Υποβρύχια – Ναυπηγεία: Τι στοιχεία έχει ο ΣΥΡΙΖΑ για την εξεταστική επιτροπή;

Ετοιμαστείτε για νέα εξεταστική. Αυτή τη φορά για Ναυπηγεία, υποβρύχια και τη σύμβαση που υπέγραψε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε σύνεντευξη που έδωσε στην ΑΥΓΗ έθεσε το θέμα της εξεταστικής για τα υποβρύχια ανάμεσα σ΄ αυτά για οποία η κυβέρνηση όπως είπε “θα μας βρει μπροστά της”. Με λίγα λόγια σήκωσε το γάντι που πέταξε ο Βενιζέλος στη Βουλή.

Το ερώτημα είναι μέχρι που θέλει να το φθάσει ο ΣΥΡΙΖΑ και τι στοιχεία έχει στα χέρια του. Από την συζήτηση που έγινε στη Βουλή δεν φάνηκε να έχει στη κατοχή του στοιχεία που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν καθοριστικά για να οδηγήσουν την όποια εξεταστική επιτροπή σε απόδοση ευθυνών. Δεν λέμε ότι αναμέναμε πως θα τα αποκάλυπτε στη κόντρα με το Βενιζέλο, αλλά η αίσθηση που προέκυψε απ΄αυτή την σύγκρουση είναι ότι η αξιωματική αντιπολίτευση γνωρίζει λίγο πολύ αυτά που έχουν κυκλοφορήσει και τα οποία βέβαια αποδεικνύουν το αυτονόητο: ότι η σύμβαση είναι κακή. Απ΄ αυτό το σημείο όμως μέχρι να φθάσουμε σε απόδοση ευθυνων όπως έχει δείξει και η εμπειρία των εξεταστικών υπάρχει πολύ μεγάλος δρόμος .

Από την άλλη βέβαια το επιχείρημα ότι η σύμβαση έγινε νόμος μπορεί να στέκει νομικά δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να σταθεί πολιτικά. Και προσοχή: αυτό δεν αφορά μόνο στο Βενιζέλο αλλά και σ΄ όσους ψήφισαν το νόμο. Γιατί δεν μπορούμε να διαννοηθούμε ότι θα υπάρξει βουλευτής ο οποίος θα υποστηρίξει στα σοβαρά ότι “δεν πρόλαβα να διαβασω τι ψήφιζα”!

Το βέβαιο είναι όπως εχουμε ξαναγράψει ότι το θέμα υποβρύχια δεν πρόκειται να κλείσει έτσι απλά. Υπάρχουν απλήρωτοι εργαζόμενοι επί 19 μήνες που φωνάζουν. Υπάρχει το ΠΝ το οποίο είναι θεόγυμνο από υποβρύχια και υπάρχει βέβαια ο διακαής πόθος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τραβήξει το θέμα όσο περισσότερο μπορεί, ελπίζοντας ότι θα αποκομίσει πολιτικά οφέλη.

Συνεπώς τα υποβρύχια θα είναι πολύ συχνά ψηλά στην ατζέντα της πολιτικής αντιπαράθεσης. 

Διαβάστε ακόμη:

Σφοδρότατη επίθεση «γαλάζιων συνδικαλιστών» σε Σαμαρά – Βενιζέλο για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά

ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ: «Για την πολιτική απιστία που ζημίωσε το δημόσιο ποιος θα πληρώσει»;