Cobra Warrior: Ιστορική διεθνής αεροπορική άσκηση πάνω από το Ηνωμένο Βασίλειο [pic]

Η Ισραηλινή και η Βρετανική Πολεμική (RAF) Αεροπορία διεξάγουν ιστορική κοινή άσκηση πάνω από τον ουρανό του Ηνωμένου Βασιλείου. Η αεροπορική άσκηση «Cobra Warrior» που διεξάγεται στη Βρετανία αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου, μία πολυεθνική στρατιωτική προσπάθεια συντονισμού.

Ισραηλινά στρατιωτικά αεροσκάφη θα πετούν πάνω από το Ηνωμένο Βασίλειο στην κοινή άσκηση, Cobra Warrior,  για πρώτη φορά αυτή την εβδομάδα, στο πλαίσιο μιας διεθνούς προσπάθειας συντονισμού, διάρκειας τριών εβδομάδων, με τη Βρετανική Βασιλική Πολεμική Αεροπορία. Στην άσκηση θα συμμετέχουν γερμανικά, ιταλικά καθώς και αμερικανικά αεροσκάφη.

Για την αμυντική συνεργασία μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ισραήλ, η άσκηση Cobra Warrior σηματοδοτεί μια στιγμή ορόσημο. Η κοινή εκπαίδευση της RAF με την IAF αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου.

Τα δύο έθνη διαθέτουν μερικά από τα πιο εξελιγμένα μαχητικά στον κόσμο και η RAF χαρακτήρισε την άσκηση ως «τακτική εκπαίδευση μεγάλης δύναμης, υψηλών απαιτήσεων και έντασης» που περιλαμβάνει περίπου 50 αεροσκάφη.

Οι σχέσεις των δύο χωρών ενισχύονται αισθητά τα τελευταία χρόνια. Πολλοί Ισραηλινοί πιλότοι μαχητικών συμμετείχαν σε ένα κοινό σεμινάριο εκπαίδευσης με τους πιλότους RAF το περασμένο έτος, ενώ το 2017 το ανώτερο προσωπικό της RAF ταξίδεψε στις ισραηλινές βάσεις για εκπαίδευση.

Πηγή: JN