OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ

Δένδιας – Κασουλίδης : Η προκλητικότητα της Τουρκίας, τα Rafale και η συνεργασία με την Κύπρο

19/01/2022 - 16:28
Δένδιας
Share on FacebookShare on Twitter

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να θέτει καθαρά στους Ευρωπαίους εταίρους, καθώς και σε διεθνή φόρα την απαράδεκτη συμπεριφορά της Τουρκίας», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε κοινές δηλώσεις του με τον νέο υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, μετά τη συνάντησή τους στην Αθήνα, στην πρώτη του Ιωάννη Κασουλίδη διμερή επίσκεψη στο εξωτερικό, ύστερα από την ανάληψη των καθηκόντων του.

«Η Τουρκία συνεχίζει δυστυχώς τις προκλητικές ενέργειές της παραβιάζοντας την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα τόσο της Ελλάδας, όσο και της Κυπριακής Δημοκρατίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας και προσέθεσε πως ένα από τα πιο πρόσφατα δείγματα γραφής ήταν η εκ νέου παρενόχληση ερευνητικού σκάφους που εκτελούσε νόμιμες έρευνες.

«Οι ενέργειες αυτές δυστυχώς συνδυάζονται με έξαρση της επιθετικής ρητορικής, η οποία στρέφεται και κατά συγκεκριμένων προσώπων, ρητορική, η οποία θέτει σε αμφισβήτηση κεκτημένα δεκαετιών» σημείωσε.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την πρόθεση της Ελλάδας «για ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο στα θεσμοθετημένα πλαίσια με την Τουρκία, με βασική προϋπόθεση πάντα τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».

Δένδιας

Οι δηλώσεις Δένδια για τα Rafale

Αναφερόμενος στην άφιξη των πρώτων γαλλικών αεροσκαφών Rafale στη χώρα μας, την οποία παρακολούθησε από το μπαλκόνι του υπουργείου Εξωτερικών μαζί με τον Κύπριο ομόλογό του, ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε τη σημερινή «ημέρα ιδιαίτερης σημασίας» για την Ελλάδα και επισήμανε:

«Αυτά τα εξαιρετικά σύγχρονα αεροσκάφη θα συνεισφέρουν ουσιαστικά στην προστασία και άμυνα του ελληνισμού. Παράλληλα, σηματοδοτούν τους ισχυρούς δεσμούς, αλλά και την στρατηγική σχέση της Ελλάδας με την Γαλλία».

Ο κ. Δένδιας διαβεβαίωσε τον Κύπριο ομόλογό του ότι «η κυβέρνηση της Ελλάδας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη και εγώ προσωπικά, συνεχίζουμε την αμέριστη στήριξη μας για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού. Μιας λύσης που θα βασίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και θα είναι απολύτως συμβατή με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο. Μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία».

Σημείωσε ότι προσβλέπει στη συνέχιση της εξαίρετης συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου στο ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο, στη μεγάλη γκάμα θεμάτων που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες στο πλαίσιο της Ένωσης και στις κοινές προκλήσεις, όπως τη Διάσκεψη για μέλλον της Ευρώπης και το Σύμφωνο για το Άσυλο και τη Μετανάστευση.

«Κοινός μας στόχος μας είναι επίσης να εμπεδώσουμε και ει δυνατόν να ενισχύσουμε τις τριμερείς και πολυμερείς συνεργασίες. Η συνεργασία μας με άλλες χώρες της περιοχής, αρχής γενομένης από την Αίγυπτο και το Ισραήλ, έχει επεκταθεί και καλύπτει πλέον ένα ευρύτατο γεωγραφικό φάσμα», επισήμανε.

Οι περιφερειακές στρατηγικές συμμαχίες της Ελλάδας

Αναφερόμενος στην συνεργασία 3+1 μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών, τη χαρακτήρισε «ορόσημο της πολυμέρειας στην περιοχή, δεδομένου ότι συμμετέχει ο στρατηγικός μας εταίρος, οι ΗΠΑ».

Όπως επισήμανε άλλωστε, τα πολυμερή σχήματα ξεκίνησαν με την ανταλλαγή απόψεων επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, όμως έχουν εξελιχθεί σε ένα πλαίσιο λειτουργίας στρατηγικών σχέσεων, καλύπτοντας την ενέργεια, τις μεταφορές, την πολιτική προστασία, τον τουρισμό και βεβαίως τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Κατά τη συνάντηση των δύο υπουργών έγινε ακόμη ανταλλαγή απόψεων για την ευρύτερη περιοχή, για τη Μέση Ανατολή, αλλά και τα Βαλκάνια. Άλλωστε ο κ. Δένδιας θα μεταβεί την Παρασκευή στην Κροατία ενώ ο κ. Μητσοτάκης θα είναι στο Βελιγράδι στις 28 Ιανουαρίου.

Όσον αφορά τον Κόλπο, ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι η Ελλάδα στέκεται αλληλέγγυα στο στρατηγικό της σύμμαχο στην περιοχή, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και καταδικάζει με τον πιο απόλυτο τρόπο την επίθεση εναντίον τους.

Δένδιας

Συνεχίζουμε την αμέριστη στήριξή μας για την επίτευξη μιας βιώσιμης, δίκαιης λύσης του Κυπριακού. Μιας λύσης που θα βασίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ και θα είναι απολύτως συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο: μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. pic.twitter.com/9FcvDiEjO9

— Nikos Dendias (@NikosDendias) January 19, 2022

Αναφερόμενος στη συνεργασία των δύο χωρών εντός του ΟΗΕ, ο κ. Δένδιας υπενθύμισε πως η Ελλάδα έχει υποβάλει την υποψηφιότητά της για μια θέση στο Συμβούλιο για την περίοδο 2025-26 και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση.

Σκοπός της Ελλάδας, όπως ανέφερε είναι η προώθηση μιας θετικής ατζέντας για τις κοινές προκλήσεις, όπως οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και το μεταναστευτικό-προσφυγικό. «Γνώμονας στην προσπάθεια αυτή είναι η προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο, η προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας και ο πλήρης σεβασμός στις διατάξεις του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», κατέληξε.

Ι. Κασουλίδης: Η Ελλάδα σταθερό και διαχρονικό στήριγμα της Κύπρου στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού

Μεστή και παραγωγική από πλευράς ουσίας, περιεχομένου και αποτελεσμάτων χαρακτήρισε τη σημερινή του συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του, ο νέος Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης

Ο Κύπριος ΥΠΕΞ τόνισε ότι η Ελλάδα παραμένει σταθερό και διαχρονικό στήριγμα της Κύπρου στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τις ευρωπαϊκές αξίες.

«Ανταλλάξαμε απόψεις για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων από το Κυπριακό, τις τριμερείς συνεργασίες, και την συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα αλλά και για περιφερειακά, ευρωπαϊκά, διεθνή ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος», ανέφερε ο κ. Κασουλίδης και προσέθεσε:

«Κύπρος και Ελλάδα διατηρούν έναν αυτόματο μηχανισμό συντονισμού και διαβούλευσης τόσο για τα εθνικά θέματα όσο και για τα θέματα που βρίσκονται στην ευρωπαϊκή και περιφερειακή μας ατζέντα».

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε Αθήνα και Λευκωσία σταθερούς πυλώνες ασφαλείας και σταθερότητας στην περιοχή της Μεσογείου. Επισήμανε ότι με τον Έλληνα ομόλογό του συζήτησαν τρόπους αντιμετώπισης της τουρκικής προκλητικότητας, αλλά και τρόπους ενίσχυσης των τριμερών και πολυμερών σχημάτων συνεργασίας, «δίνοντας ιδιαίτερα έμφαση στο σχηματισμό 3+1 που θέλουμε να προχωρήσει και να ευοδωθούν όλες οι προσπάθειες».

Δένδιας

«Οι συνεχείς τουρκικές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου διαμορφώνουν δυσχερές περιβάλλον που πρέπει να αντιμετωπίσουμε», είπε ο κ. Κασουλίδης τονίζοντας ότι οι δύο χώρες παραμένουν σταθερές σε έναν δρόμο ορθολογισμού, ο οποίος –είπε- «είναι ο δρόμος του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, των διεθνών συνθηκών, περιλαμβανομένης της σύμβασης του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας, καθώς και των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών».

«Ο στόχος της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν και παραμένει η βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», κατέληξε ο κ. Κασουλίδης.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Intime News

Tags: ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣΤΟΥΡΚΙΑΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Related Posts

Γεραπετρίτης
ΕΛΛΑΔΑ

Γεραπετρίτης για μεταναστευτικό: ««Υπάρχει εν δυνάμει απειλή – Η Ελλάδα πρέπει να θωρακιστεί»

10/07/2025 - 21:03
Φωτιά στη Λάρισα
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στη Λάρισα κοντά στο νατοϊκό στρατόπεδο στο Κουτσόχερο

10/07/2025 - 17:14
καιρός
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός σήμερα: Γενικά αίθριος με μικρή πτώση της θερμοκρασίας – Δείτε αναλυτικά

10/07/2025 - 04:31

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: To 1935 πεθαίνει ο Άλφρεντ Nτρέιφους, Γαλλοεβραίος αξιωματικός του στρατού

Νετανιάχου: Έτοιμος να διαπραγματευτεί μια μόνιμη κατάπαυση πυρός στη Γάζα, «αν η Χαμάς καταθέσει τα όπλα»

PULS: Η Ολλανδία ολοκλήρωσε την πρώτη δοκιμή του συστήματος ΠΕΠ που απέκτησε από το Ισραήλ [vid]

Γεραπετρίτης για μεταναστευτικό: ««Υπάρχει εν δυνάμει απειλή – Η Ελλάδα πρέπει να θωρακιστεί»

Ζελένσκι: «Η Γερμανία θα αγοράσει δύο Patriot για την Ουκρανία και η Νορβηγία ακόμη ένα» – Ο Ουμέροφ θα γίνει πρέσβης στις ΗΠΑ

ΜΟΕ: Ο Τούρκος Διοικητής του τ/5ου Σώματος Στρατού επισκέφθηκε την έδρα του Δ΄ ΣΣ στην Ξάνθη [pics]

Το γενικό επιτελείο της «Συμμαχίας των Προθύμων» για την Ουκρανία θα εδρεύει στην Γαλλία – «Είναι ήδη λειτουργικό»

Λίβανος: Νεκρό ακόμη ένα στέλεχος της Χεζμπολάχ από επίθεση ισραηλινού drone στην Τύρο [vid]

Top News

Γιάννης Πρετεντέρης: Αυτός είναι ο εκρηκτικός μηχανισμός που βρέθηκε στο σπίτι του δημοσιογράφου

Ειρήνη Μουρτζούκου: Η αστυνομικός που την «ξεκλείδωσε» - Εύθραυστη η ψυχολογία της, αναζητά τη μητέρα της

Χρίστος Κούγιας: «Είχα πολύ μεγάλο πρόβλημα με τον τζόγο και ήρθα σε ρήξη με τους γονείς μου»

Πανσέληνος Ιουλίου: Μοναδικό υπερθέαμα στον βραδινό ουρανό από το «Φεγγάρι του Ελαφιού»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert