86η ΔΕΘ – Μητσοτάκης: Δεν μπορώ να διανοηθώ επίθεση της Τουρκίας στην Ελλάδα, όμως αν συνέβαινε θα έπαιρνε καταλυτική απάντηση

Διαρκής ενημέρωση

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της συνέντευξης που παραχωρεί αυτή την στιγμή στην 86η ΔΕΘ, απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφων για την τουρκική προκλητικότητα και επιθετική στάση, καθώς επίσης και για την συμπεριφορά και ρητορική του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας ότι:

«Θεωρώ απαράδεκτες τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου. Καταλαβαίνω γιατί πριν από μία εκλογική αναμέτρηση τα κόμματα της Τουρκίας επικεντρώνονται στον εθνικισμό. Δεν θα την ακολουθήσουμε σε ένα μπαράζ θερμών δηλώσεων. Θα ήταν ανεύθυνο. Αλλά θα δίνουμε πάντα σαφείς απαντήσεις στην απόλυτη διαστρέβλωση, καθώς η Τουρκία παρουσιάζει την Ελλάδα ως αυτή που προκαλεί την ένταση. Δεν είμαι αυτός που είπε “Ερντογάν γιόκ” ως προς την επικοινωνία μεταξύ δύο αρχηγών κρατών. Τα έχω ακούσει ξανά στο παρελθόν. Εκτιμώ ότι θα συναντηθούμε και πάλι. Θα υπάρχουν ευκαιρίες. Ακόμα και στο φορουμ της Πράγας, θα ήμουν ανοιχτός».

Οι αναφορές στον Ερντογάν και την τουρκική αδέξοδη πολιτική

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη στάση της Ελλάδας απέναντι στη Ρωσία δήλωσε πως: «Είμαστε με τη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Έχουμε στοιχεία για παρεμβάσεις που είχαν γίνει στο παρελθόν, για να στηθεί δίκτυο φιλορωσικών σταθμών στην Ελλάδα το 2016. Είμαστε σε εγρήγορση για να αποτρέψουμε εξωτερικές παρεμβάσεις στις εκλογές. Μπορεί ο κ. Ερντογάν να θέλει άλλο πρωθυπουργό, αλλά θα του πω ότι αυτό το επιλέγει μόνο ένας: ο ελληνικός λαός»

Για το ενδεχόμενο να ζητήσει η Αθήνα κυρώσεις στην Τουρκία από το NATO, λόγω της αντι-συμμαχικής συμπεριφοράς που επιδεικνύει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι: «Η Τουρκία είναι η μοναδική που δεν επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία. Υιοθετεί μία ρητορική νεοαυτοκρατορική, η οποία σήμερα φαντάζει τελείως ξένη προς τις αρχές και τις αξίες του ΝΑΤΟ. Υπάρχει σταδιακή αλλαγή αντιμετώπισης της Τουρκίας. Δεχόμαστε κατηγορίες ότι κάνουμε λόμπι για να μην πουληθούν αμερικανικά F-16… Η Ελλάδα δεν πρόκειται να απεμπολίσει τη δύναμη των Συμμάχων της. Είναι χρέος μου να ασφαλίσω τη χώρα με αποτρεπτικούς μηχανισμούς. Η στρατηγική που ακολουθεί η Τουρκία είναι αδιέξοδη».

Σε νέα ερώτηση δημοσιογράφου για το ενδεχόμενο συνάντησης με τον Πρόεδρο Ερντογάν και αν αυτό είναι κάτι που θα το επιδιώξει ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ο ίδιος απάντησε: «Είμαι πάντα διαθέσιμος για συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο. Δεν μπορώ να πιάσω τον Ερντογάν από τον λαιμό και να του πω να συναντηθεί μαζί μου. Η Ελλάδα είναι θετική στη συμμετοχή της Τουρκίας στο Φόρουμ της Πράγας».

Το μεταναστευτικό και οι ΜΚΟ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το μεταναστευτικό και τη στάση της Τουρκίας στον Έβρο και στα σύνορα απάντησε: «Η χώρα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε πρόκληση. Όταν λέμε ότι φυλάμε τα σύνορα με αποτελεσματικότητα και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, το κάνουμε και θα συνεχίσουμε». Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τα Σώματα που φυλάνε τα σύνορα και διαβεβαίωσε ότι «θα συνεχίσουμε αταλάντευτοι την πολιτική που ακολουθούμε».

Για τις ΜΚΟ που αναπαράγουν ρητορική της Τουρκίας για το θέμα, είπε τα εξής: «Υπάρχουν κάποιες ΜΚΟ για τις οποίες το προσφυγικό είναι μπίζνα. Ξέρουμε με ποιες θέλουμε να συνεργαζόμαστε και ποιες είναι ενδεχομένως προβληματικές. Η εργαλειοποίηση προσφύγων είναι συμπεριφορά που πρέπει να είναι και πολιτικά κατακριτέα. Για τους ανθρώπους που φτάνουν στην Ελλάδα και είναι πραγματικοί πρόσφυγες, έχουμε επιταχύνει τις διαδικασίες ασύλου και έχουμε αποφορτίσει τις δομές».

Μια ενδεχόμενη τουρκική επίθεση στην Ελλάδα

Ερωτηθείς ξανά για τα ελληνοτουρκικά, αν οι απειλές μπορούν να οδηγήσουν και σε πολεμικές κινήσεις, είπε: «Δεν μπορώ να διανοηθώ σύρραξη μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας με την Τουρκία επιτιθέμενη. Αν συνέβαινε, η Τουρκία θα έπαιρνε απάντηση η οποία θα ήταν καταλυτική. Για το ευρύτερο ζήτημα, η στάση μας στην Ουκρανία δεν αποσκοπεί μόνο να στηρίξουμε μία χώρα η οποία είναι αμυνόμενη. Είναι μία στάση η οποία θέτει διαχωριστική γραμμή μεταξύ των χωρών που σέβονται το απαραβίαστο συνόρων, τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και εκείνες που νομίζουν ότι μπορούν να αλλάζουν τα σύνορα κατά το δοκούν».

Δείτε ζωντανά την συνέντευξη Τύπου:

Ανταπόκριση: Σερέτη Κατερίνα / Φωτογραφία Intime News