OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ

Δένδιας: Ιστορική συμφωνία με την Αίγυπτο – Στον κάλαθο των αχρήστων το τουρκολιβυκό μνημόνιο

06/08/2020 - 18:05
Δένδιας - Σούκρι
Share on FacebookShare on Twitter
Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ιστορική χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα «γιατί πριν από λίγο υπογράψαμε τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ των χωρών μας», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι.

«Η σημερινή μας συμφωνία επιβεβαιώνει και κατοχυρώνει το δικαίωμα και την επήρεια των νησιών μας σε υφαλοκρηπίδα και σε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη» τόνισε ο κ. Δένδιας και έστειλε το μήνυμα ότι από σήμερα οι σχέσεις της Ελλάδας και της Αιγύπτου περνούν σε μια νέα φάση στενότερων επαφών.

Αναδεικνύοντας τη σημασία της συμφωνίας, ο κ. Δένδιας τη χαρακτήρισε υποδειγματική και σημαντική για ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και αμοιβαία επωφελής, αλλά κυρίως δίκαιη.

Περαιτέρω υπογράμμισε πως η συμφωνία έχει συναφθεί στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και πως σέβεται τις πρόνοιες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. «Σέβεται επίσης τις σχέσεις καλής γειτονίας. Συμβάλλει στη σταθερότητα και στην ασφάλεια στην περιοχή μας. Επιλύει μια χρονίζουσα εκκρεμότητα. Είναι μια συμφωνία μεταξύ δύο φιλικών, γειτονικών χωρών που σέβονται την ιστορία τους» προσέθεσε.

Επισήμανε πως η συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου είναι το απολύτως αντίθετο του παράνομου, άκυρου και νομικά ανυπόστατου μνημονίου κατανόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Τρίπολης και διαμήνυσε ότι μετά την υπογραφή της σημερινής συμφωνίας μας, το ανύπαρκτο μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης έχει καταλήξει εκεί όπου ανήκει από την πρώτη στιγμή, στον κάλαθο των αχρήστων.

Επίσης, διαμήνυσε την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να συνεχίζει να κινείται με την ίδια αποφασιστικότητα, με στόχο τις οριοθετήσεις και με τις υπόλοιπες συνορεύουσες χώρες, στο πλαίσιο όμως πάντοτε του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Ειδικότερα, τόνισε πως η Ελλάδα καλεί όποια άλλη χώρα της περιοχής το επιθυμεί να ακολουθήσει το παράδειγμα της σημερινής συμφωνίας και της αντίστοιχης με την Ιταλία.

Πηγή: ΑΠΕ

Tags: ΑΟΖΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΛΙΒΥΗΣ

Related Posts

καιρός
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός σήμερα: Άστατος με πιθανές βροχές – Χαλαζοπτώσεις σε Ήπειρο και Μακεδονία

16/05/2026 - 07:28
drone - Λευκάδα
ΕΛΛΑΔΑ

Reuters: Το θαλάσσιο drone που εντοπίστηκε στη Λευκάδα «βγήκε εκτός πορείας λόγω τεχνικής βλάβης»

15/05/2026 - 20:43
καιρός
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός σήμερα: Αυξημένες νεφώσεις και πιθανές βροχές – Δείτε αναλυτικά

15/05/2026 - 04:28

Διαβάστε Επίσης

Ιράν: Θα ανακοινώσει «μηχανισμό διαχείρισης της ναυσιπλοΐας» στα Στενά του Ορμούζ

Ο IDF ανακοινώνει και επίσημα την «εξόντωση» του αλ-Χαντάτ – «Ήταν επικεφαλής της Χαμάς και εκ των αρχιτεκτόνων της 7ης Οκτωβρίου»

DW: Πλησιάζει στο τέλος ο πόλεμος στην Ουκρανία;

Κρεμλίνο: Ο πρόεδρος Πούτιν θα επισκεφθεί την Κίνα στις19 και 20 Μαΐου

Λίβανος: Ζητά εγγυήσεις από τις ΗΠΑ για την εκεχειρία – Επίθεση του πρωθυπουργού στη Χεζμπολάχ

ΗΠΑ και Ισραήλ ετοιμάζονται για νέες επιθέσεις εναντίον του Ιράν

«Ασπίδα του Αχιλλέα»: «Μαγνήτης» αμυντικών κολοσσών ο ελληνικός θόλος των 3 δισ.

Ιταλία: Δύο ναρκαλιευτικά απέπλευσαν από τη Σικελία με «τελικό» προορισμό τα Στενά του Ορμούζ

Top News

Eurovision 2026: Η ανάρτηση του Akyla λίγο πριν τον μεγάλο τελικό - «Αν θες να δεις τον Παρθενώνα, αν θες σουβλάκι ψήφισε Ελλάδα»

Γη της ελιάς - spoiler: Η Χριστιάνα προσπαθεί να πνίξει την Αλεξάνδρα, που ανακαλύπτει το παρελθόν της

Μεγάλη χιονοστιβάδα χτυπά κάμπινγκ με ορειβάτες στο Έβερεστ

Άγγελος Γεωργουδάκης για Survivor: «Πέρασα παρόμοια ταλαιπωρία με το ψαροντούφεκο, κατέρρεα και δεν ένιωθα τα πόδια μου»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert