Δένδιας: Αιχμές προς ΕΕ για την αδυναμία κοινής επιχείρησης εκκένωσης από το Σουδάν [vid]

Με μία αιχμηρή δήλωση κατά την άφιξή του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο, ο Νίκος Δένδιας στηλίτευσε την αδυναμία της ΕΕ για μια κοινή επιχείρησης εκκένωσης από το σπαρασσόμενο Σουδάν.

Ο Νίκος Δένδιας σημείωσε επί λέξει: «Είναι κατ’ ελάχιστον αντιφατικό να ψηφίζουμε κείμενα όπως η Στρατηγική Πυξίδα και, μάλιστα, με θριαμβευτικούς τόνους και από εκεί και πέρα να μην μπορούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, παρά τις προσπάθειες του Ύπατου Εκπροσώπου, να οργανώσουμε μία πανευρωπαϊκή επιχείρηση εκκένωσης. Η Ευρώπη κρίνεται από τη δυνατότητά της να αντιδράσει στις κρίσεις. Και ως Ευρώπη θέλω να πω ότι στην κρίση στο Σουδάν δεν έχουμε πάρει πολύ καλό βαθμό».

Έτσι ο κ. Δένδιας έδωσε και ένα «στίγμα» της τοποθέτησής του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, καθώς – όπως γνωστοποίησε – θα ζητήσει αναλυτική συζήτηση για τα θέματα εκκενώσεως των Ευρωπαίων υπηκόων από το Χαρτούμ, από το Σουδάν.

«Ήδη υπήρξε σχετική μου συζήτηση χθες με τον Ζοζέπ Μπορέλ και δέχθηκε το αίτημά μου», σημείωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Δένδιας ευχαρίστησε τον κ. Μπορέλ για τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλει για το θέμα, καθώς και «την Υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, την κυρία Colonna, την Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, την κυρία Baerbock, και της Ιταλίας, τον κύριο Antonio Tajani, για τη βοήθεια που έδωσαν για την εκκένωση Ελλήνων υπηκόων από το Χαρτούμ».

Δείτε την δήλωση που έκανε ο κ. Δένδιας κατά την προσέλευσή του στον χώρο που θα πραγματοποιηθεί το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης: