακτοποιούνται τα θέματα πληρωμής των εργαζομένων. Οι οποίοι διατηρούν κάποιες επιφυλάξεις για την προτεινόμενη λύση .

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην όλη προσπάθεια ,αναλαμβάνοντας και μεγάλο προσωπικό ρίσκο έχει ο Α/ΓΕΝ Βαγγέλης Αποστολάκης ο οποίος έχει διαβεβαιώσει την πολιτική ηγεσία πως το Πολεμικό Ναυτικό και το προσωπικό των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν τα τρία υποβρύχια τύπου ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ . Υποστηρίζει μάλιστα ότι το πρώτο μπορεί να είναι στο νερό το επόμενο εξάμηνο. Επιχειρησιακά για το ΠΝ αυτό σημαίνει κατακόρυφη αύξηση της ισχύος του στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με όσα είπε ο Α/ΓΕΝ στους βουλευτές της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας:

•Το προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού θα είναι παρόν σε κάθε δραστηριότητα ενεργοποίησης των Υποβρύχιων με τη βοήθεια των H.D.W. / THYSSENKRUPP MARINE SYSTEMS.

•Θα διατεθούν ήδη εκπαιδευμένα στελέχη του ΠΝ, τα οποία σε συνεργασία με το προσωπικό των Ναυπηγείων και των Εταιρειών θα εκτελέσουν αποκλειστικά μεγάλο μέρος των απαραιτήτων εργασιών και δοκίμων εν όρμω και εν πλω, εξοικονομώντας με αυτόν τον τρόπο σημαντικό χρηματικό ποσό.

•Το ΠΝ κατέχει την τεχνογνωσία, την εμπειρία και την εκπαίδευση για να ανταποκριθεί.

•Η κατάσταση στα Ναυπηγεία δεν είναι τόσο βεβαρυμμένη όσο ακούγεται. Θα ενεργοποιηθεί μόνο το κομμάτι εκείνο των Ναυπηγείων, που είναι απαραίτητο για τις εργασίες, που πρέπει να γίνουν στα Υποβρύχια. Δεν θα ενεργοποιηθούν όλα τα συστήματα των Ναυπηγείων. Απαιτείται ένα ποσό το οποίο είναι πολύ λιγότερο από τα νούμερα, που ακούγονται.
•Το ΠΝ θα εκτελέσει όλους τους ελέγχους και τις δοκιμές εν όρμω και εν πλω.

•Η λειτουργική κατάσταση των Υποβρυχίων θα εκτιμηθεί με όλους τους απαραίτητους ελέγχους. Δεν μπορεί να υφίσταται απόλυτη βεβαιότητα για την κατάσταση αυτών, αλλά όμως υφίσταται αισιοδοξία και δεν αναμένονται σοβαρές βλάβες.
Υφίσταται μόνο μια επιφύλαξη, όσον αφορά στην κατάσταση των συσσωρευτών (μπαταρίες) των Υποβρύχιων.

•Το ΠΝ έχει τις απαιτούμενες δυνατότητες. Με το νομικό πλαίσιο, που θα τεθεί από το Υπουργείο και τη συνδρομή των απαραιτήτων εταιρειών και του προσωπικού των Ναυπηγείων, θα εκτελεστούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες.

Διαβάστε ακόμη:

Σε «ελληνικό έδαφος» η συνάντηση Αβραμόπουλου με τον πρόεδρο της Thyssen


Υποβρύχια: Τι λένε οι εργαζόμενοι για την συμφωνία Αβραμόπουλου