Συνεδρίασε σήμερα υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ).
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε ενημέρωση από τους Υπουργούς Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη και Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρο Παπασταύρου για την εθνική στρατηγική για τον θαλάσσιο χώρο και την κατάρτιση και εξειδίκευση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού.
Επίσης, συζητήθηκε και εγκρίθηκε ο Μακροπρόθεσμος Προγραμματισμός Αμυντικών Εξοπλισμών (ΜΠΑΕ) των Ενόπλων Δυνάμεων για την περίοδο 2025-2036.
Μετά την συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, δήλωσε:
«Με ιδιαίτερη έκπληξη παρατήρησα τις τελευταίες δύο μέρες τις ανακοινώσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι δεν έτυχαν ενημέρωσης ως προς το θέμα της τέταρτης φρεγάτας Belharra. Νομίζω ότι στην παρουσία μου τόσο στο υπουργείο εξωτερικών όσο και στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα μπορούσα ίσως να κατηγορηθώ για υπερβολική ενημέρωση, όχι πάντως για μη ενημέρωση. Η υπόθεση της τέταρτης φρεγάτας αναγράφεται και περιλαμβάνεται στη δομή δυνάμεων η οποία πέρασε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων και μάλιστα με πιθανή ημερομηνία παράδοσής της αν υπογραφεί η σχετική σύμβαση. Περιλαμβάνεται δε στο ΜΠΑΕ και πιθανολογούμενη τιμή κόστους. Θα ήθελα να παρακαλέσω τα ζητήματα της υπαρξιακής αγωνίας των κομμάτων να μείνουν εκτός των θεμάτων της εθνικής άμυνας. Η εθνική άμυνα είναι κάτι στο οποίο πρέπει να ομονοούμε και να συνεννοούμαστε. Έχω δηλώσει ξεκάθαρα προς τη Βουλή των Ελλήνων ότι είμαι στη διάθεση του οποιοδήποτε για ενημέρωση και έχω ανακοινώσει συγκεκριμένη σειρά μέτρων διαφάνειας».
Πληροφορίες αναφέρουν πως το γεγονός ότι δεν αναφέρεται τίμημα στο ΜΠΑΕ για την 4η Belharra – η οποία όμως περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα – οφείλεται στο ότι συνεχίζεται η διαπραγμάτευση με την γαλλική πλευρά.