1ο Συνέδριο Ένωσης Ελληνικών Ναυπηγείων: Τα ζητήματα στελέχωσης των ναυπηγείων – Η σύνδεση με την αμυντική βιομηχανία

Για ένα πάρα πολύ σημαντικό εγχείρημα, που έχει ξεκινήσει από επενδυτικής άποψης και αποτελεί σημείο αναφοράς για την ελληνική οικονομία έκανε λόγο η Γενική Γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων, κυρία Άννα Στρατινάκη μιλώντας στο 1ο Συνέδριο της Ένωσης Ελληνικών Ναυπηγείων, «Ξυπνώντας τον Κοιμώμενο Γίγαντα» που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Όπως είπε, η δημιουργία της ΕΕΝ κόβει τον ομφάλιο λώρο της εργασιακής ανασφάλειας, διασφαλίζοντας βιώσιμες θέσεις εργασίας. «Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι με ποια διαδικασία θα γίνει το ξύπνημα του γίγαντα χωρίς να ζαλιστεί», τόνισε η κυρία Στρατινάκη και πρόσθεσε ότι «ανοίγει πλέον το κεφάλαιο της εργασιακής υποστήριξης και της εκπαίδευσης των τεχνικών επαγγελμάτων και κατά βάση των ναυπηγείων».

Η ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας

«Τα εγχώρια ναυπηγεία πρέπει να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην αμυντική βιομηχανία», τόνισε από την πλευρά του ο Βουλευτής Ν. Ηλείας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, κ. Μιχάλης Κατρίνης, ενώ ανέφερε ότι στις προμήθειες οπλικών συστημάτων πρέπει να υπάρχει ως αντιστάθμισμα η ενίσχυσης των ελληνικών ναυπηγείων μέσω της εμπλοκής τους. «Σε κάθε προμήθεια, ένα σημαντικό μέρος του κατασκευαστικού έργου πρέπει να συμπεριλαμβάνει και τα ναυπηγεία της χώρας μας», πρόσθεσε.

«Για να απορροφήσουμε τους πόρους, πρέπει να έχουμε επιχειρησιακό και στρατηγικό σχέδιο, το οποίο θα είναι συμπεριληπτικό για την ελληνική ναυπηγική βιομηχανία» είπε στο ίδιο μήκος κύματος ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και κατέληξε: «Στα ελληνικά ναυπηγεία μπορούν να γίνουν τα αδύνατα δυνατά. Να γίνουν πραγματικά θαύματα«.

Για τις προκλήσεις που δημιουργούνται μέσω της δημιουργίας της Ένωσης Ελληνικών Ναυπηγείων μίλησε ο διοικητής της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), κ. Σπύρος Πρωτοψάλτης. «Πού θα βρουν προσωπικό; Είναι το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα», είπε στο σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Πρωτοψάλτης. Μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Πρέπει να συνεργαστούμε, να βρούμε τρόπο να σχεδιάσουμε προγράμματα σε διαφορετικά επίπεδα, ανάλογα με τις απαιτήσεις των επιχειρήσεων ώστε να τις βοηθήσουμε, για να μειώσουμε κι άλλο την ανεργία».

Αποστολάκης: «Ελπιδοφόρο βήμα η ίδρυση Ένωσης Ελληνικών Ναυπηγείων»

Για μία εξαιρετικά σημαντική κίνηση, όσον αφορά την ίδρυση της Ένωσης Ελληνικών Ναυπηγείων, έκανε λόγο ο εν αποστρατεία Ναύαρχος του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Ευάγγελος Αποστολάκης. Όπως είπε, η ίδρυση της ΕΕΝ αποτελεί ένα ελπιδοφόρο «βήμα» για τη ναυπηγική βιομηχανία, με έναν νέο «αέρα» να πνέει ευρύτερα για τον κλάδο της ναυτιλίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πλέον υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για την αναβίωση και την επανεκκίνηση του κρίσιμου αυτού τομέα, ενώ έκανε λόγο για ανάγκες που αφορούν κυρίως την ακτοπλοΐα.

Για το Πολεμικό Ναυτικό είπε, μεταξύ άλλων: «Γίνεται μια σειρά από έργα συντήρησης με πολύ μικρότερο κόστος στο Πολεμικό Ναυτικό. Τα έργα του ΠΝ δε θα κινδυνεύσουν ώστε να τεθούν υπό ομηρία στο μέλλον, όπως έγινε στο παρελθόν. Δεν μπορεί τα ναυπηγεία να στηρίζονται μόνο από τα έργα του ΠΝ».

Παράλληλα, στάθηκε στον ρόλο των εργαζομένων, οι οποίοι «αυτοί ήταν που τα κράτησαν ζωντανά, την ώρα που οι ιδιώτες τα είχαν αφήσει στην τύχη τους».

«Προοπτική υπάρχει, αρκεί να υπάρχει και η αντίστοιχη βούληση. Να μην επιστρέψουμε σε πολιτικές απαξίωσης» δήλωσε ακόμη ο κ. Αποστολάκης και κατέληξε: «Η δημιουργία της Ένωσης έφτιαξε τις βάσεις ώστε ο «γίγαντας» της ναυπηγικής βιομηχανίας να σηκωθεί ξανά στα πόδια του».

Πηγή / Φωτογραφίες: ΑΠΕ – ΜΠΕ