Zircon: Τέλος οι δοκιμές επιφανείας του υπερηχητικού αντιπλοϊκού πυραύλου cruise – Η Ρωσία στέλνει «μήνυμα» [vid]

Μπορεί ο πόλεμος στην Ουκρανία να συμπληρώνει σύντομα τις 100 ημέρες από την έναρξή του, ωστόσο η Ρωσία δεν έχει σταματήσει τις προσπάθειες στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία, παρά τις δυτικές οικονομικές κυρώσεις, προκειμένου να αναπτύξει και να θέσει σε επιχειρησιακή λειτουργία τον υπερηχητικό πύραυλο cruise επιφανείας – επιφανείας τύπου Zircon.

Πρόσφατα, πραγματοποιήθηκε δοκιμαστική εκτόξευση του συγκεκριμένου βλήματος από την προηγμένη ρωσική φρεγάτα Admiral Gorshkov στη Θάλασσα του Μπάρεντς, όπου δοκιμάστηκε με μεγάλη επιτυχία το μέγιστο βεληνεκές του Zircon, όπως δήλωσε στρατιωτική πηγή στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Μάλιστα, τονίστηκε ότι η πυραυλική εκτόξευση της 28ης Μαΐου σήμανε την επιτυχημένη ολοκλήρωση δοκιμών του Zircon από μονάδες επιφανείας και πλέον το αναπτυξιακό πρόγραμμα εισέρχεται σε νέο στάδιο, ενώ ακόμα έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για την κατασκευή ενός παράκτιου πυραυλικού συστήματος, το οποίο θα χρησιμοποιεί τον καινούριο ρωσικό υπερηχητικό αντιπλοϊκό πύραυλο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα και η Βόρεια Κορέα συμμετέχουν επίσης στον ανταγωνισμό για τους υπερηχητικούς πυραύλους, που αποτελούν την επόμενη γενιά όπλων μεγάλου βεληνεκούς και είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν και να αναχαιτιστούν. Ταξιδεύουν με ταχύτητα πέντε φορές μεγαλύτερη από την ταχύτητα του ήχου στην ανώτερη ατμόσφαιρα, ή περίπου 6.200 χλμ/ώρα.

Ο Πούτιν είχε ανακοινώσει το 2018 μια σειρά νέων υπερηχητικών όπλων, λέγοντας ότι θα μπορούσαν να πλήξουν σχεδόν οποιοδήποτε σημείο του κόσμου και να αποφύγουν την αντιπυραυλική ασπίδα που έχουν δημιουργήσει οι ΗΠΑ.

Φωτογραφία Reuters