ZOOPARK-1M: «Η Ρωσία έχει χάσει τουλάχιστον 6 συστοιχίες ραντάρ, δύσκολο να τις αναπληρώσει» λένε οι Βρετανοί

Στο θέμα των ραντάρ που διαθέτουν Ουκρανία και Ρωσία – όπως το ZOOPARK-1M – αναφέρονται στο ημερήσιο ενημερωτικό σημείωμά τους οι υπηρεσίες πληροφοριών του Βρετανικού υπουργείου Άμυνας.

Αφορμή, όπως αναφέρουν οι Βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών, ήταν το γεγονός ότι στις 23 Μαρτίου 2023, οι Ουκρανικές Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων δημοσίευσαν πλάνα από την καταστροφή ενός ρωσικού ραντάρ ZOOPARK-1M στην περιοχή του Ντονέτσκ.

Τα βιντεοσκοπημένα πλάνα που είχαν τότε δημοσιευτεί και προφανώς είχαν καταγραφεί από drone, ήταν τα ακόλουθα:

Όπως αναφέρουν οι μυστικές υπηρεσίες του υπουργείου Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, οι προσπάθειες και από τις δύο πλευρές να εξουδετερώσουν τις συστοιχίες των ραντάρ του αντιπάλου τους ήταν ένα σταθερό στοιχείο της σύγκρουσης.

«Αυτά τα συστήματα είναι σχετικά λίγα σε αριθμό, αλλά αποτελούν σημαντικό πολλαπλασιαστή δύναμης. Επιτρέπουν στους διοικητές να εντοπίσουν και να χτυπήσουν γρήγορα το εχθρικό πυροβολικό», εξηγεί το βρατανικό ΥΠΑΜ.

Ωστόσο, επειδή έχουν ενεργή ηλεκτρομαγνητική υπογραφή, είναι ευάλωτα στον εντοπισμό και την καταστροφή τους. «Η Ρωσία έχει χάσει τουλάχιστον έξι ZOOPARK-1M και πιθανότατα έχει απομείνει μόνο ένας πολύ περιορισμένος αριθμός στην Ουκρανία», υποστηρίζουν οι Βρετανοί.

Κατά την ίδια πηγή, η αναπλήρωση των συστοιχιών ραντάρ είναι βασική προτεραιότητα και για τις δύο πλευρές, αλλά η Ρωσία πιθανότατα θα δυσκολευτεί επειδή τα συστήματα βασίζονται σε προμήθειες ηλεκτρονικών ειδών υψηλής τεχνολογίας που έχουν διαταραχθεί από τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση.