Η μεγάλη επιστροφή στη Ξάνθη.Π.Σγουρίδης.Τι πρότεινε για τη περιοχή αλλά και για τους στρατιώτες

 

Υπάρχουν και υποψήφιοι στη Θράκη που δεν δηλώνουν “Τούρκοι”! Κι όμως!

Σ΄αυτές τις εκλογές έχουμε μια μεγάλη επιστροφή στη Ξάνθη.Αυτή του Παναγιώτη Σγουρίδη.Και τον αναφέρουμε γιατί ποτέ δεν υπέκυψε στη τρομοκρατία που ασκεί στη περιοχή η Τουρκία,πότε δεν έτρεξε να φωτογραφηθεί με όποιον θα μπορούσε να του “χαρίσει” ψήφους από τους σκληροπυρηνικούς της Θράκης.Κι αυτό είναι προς τιμή του.

Ο Π.Σγουρίδης παρουσίασε μία δέσμη προτάσεων για τη Ξάνθη και τη περιφέρειά της.Σύμφωνα με όσα ο ίδιος δήλωσε οι προτάσεις του είναι:

•Το μεγάλο αρδευτικό έργο του κάμπου της Ξάνθης. Έργο πνοής και αξίας πάνω από 100.000.000 Ευρώ. Χρήματα που δίδονται από το ΕΣΠΑ, αλλά σήμερα είναι μπλοκαρισμένα. Έχει πολλαπλασιαστική αξία και παράλληλα είναι περιβαλλοντολογικό έργο. Οι συνεχείς γεωτρήσεις στον κάμπο αντλούν το πόσιμο ή το αρδευτικό νερό και αρχίζουν οι υδροφόροι ορίζοντες να υφαλμυρούνται. Αποτέλεσμα είναι σιγά-σιγά όλος ο κάμπος της Ξάνθης να έχει υφαλμύρωση. Αυτό το έργο, επειδή αναφέρονται σε αυτό αλλά δεν γνωρίζουν τις λεπτομέρειες, έχει κολλήσει στο ΣΤΕ και επανεξετάζεται στις 2/5/2012. Το ΣτΕ δεν το συζήτησε στην αρχική φάση προβάλλοντας τους εξής λόγους, ότι αν αρχίσουν τα έργα να γίνονται, είναι τόσο μεγάλης κλίμακας, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αναστραφεί η επάνοδος της αρχικής φάσης στο περιβάλλον. Και παράλληλα, θεωρεί ότι το έργο αυτό είναι εκτροπή νερών. Δηλαδή τα νερά από τη μια περιοχή πάνε σε άλλη περιοχή. Όπως η εκτροπή του Αχελώου. Όσον αφορά την εκτροπή νερών του Αχελώου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αυτό δεν εξέδωσε ακόμη απόφαση, περιμένει λοιπόν το ΣτΕ την απόφαση του Αχελώου γιατί πιστεύει ότι είναι εκτροπή. Εγώ πιστεύω ότι και στη χειρότερη των περιπτώσεων μπορούμε να εναρμονίσουμε τη μελέτη, σύμφωνα με τις αιτιάσεις άρνησης του ΣτΕ γιατί όπως εξήγησα και προηγουμένως είναι έργο μεγάλης αξίας, πολλαπλασιαστικής δύναμης και περιβαλλοντολογικό.

•Θεωρώ ότι το ΔΠΘ είναι η ναυαρχίδα ανάπτυξης για τη Θράκη. Η νέα δομή στα πανεπιστήμια μου δίνει τη δυνατότητα να προτείνω τις παρακάτω δράσεις
Συνεργασία των εδρών με την κοινωνία σε έρευνα, με ποσόστωση θέσεων φοιτητών στο ΔΠΘ και στα περιφερειακά πανεπιστήμια με κριτήριο την εντοπιότητα, με μεταφορά του πλούτου και της τεχνογνωσίας του παραρτήματος του ΙΓΜΕ στο Δημοκρίτειο ως Ειδικό Τεχνικό Προσωπικό

•Καταβολή του 12% σε όσο το δυνατό μικρότερο χρόνο για να ανασάνει η επιχείρηση της Θράκης και δει της Ξάνθης από τον βραχνά τον οικονομικό που έχει, συμψηφισμό του 12% με οφειλές του δημοσίου, μείωση των επιτοκίων των δανείων των επιχειρήσεων στη Θράκη και δει στην Ξάνθη, αντί να δημιουργούμε νέες υποδομές ας δώσουμε τα μισά κίνητρα για τις υπάρχουσες βιομηχανικές περιοχές που μένουν ανενεργές, απαγκίστρωση της ΣΕΚΑΠ από την ΑΤΕ γιατί η δεύτερη λειτουργούσε ως το «μακρύ χέρι» της πολιτικής, πρέπει να απεγκλωβιστεί το ΔΕΡΑΣ με νομοθετική ρύθμιση από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας, κατατέθηκε τροπολογία η οποία δεν ψηφίστηκε και μπορεί αυτή με κάποιες διορθώσεις να είναι η λύση του προβλήματος, προώθηση όλων των ενεργειακών έργων, με όλες τις υπεραξίες που δίνει αυτό σε θέσεις εργασίας και οικονομική ρευστότητα

• Επαναφορά της απόφασης ότι οι Θρακιώτες στρατιώτες να υπηρετούν στον τόπο καταγωγής τους.

• Επεκτάσεις των σχεδίων οικισμών γιατί ασφυκτιούν. Θέλουν να δημιουργούν νέες οικογένειες και οικόπεδα δεν υπάρχουν.

• Η Ξάνθη πρέπει να γίνει τουριστικός προορισμός για τους γείτονες, αλλά με αυστηρούς ελέγχους στα σύνορα ανθρώπων και προϊόντων. Πρέπει να αξιοποιηθεί το αγροτουριστικό προϊόν της περιοχής.

•Δημιουργία βάσης δεδομένων με όλα τα βιογραφικά των ανθρώπων που ζητούν τη βοήθειά μου και ηλεκτρονική διασύνδεση αυτής της βάσης δεδομένων με όλα τα κέντρα αναζήτησης εργασίας, ώστε να δώσω πολλαπλές δυνατότητες σε όλους τους νέους ανθρώπους να βρουν διέξοδο εργασίας.
Για να γίνουν πράξη όλα τα παραπάνω, υπόσχομαι στον Ξανθιώτικο λαό, ότι θα συνεργαστώ με όλους τους φορείς. Δεν έχω κανένα πρόβλημα με κανέναν. Για να μη πω ότι θα συνεργαστώ ακόμη και με ανθρώπους που δεν θέλουν να μου πουν καλημέρα. Εγώ όμως θα συνεργαστώ γιατί είναι ο τόπος μας και οι άνθρωποι του τόπου μας. Αυτό είναι το βασικό. Παράλληλα θα γίνω προστάτης όλων των συμπολιτών μου, από τις αδικίες που δημιουργεί το πρόβλημα της γραφειοκρατίας. Δεν είναι ρουσφέτι αυτό, αλλά αλληλεγγύη. Και ο Π. Σγουρίδης, το γνωρίζουν οι Ξανθιώτες, είχε πάντα την πόρτα ανοιχτή, το τηλέφωνό του το ίδιο και όποτε τον ζήτησαν οι Ξανθιώτες βρήκαν ένα αποκούμπι για να μπορέσουν να δουν πως θα λύσουν το πρόβλημά τους. Πιστεύω ότι αυτός ο τόπος έχει δυνατότητες, έχει ενέργεια, έχει ανθρώπους. Πίστη στον τόπο μας, πίστη στον εαυτό μας. Αυτό είναι το σύνθημά μου, μαζί με τον Ξανθιώτικο λαό και τους φορείς του θα προχωρήσω να υλοποιήσω αυτά που παραπάνω περιέγραψα”.