Ο Σαρκοζί σε γαλλική βάση: «Δεν μας φοβίζει η βαρβαρότητα των Ταλιμπάν»

Η Γαλλία δεν θα «φοβηθεί» από τη «βαρβαρότητα» των Ταλιμπάν, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί κατά τη διάρκεια τελετής που έγινε σε γαλλική στρατιωτική βάση στη μνήμη των τεσσάρων Γάλλων στρατιωτών που σκοτώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο Αφγανιστάν.

«Δεν θα επιτρέψουμε να τρομοκρατηθούμε από αυτήν τη βαρβαρότητα», δήλωσε ο Σαρκοζί κατά την τελετή στη βάση Βαρς, στη νοτιοανατολική Γαλλία, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες και τους συναδέλφους των θυμάτων. «Η αποθάρρυνση δεν ανήκει στο λεξιλόγιο του στρατού μας», σημείωσε, προσθέτοντας ότι όλοι οι Γάλλοι στρατιώτες που αποδέχθηκαν να πάνε σε αποστολές στο εξωτερικό «γνώριζαν τους κινδύνους».

«Ξέρω ότι μπορώ να υπολογίζω στο θάρρος σας, στην ενεργητικότητά σας για να συνεχίσετε την αποστολή σας», σημείωσε προς τους στρατιώτες στη βάση. Ωστόσο την περασμένη Παρασκευή ο Σαρκοζί είχε δηλώσει ότι η Γαλλία μπορεί να επιταχύνει την αποχώρηση των στρατευμάτων της από το Αφγανιστάν μετά την επίθεση ενός Αφγανού στρατιώτη κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής άσκησης, που προκάλεσε το θάνατο των τεσσάρων Γάλλων στρατιωτών.

Το χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από το Αφγανιστάν ορίζει τα τέλη του 2014 ως την τελευταία προθεσμία για να εγκαταλείψουν τη χώρα τα τελευταία στρατεύματα. Ο Σαρκοζί και ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι πρόκειται να συζητήσουν την κατάσταση κατά τη διάρκεια επίσκεψης του δεύτερου στο Παρίσι την Παρασκευή. Εξάλλου χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ απέρριψε τα αιτήματα του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού Κόμματος να επιστρέψουν στην πατρίδα τους οι εναπομείναντες 3.600 Γάλλοι στρατιωτικοί ως το τέλος του έτους. «Δεν πρέπει να παραδινόμαστε στον πανικό», σημείωσε ο Ζιπέ προς τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση.