Διπλωματική απάντηση Πούτιν στην ερώτηση Μητσοτάκη για εισβολή στην Ουκρανία

Ολοκληρώθηκαν πριν από λίγο οι κοινές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Βλάντιμιρ Πούτιν, έπειτα από την συνάντηση τους στο Σότσι της Ρωσίας. Αναφέρθηκαν σε ζητήματα σχέσεων Ρωσίας – ΕΕ, στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο, στο Κυπριακό, σε θέματα ενέργειας και εμπορίου, στις πρόσφατες εξελίξεις στην Ουκρανία, στο ΝΑΤΟ και την επικοινωνία που είχε χθες με τον Αμερικανό πρόεδρο..

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν χαρακτήρισε τις συζητήσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό περιεκτικές και αποτελεσματικές και σημείωσε ότι υιοθέτησαν το πολυσύνθετο σχέδιο δράσης Ελλάδος-Ρωσίας για το 2022 -2024 και αυτό αντικατοπτρίζει τον χαρακτήρα των διμερών σχέσεων, όπως υπογράμμισε. Περαιτέρω, ο Ρώσος Πρόεδρος ανέφερε πως οι ελληνορωσικές σχέσεις ενισχύονται σημαντικά. «Το πρώτο 9μηνο του τρέχοντος έτους το διμερές εμπόριο αυξήθηκε κατά 56%» ανέφερε ενδεικτικά. Οι ρωσικές εταιρείες έχουν ζωηρό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα και αναμένουμε την ίδια ανταπόκριση και από τις αντίστοιχες ελληνικές, επισήμανε. Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα να στηρίξει η Ελλάδα την υποψηφιότητα της Ρωσίας για τη Διεθνή Έκθεση ΕΧPO 2030.

Εν συνεχεία, υποστήριξε ότι η Ρωσία εξασφαλίζει πάνω από το 40% των ενεργειακών αναγκών της Ελλάδος. «Η Ρωσία εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της προς την Ελλάδα και την ΕΕ και θα συνεχίσει την αδιάκοπη προμήθεια φυσικού αερίου» προσέθεσε. Υπενθύμισε ότι η Ρωσία συνέλαβε το καλοκαίρι με την αποστολή πυροσβεστικών μέσων στην Ελλάδα για την κατάσβεση των μεγάλων πυρκαγιών. Επιπροσθέτως, ο Βλάντιμιρ Πούτιν ενημέρωσε για την απόφαση της Ρωσίας «να παραδώσουμε στην Ελληνική Δημοκρατία τα αρχεία των εβραϊκών κοινοτήτων των Ναζί που είχαν βρεθεί στη Μόσχα». Ακόμα, ανακοίνωσε ότι παρατείνεται έως τα μέσα του 2022 το έτος Ιστορίας Ελλάδος και Ρωσίας.

Τι δήλωσε ο Μητσοτάκης

Κατά την υποδοχή του από τον Βλάντιμιρ Πούτιν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης των σχέσεων Ελλάδος- Ρωσίας στην οικονομία, το διμερές εμπόριο και τον τουρισμό». Ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε το έτος Ιστορίας Ελλάδος- Ρωσίας, το 2021, έναυσμα για στενότερη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα εκπέμποντας ταυτόχρονα το μήνυμα ότι η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς, καθώς η πανδημία φθάνει στο τέλος της, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε, μάλιστα, να επικαλεστεί τον βαρύνοντα, όπως τον χαρακτήρισε, ρόλο της Ρωσίας στις περιφερειακές εξελίξεις υπό την ιδιότητα της ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για να τονίσει πως θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και για ζητήματα περιφερειακής ασφάλειας.

«Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση και τη θερμή υποδοχή. Είναι χαρά μου που επισκέπτομαι τη ρωσική ομοσπονδία σε μία χρονιά, η οποία είναι τόσο σημαδιακή και για την ελληνική ιστορία αλλά και για τις ελληνορωσικές σχέσεις. Πριν από 200 χρόνια ξεκίνησε η ελληνική επανάσταση, η οποία  οδήγησε στο ανεξάρτητο ελληνικό κράτος και δεν ξεχνάμε ότι η Ρωσία στάθηκε στο πλευρό μας και οφείλεται και στη συνεισφορά των Μεγάλων Δυνάμεων της εποχής το γεγονός ότι η Ελλάδα κατέκτησε την Ελευθερία της και την Ανεξαρτησία της.

Και ήταν σημαντικό το γεγονός, ότι μπορέσαμε να δρομολογήσουμε το έτος Ιστορίας Ελλάδος – Ρωσίας για το 2021 και πιστεύω ότι αυτό μπορεί να είναι το έναυσμα για περισσότερες – στενότερες σχέσεις σε όλα τα επίπεδα. Ξεκινώντας με την οικονομία, η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς καθώς η πανδημία φτάνει στο τέλος της και σίγουρα υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης των σχέσεών μας και ως προς το διμερές εμπόριο και τον τουρισμό.

Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για πολλά θέματα, συμπεριλαμβανομένης και της περιφερειακής ασφάλειας. Η Ρωσία είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και εκ των πραγμάτων έχει βαρύνοντα λόγο στις εξελίξεις στην περιοχή. Ευχαριστώ που μου δώσατε την ευκαιρία να επισκεφτώ και το Σότσι, μια περιοχή στην οποία εξάλλου κατοικούν πολλοί συμπατριώτες σας ελληνικής καταγωγής και την οποία είχα τη χαρά να επισκεφτώ πριν 30 χρόνια, όταν συνόδευα τον πατέρα μου τότε πρωθυπουργό που είχε επισκεφτεί την Ανάπα και το Γελιντζίκ», είπε ο πρωθυπουργός.

Οι δηλώσεις του Προέδρου Πούτιν

Ο Ρώσος Πρόεδρος, από την πλευρά του, έδωσε έμφαση στους ιδιαίτερους δεσμούς και σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, επισημαίνοντας ότι το έτος Ιστορίας Ρωσίας Ελλάδος συνέπεσε με την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, κατά την οποία, όπως είπε, η Ρωσία συνέβαλε στην εκπλήρωση των επιδιώξεων του ελληνικού λαού.

«Θα πω παραδοσιακά αλλά πολύ σημαντικά πράγματα. Σχετίζονται με τις ιδιαίτερες πνευματικές σχέσεις, τους δεσμούς μεταξύ των χωρών, με την Ιστορία.  Τώρα έχουμε και το έτος Ιστορίας μεταξύ Ρωσίας  και Ελλάδος, το οποίο συνέπεσε με τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και όπως είναι γνωστό η Ρωσία είχε σημαντική συνεισφορά στην επίτευξη των στόχων που έβαλε μπροστά του ο ελληνικός λαός. Θα ήθελα να επισημάνω, ότι και σήμερα οι σχέσεις μας αναπτύσσονται αρκετά θετικά. Αν πέρσι είχαμε πτώση στο διμερές εμπόριο περίπου κατά 35%, φέτος έχουμε αύξηση κατά 56% και σχεδόν έχουμε φτάσει στους δείκτες του 2019. Ξέρω ότι πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με μέλη της ρωσικής κυβέρνησης. Μεταξύ των κυβερνήσεων έχουν επιτευχθεί σημαντικές συμφωνίες και υπάρχει ένα πακέτο συμφωνιών που υπογράφηκε. Όλα αυτά αλλά και άλλα ζητήματα θα συζητήσουμε κατά τη σημερινή συνάντηση σε τυπικές συνθήκες αλλά ανεπίσημα σε γεύμα εργασίας», είπε ο κ. Πούτιν.

Συζήτηση για Ανατολική Μεσόγειο, Λιβύη και Κυπριακό

Επίσης, ο Ρώσος Πρόεδρος ανέφερε πως συζήτησαν λεπτομερώς για την Ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη. «Βασιζόμαστε ότι οι προγραμματισμένες εκλογές θα λάβουν χώρα στις προκαθορισμένες ημερομηνίες» τόνισε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα βρεθούν οι λύσεις που θα εξομαλύνουν την κατάσταση. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν πως πρέπει να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα.

Για το Κυπριακό, ο Ρώσος Πρόεδρος διαμήνυσε πως «υποστηρίζουμε τη λύση διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας». «Για εμάς σημείο αναφοράς και αφετηρία για όλες τις διαφορές είναι ο διάλογος. Σε αυτό έχει πρόθεση και η ελληνική πλευρά. Εμείς το υποστηρίζουμε. Δεν βλέπουμε κανένα εμπόδιο για τον διάλογο» Ελλάδος – Τουρκίας, ανέφερε ο Πούτιν, απαντώντας στην ερώτηση πώς αξιολογεί την κατάσταση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.  «Τέτοιου είδους θέματα θα πρέπει να συζητούνται και να επιλύονται» επισήμανε.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε τον στόχο για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφάλειας. «Οποιαδήποτε συζήτηση περί λύσης δύο κρατών θα πρέπει να απορρίπτεται αμέσως» τόνισε.

Τι είπε ο Πούτιν για Ουκρανία, NATO και Μπάιντεν

Στις κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών, ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε ευθεία ερώτηση στον Ρώσο πρόεδρο σχετικά με τις εντάσεις με την Ουκρανία. Ο κ.Μητσοτάκης ρώτησε τον Πούτιν ευθέως εάν σκοπεύει να επιτεθεί στην Ουκρανία και ποιοι είναι οι λόγοι που θα τον οδηγήσουν σε μια τέτοια απόφαση. Ο Ρώσος πρόεδρος απάντησε με γενικό και διπλωματικό χαρακτήρα, λέγοντας πως η Ρωσία ακολουθεί μία ειρηνική πολιτική και θα συνεχίσει να το κάνει. Παρ’όλα αυτά «έχουμε την υποχρέωση να εξασφαλίσουμε την εθνική μας ασφάλεια», είπε χαρακτηριστικά. Επίσης, ανέφερε πως για το ζήτημα των εντάσεων με την Ουκρανία θα συσταθεί μία επιτροπή, η οποία θα εργαστεί για την επίλυση του.

Ο Πούτιν έκανε αναφορά και στο NATO, λέγοντας πως οι δράσεις του έχουν επιθετικό χαρακτήρα και είναι «κόκκινες γραμμές» για την Ρωσία. Αναφερόμενος στην θέση της χώρας μας είπε: «Η Ελλάδα είναι μέλος μιας στρατιωτικής συμμαχίας του NATO και μιας εμπορικής και οικονομικής ένωσης, της ΕΕ. Η Ελλάδα ήταν πάντα στο μέτρο του εφικτού υπέρ μιας ισορροπημένης στάσης απέναντι στην Ρωσία και την ΕΕ. Το NATO είναι ένα στρατιωτικό μπλοκ και ακολουθεί συγκρουσιακή γραμμή απέναντι στην Ρωσία. Φαίνονται να είναι τεχνικά ζητήματα αλλά οι απελάσεις Ρώσων διπλωματών μας οδήγησαν να κάνουμε το ίδιο. Είναι εχθρική συμπεριφορά. Θεωρούν την Ρωσία εχθρό τους».

Σε ότι αφορά την επικοινωνία με τον Αμερικανό Πρόεδρο, ο Πούτιν είπε ότι η σύγκρουση για την Ουκρανία είναι ένα ευαίσθητο θέμα για την Ρωσία αφού δεν είναι τίποτε άλλο από την επέκταση του NATO προς Ανατολάς. «Αυτό είναι απαράδεκτο, αλλά κάθε χώρα δικαιούται να επιλέξει τον βέλτιστο τρόπο εξασφάλισης της ασφάλειάς της», τόνισε.

Σχολιάζοντας τα όσα είπε ο Ρώσος Πρόεδρος, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ εδώ και 40 χρόνια, μέλος του NATO αρκετά χρόνια και δεσμεύεται από τις συλλογικές αποφάσεις των οργάνων. Αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν έχει και δεν επιδιώκει να έχει καλές σχέσεις με τη Ρωσία. Συζητήσαμε για ένα εύρος άλλων θεμάτων για τη συνεργασία μας. Θέλω να κρατήσω αυτό που είπε ο κος Πρόεδρος. Θεωρώ θετικό το γεγονός, ότι υπήρξε συζήτηση που κράτησε αρκετή ώρα με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ και εύχομαι να υπάρχει οδικός χάρτης, ορίζοντας αμοιβαίας αποκλιμάκωσης, γιατί διαφορετικά θα βρεθούμε σε καταστάσεις που θα μας πάνε αρκετά πίσω που δεν το θέλει κανείς. Είναι επιβεβλημένο τα κανάλια επικοινωνίας να παραμένουν ανοικτά με ειλικρίνεια. Και να κατανοούμε τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς του ενός και του άλλου».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ | Φωτογραφία Intime News / Reuters