Αθήνα: Η Τουρκία ευθύνεται για την μη έναρξη διαλόγου

Του Κώστα Αλατζά

Την υπαιτιότητα της Τουρκίας για τη μη έναρξη διαλόγου με την Ελλάδα για την υφαλοκρηπίδα και την πρόκληση έντασης στην περιοχή επιδιώκει να αναδείξει στη Διεθνή Κοινότητα η ελληνική κυβέρνηση μετά τους τουρκικούς προκλητικούς ισχυρισμούς, που είδαν το φως της δημοσιότητας μέσω της εφημερίδας Millyet, σύμφωνα με τους οποίους η Αθήνα «διέλυσε» τον ελληνοτουρκικό διάλογο με την υπογραφή συμφωνίας με την Αίγυπτο.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του τόνισε ότι η Ελλάδα δε φοβάται τον διάλογο για τη μια και μοναδική ελληνοτουρκική διαφορά που είναι ο καθορισμός θαλασσίων ζωνών σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο.»Όμως διάλογος με προκλήσεις και σε κλίμα έντασης είναι, προφανώς, άνευ αντικειμένου» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Με αυτή την πολιτική αρχών διαπραγματευτήκαμε και υπογράψαμε τις συμφωνίες οριοθέτησης των Θαλασσίων Ζωνών μας με την Ιταλία και, πρόσφατα, με την Αίγυπτο. Συμφωνίες απολύτως συμβατές με το Δίκαιο της Θάλασσας που αποδεικνύουν ότι όταν υπάρχει καλή διάθεση και κλίμα εμπιστοσύνης μπορούν τελικά να επιλυθούν πολυετείς διαφορές», συνέχισε ο πρωθυπουργός και κατέληξε λέγοντας:»στο ίδιο πλαίσιο νομιμότητας, με αυτοπεποίθηση και χωρίς εκπτώσεις, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με όλους τους γείτονές μας».

Αντιθέτως, επισήμανε ο πρωθυπουργός, «η αντίδραση της Τουρκίας στην καθ’ όλα νόμιμη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο δείχνει, δυστυχώς, ότι δεν μπορεί να συμφιλιωθεί με τις Ευρωπαϊκές αρχές του 21ου αιώνα. Και ότι παραμένει προσκολλημένη στη λογική του εξαναγκασμού και των εκφοβισμών. Λογική που ανήκει σε άλλες εποχές».

Η επιστολή Δένδια στον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ

Στο ίδιο πνεύμα κινείται και το περιεχόμενο των επιστολών του υπουργείου Εξωτερικών, προς την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, στην επιστολή που απέστειλε ο υπουργός Εξωτερικών προς τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ, Josep Borrell, ο κ Δένδιας χαρακτηρίζει «έωλους» και «προσχηματικούς» τους τουρκικούς ισχυρισμούς, Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο υπουργός, η υπαναχώρηση της Τουρκίας από το διάλογο, τον οποίο διευκόλυνε η Γερμανία, με πρόσχημα την καθόλα νόμιμη ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία είναι έωλη καθώς είναι πασίδηλο ότι η Ελλάδα και η Αίγυπτος βρίσκονταν εδώ και καιρό σε διαπραγματεύσεις οι οποίες ήταν πολύ κοντά σε θετική κατάληξη.

Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζει ο υπουργός, η συμφωνία με την Αίγυπτο, όπως και με την Ιταλία, συνομολογήθηκαν με καλή πίστη, μεταξύ κυρίαρχων κρατών, στη βάση του Δικαίου της Θάλασσας και των αρχών που διέπουν τις σχέσεις καλής γειτονίας. Η συμφωνία, προσθέτει, αφήνει σκοπίμως χώρα στο μέλλον για ανάλογες διαπραγματεύσεις και συμφωνίες στο μέλλον και με άλλες χώρες της περιοχής.

Η Τουρκία, επισημαίνει ο κ. Δένδιας, επιδίωκε να εργαλειοποιήσει τον διάλογο με την Αθήνα με στόχο να νομιμοποιήσει τετελεσμένα που ήθελε να δημιουργήσει με το διαβόητο τουρκολιβυκό μνημόνιο, έδειξε την ενόχληση της επιστρέφοντας στις γνωστές παραβατικές τακτικές της. Απέστειλε το Oruc Reis για έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, εντείνοντας έτι περαιτέρω την πολιτική κλιμάκωσης που ακολουθεί με τις γνωστές πρακτικές παραβίασης κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών μελών της ΕΕ, εξωθώντας την Ελλάδα να λάβει τα αναγκαία μέτρα.

Επιστολές σε ΓΓ ΝΑΤΟ και ΟΗΕ

Ανάλογες επιστολές έστειλαν και οι μόνιμοι αντιπρόσωποι της Ελλάδας στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και το ΝΑΤΟ. Τόσο στην επιστολή προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, Α. Γκουτιέρες όσο και σε εκείνη με αποδέκτη τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, τονίζεται ότι η Άγκυρα είναι εκείνη που με τις ενέργειες της υπονομεύει τον διάλογο, την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Οι επιστολές της ελληνικής διπλωματίας αποδομούν τους ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς ότι η Ελλάδα ευθύνεται για τη μη έναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου για τον οποίο δεσμεύτηκαν πρόσφατα στο Βερολίνο, Αθήνα και Άγκυρα.

Το δημοσίευμα της Millyet

Όπως έγραψε η τουρκική εφημερίδα Millyet στο ρεπορτάζ της με τίτλο «Διέλυσε η Ελλάδα τις διαπραγματεύσεις» στις 7 Αυγούστου οι δύο πλευρές θα δήλωναν από κοινού την πρόθεση να ξεκινήσουν άμεσα οι διερευνητικές επαφές, οι συνομιλίες μεταξύ στρατιωτικών αλλά και να επιταχυνθούν οι πολιτικές επαφές.
Μετά την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου την παραμονή, όπως γράφει η Millyet , ο Καλίν κάλεσε τον ομόλογό του και αξιωματούχους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, λέγοντας ότι η Τουρκία δεν θα δεχθεί οποιαδήποτε συμφωνία στην Ανατολική Μεσόγειο, στην οποία δεν συμμετέχει η ίδια. Μετά την απάντηση ότι οι επαφές για την συμφωνία με την Αίγυπτο ήταν σε εξέλιξη και δεν έχει καμία σχέση με τις ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις, ο Ερντογάν αποφάσισε την διακοπή τους.

Η Αθήνα είναι υπέρ ενός καλόπιστου διαλόγου, όπως είπε και ο πρωθυπουργός, αλλά όχι υπό την πίεση απειλών και εκβιασμών. Η ελληνική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα χωρίς χρονικές πιέσεις και μόνο για το ζήτημα του καθορισμού των θαλασσίων ζωνών.