Αθήνα για Oruc Reis: «Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί»

Του Κώστα Αλατζά

Νέα προκλητική NAVTEX της Άγκυρας για σεισμικές έρευνες του Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας εκδόθηκε πριν από λίγο από τον υδρογραφικό σταθμό της Αττάλειας.

Η NAVTEX αφορά την ίδια θαλάσσια περιοχή με την ναυτική αναγγελία της Τουρκίας , τον περασμένο Ιούλιο και περιλαμβάνει τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτίως του Καστελόριζου, του συμπλέγματος της Μέγιστης και της Στρογγυλής.

Η NAVTEX έχει ισχύ μέχρι τις 23 Αυγούστου.

Το τουρκικό ερευνητικό, συνοδευόμενο από πολεμικά πλοία ήδη έχει αποπλεύσει και βρίσκεται αυτή την ώρα 20 ν.μ νοτίως της Αττάλειας.

Μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού που βρίσκονται στο νοτιοανατολικό Αιγαίο παρακολουθούν τις κινήσεις του τουρκικού ερευνητικού και των πλοίων.

Στις 12 το μεσημέρι συγκαλείται εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Παρακολουθούμε με ψυχραιμία τις τουρκικές κινήσεις και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ο,τι χρειαστεί», δηλώνει στο OnAlert ανώτατη πηγή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Όπως πληροφορείται το OnAlert , οι αντιδράσεις της Αθήνας στη νέα τουρκική πρόκληση θα εξαρτηθούν από τις ενέργειες του τουρκικού ερευνητικού σκάφους και των πλοίων του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού

Η ελληνική κυβέρνηση δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση στρατιωτική κλιμάκωση της έντασης χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι δε θα πράξει ο, τι απαιτείται για την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Τις επόμενες ώρες, αναμένεται από την υδρογραφική υπηρεσία του ΓΕΝ η έκδοση αντί-NAVTEX με την οποία θα καταγγέλλεται ο ισχυρισμός της τουρκικής αναγγελίας ότι το Oruc Reis θα πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες εντός τουρκικής θαλάσσιας ζώνης.