OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ

Δένδιας: Έστειλε «μήνυμα» κατά του αναθεωρητισμού με «όπλο» το Διεθνές Δίκαιο

09/07/2022 - 19:27
Δένδιας
Share on FacebookShare on Twitter
Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Αυτό που μας διδάσκει όλους η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι η «ανάγκη να ευθυγραμμιστούμε πίσω από το Διεθνές Δίκαιο, ενάντια στον αναθεωρητισμό, ενάντια σε κάθε είδους προσπάθεια αλλαγής συνόρων με τη βία, ενάντια στον πόλεμο», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στην παρέμβαση του σε πάνελ στο «Dubrovnik Forum» στην Κροατία.

Όπως σημείωσε άλλωστε το Ντουμπρόβνικ είναι το κατάλληλο σημείο να μιλήσουμε γι’ αυτό, καθώς εκτός από «μια πολύ όμορφη αρχιτεκτονικά πόλη και ένα τέλειο παράδειγμα παγκόσμιας πόλης στην Αδριατική, ένα προστατευόμενο μνημείο από την UNESCO, είναι ταυτόχρονα και μια ιστορία επιτυχίας».

«Μια πόλη που καταστράφηκε από τον πόλεμο και ανοικοδομήθηκε με τέλειο τρόπο. Αν περιηγηθείτε σήμερα στο Ντουμπρόβνικ, δεν θα μπορούσατε ποτέ να φανταστείτε ότι πριν από μερικά χρόνια μαίνονταν πόλεμος εδώ γύρω», ανέφερε. Ο κ. Δένδιας τόνισε την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις των Δυτικών Βαλκανίων.

Τα Δυτικά Βαλκάνια και η ΕΕ

Για παράδειγμα όπως ανέφερε, όλοι θα θέλαμε η Βοσνία-Ερζεγοβίνη να γίνει μια ιστορία επιτυχίας, αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι δυνητικά είναι μια πυριτιδαποθήκη και υπογράμμισε την ανάγκη όλοι να συμβάλλουν όσο μπορούν στο διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας. Αναφερόμενος στη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, υπενθύμισε πως η Ελλάδα ήταν πρώτη χώρα της περιοχής που εντάχθηκε στην ΕΕ.

«Αισθανόμαστε ότι έχουμε εκπληρώσει την υποχρέωσή μας όσον αφορά τα Ανατολικά Βαλκάνια: Ρουμανία, Βουλγαρία. Αλλά και τα Δυτικά Βαλκάνια χρειάζονται τη βοήθεια της Ελλάδας, της Κροατίας και των άλλων μελών για να εκπληρώσουν το ευρωπαϊκό τους μέλλον», υπογράμμισε.

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως οι διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία έχουν καθυστερήσει πολύ και το γεγονός ότι έχουμε νέες υποψηφιότητες, όπως η Ουκρανία «δεν πρέπει να επιτρέψει να ξεχάσουμε πόσο σημαντικό είναι για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία να ξεκινήσουν αυτή τη διαδικασία».

Η ρωσική εισβολή και οι δεσμεύσεις της ΕΕ

«Πρέπει να δείξουμε ότι η ΕΕ είναι σε θέση να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της. Και υπάρχουν και άλλες υποσχέσεις που πρέπει να εκπληρωθούν, όπως για παράδειγμα η απελευθέρωση των θεωρήσεων για το Κοσσυφοπέδιο από την ΕΕ, την οποία δεν έχουμε εκπληρώσει», ανέφερε. «Η ΕΕ πρέπει να είναι πολύ πιο παρούσα στα Δυτικά Βαλκάνια», υπογράμμισε. «Πρέπει να εξετάσουμε τη δημιουργία περισσότερης διασυνδεσιμότητας μεταξύ μας με κάθε είδους τρόπους».

«Αν αυτή τη στιγμή ξεκινήσετε από την Τεργέστη και οδηγήσετε κατά μήκος της Αδριατικής, δεν μπορείτε να καταλήξετε εύκολα στη Μάνη, που είναι το νότιο τελικό σημείο της ηπειρωτικής Ελλάδας. Θα πρέπει να έχουμε έναν αυτοκινητόδρομο που να συνδέει τους πάντες», ανέφερε.

Τόνισε ακόμη την ανάγκη να υπάρχει ενεργειακή διασυνδεσιμότητα, ιδιαίτερα μετά τη ρωσική εισβολή. Υπενθύμισε πως ο πρωθυπουργός εγκαινίασε χθες τον IGB, τον διασυνδετήριο αγωγό με τη Βουλγαρία και την ανάγκη να υπάρξουν ακόμα περισσότερα έργα που θα μας βάλουν όλους σε ένα κοινό δίκτυο. «Ένα πράγμα είναι σαφές: μέσω της συνδεσιμότητας και της συνεργασίας μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα λαμπρό μέλλον για την περιοχή μας», κατέληξε.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Tags: ΔΕΝΔΙΑΣΚΡΟΑΤΙΑΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑΡΩΣΙΑΤΟΥΡΚΙΑΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Related Posts

USV - Λευκάδα
ΕΛΛΑΔΑ

Ολοκληρώνεται εντός 24ώρων η έρευνα για το USV στη Λευκάδα – Τι είπε στον Δένδια ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας

12/05/2026 - 14:10
καιρός
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός σήμερα: Γενικά αίθριος, πρόσκαιρες νεφώσεις στα βόρεια – Δείτε αναλυτικά

12/05/2026 - 04:29
drone
ΕΛΛΑΔΑ

Λευκάδα: Η στιγμή της ελεγχόμενης έκρηξης των εκρηκτικών που βρέθηκαν στο θαλάσσιο drone [vid]

11/05/2026 - 20:53

Διαβάστε Επίσης

Sarmat: Η Ρωσία δοκίμασε επιτυχώς τον διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο – Ικανοποίηση Πούτιν [vid]

Τουρκική πρόκληση στο Αιγαίο με 2 οπλισμένα F-16 και 9 παραβάσεις του FIR Αθηνών

Ιράν: Στρατιωτικά γυμνάσια των Φρουρών της Επανάστασης στη Τεχεράνη με το βλέμμα σε ΗΠΑ – Ισραήλ

Ο Τραμπ τρολάρει το Ιράν με φωτογραφίες AI από αμερικανικές επιθέσεις σε ιρανικά drones και ταχύπλοα [pics]

Μαρκ Ρούτε: Δηλώνει «εξαιρετικά αισιόδοξος» για το μέλλον του ΝΑΤΟ

ΗΠΑ και Ουκρανία κοντά σε συμφωνία για την συμπαραγωγή drones, μεταδίδει το CBS

Η Ταϊβάν ευχαριστεί τις ΗΠΑ για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της ενώ η Κίνα εκνευρίζεται

Ιράν: Εκτελέστηκε ένας άνδρας που είχε καταδικαστεί για εξέγερση μετά τις διαδηλώσεις του 2022

Top News

Eurovision 2026: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την εμφάνιση του Akyla στον Α' ημιτελικό που θα γίνει απόψε

Ο δεύτερος «Akylas» στη σκηνή της Eurovision - Ο σωσίας που θα ντουμπλάρει τον καλλιτέχνη

Eurovision 2026: Ο Akylas με το «Ferto» μία ανάσα πριν την κορυφή - Ανεβαίνουν τα ποσοστά του στα στοιχήματα, πέφτει η Φινλανδία

Survivor: Εκτός κινδύνου ο Σταύρος Φλώρος μετά τον ακρωτηριασμό του - Έχει ανακτήσει τις αισθήσεις του

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert