Υβριδικο ελικόπτερο από την Eurocopter

Το υβριδικό ελικόπτερο X3 της Eurocopter σημειώνει ρεκόρ, καταγράφοντας τάχυτητα 255 κόμβων (472 χλμ/ώρα) εν πτήσει στις 7 Ιουνίου. Μερικές μέρες νωρίτερα, είχε καταγράψει 263 κόμβους κατά την προσγείωση του.

Η Eurocopter πέτυχε αυτή τη ταχύτητα των 255 κόμβων σε υψόμετρο 10.000 ποδιών κατά τη διάρκεια δοκιμαστικής πτήσης 40 λεπτών πάνω από τη Νότια Γαλλία. Η επιτυχία αυτή αποτελεί μόλις ένα από τα τελευταία επιτεύγματα του ελικοπτέρου X3, το οποίο και συνιστά απόδειξη της προηγμένης και αποδοτικής τεχνολογίας κάθετης απογείωσης που έχει αναπτύξει η Eurocopter και η οποία συνδυάζει την ταχύτητα ενός αεροσκάφους εξοπλισμένου με κινητήρες turboprop με τις δυνατότητες πτήσης ενός ελικοπτέρου.

Η διαμόρφωση του X3 χρησιμοποιεί ένα ζευγάρι κινητήρων RTM 322 turboshaft για το κύριο στροφείο πέντε λεπίδων του ελικοπτέρου, με δύο προπέλες εγκατεστημένες στα σταθερά του πτερύγια. Η παραλλαγή του κινητήρα RTM,που τροφοδοτεί το ελικόπτερο, βασίζεται στον κινητήρα RTM 322 ο οποίος εξοπλίζει το ελικόπτερο NH90, ενσωματώνοντας σύστημα FADEC προσαρμοσμένο στις ανάγκες του συγκεκριμένου ελικοπτέρου.

Το ελικόπτερο X3 είναι ιδανικό για αποστολές που απαιτούν πτήσεις μεγάλων αποστάσεων, με μεγάλη ταχύτητα και σε χαμηλό κόστος. 

Με αυτά τα τελευταία ορόσημα, το αεροσκάφος επίδειξης έχει συμπληρώσει πάνω από 140 ώρες πτήσης από την πρώτη του απογείωση τον Σεπτέμβρη του 2010. Αφού ξεπέρασε με ευκολία τον αρχικό στόχο των 220 κόμβων, η ταχύτητα του αυξήθηκε σταθερά επιβεβαιώνοντας τις άριστες πτητικές ιδιότητες της υβριδικής διαμόρφωσης, την ευελιξία, τις εξαιρετικές δυνατότητες επιτάχυνσης και επιβράδυνσης.