Z-10ME: Το κινεζικό ελικόπτερο απάντηση στο Apache των ΗΠΑ – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Οι φωτογραφίες των τροποποιημένων ελικοπτέρων Z-10 κάνουν τον γύρο στο Διαδίκτυο σε στρατιωτικά φόρουμ, κάτι που οδήγησε έναν Κινέζο αναλυτή αμυντικής βιομηχανίας να αναφέρει πως το Z-10 είναι ένα πολύ αποδοτικό και αποτελεσματικό ελικόπτερο σε συνάρτηση με το κόστος αγοράς του και γι’αυτό τον λόγο έχει πολλές δυνατότητες να εξαχθεί στην παγκόσμια αγορά.

Οι φωτογραφίες δείχνουν ελικόπτερα βαμμένα με την παραλλαγή ερήμου με το «Z10ME001» να αχνοφαίνεται στις ουρές τους, όπως με ένα πρωτότυπο που κυκλοφόρησε το 2016 από τον σχεδιαστή Z-10, την Aviation Industry Corporation της Κίνας (CAIC).

Το Z-10ME είναι μια βελτιωμένη έκδοση του Z-10 που χρησιμοποιείται από τον Στρατό και την Αεροπορία του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, σύμφωνα με μια έκθεση του 2016 που δημοσιεύθηκε στο κινεζικό στρατιωτικό περιοδικό Ordnance Industry Science Technology.


Το ελικόπτερο Z-10 ME με χρώματα παραλλαγής      Φωτογραφία: DefenceTalk

Θα εγκατασταθεί ένας νέος κινητήρας που μπορεί να αυξήσει τη μέγιστη ισχύ του κοπτήρα από 935 κιλοβάτ σε 1.200 κιλοβάτ, ανέφερε το περιοδικό. Το Z-10ME έχει επίσης βελτιωμένη κινητικότητα, προστασία και δύναμη πυρός, όπως ανέφερε το άρθρο.

Τα ελικόπτερα μεσαίας επίθεσης Z-10 μπορούν να προσαρμοστούν στην έρημο και τη θάλασσα, δήλωσε ο Σονγ Ζιόνγκπινγκ στην εφημερίδα Global Times την Πέμπτη, ενώ μπορεί επίσης να προσαρμοστεί σε διαφορετικές καιρικές συνθήκες.

«Πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής, της Νοτιοανατολικής Ασίας και της Νότιας Αμερικής χρειάζονται ελικόπτερα μεσαίας επίθεσης φθηνότερα από τα αμερικανικά κατασκευασμένα AH-64 Apache αλλά με επαρκή δύναμη πυρός», δήλωσε ο Σόνγκ.

Ο στρατιωτικός αναλυτής αναφερόταν στο Z-10 ως μια οικονομική και ταυτόχρονα αποδοτική επιλογή, πάνω στην οποία η Κίνα απολαμβάνει πλήρη δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας. «Ως εκ τούτου, η Κίνα μπορεί να προσφέρει αποτελεσματική εξυπηρέτηση μετά την πώληση και ακόμη να δεχόμαστε δάνεια και κάποια μεταφορά τεχνολογίας», προσέθεσε.

Το Z-10ME μπορεί να κάνει το ντεμπούτο του στο αεροδρόμιο Zhuhai Air Show που θα διεξαχθεί στην επαρχία Guangdong της Κίνας τον Νοέμβριο. Ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός είχε το Z-10 για περίπου μια δεκαετία και ήταν εκτίμησαν πως ήταν καιρός να εξαχθεί στην παγκόσμια αγορά.

Πιθανοί αγοραστές είναι το Πακιστάν, η Ταϊλάνδη, η Μαλαισία, το Ιράν, η Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ.

Δείτε βίντεο όπου το Κινέζικο ελικόπτερο Z-10 ME επιδεικνύεται με τους ελιγμούς του :

Πηγή: Defence Talk