Εναέρια περιοδεία των Ευρωπαίων στον Έβρο με Ε/Π Σινούκ – Ποιά η σημασία της

Του Κώστα Αλατζά

Με στρατιωτικό ελικόπτερο Chinook θα πετάξουν πάνω από τον Έβρο το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και οι επικεφαλής των Ευρωπαϊκών Θεσμών που επισκέπτονται σήμερα τον Έβρο για να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία 24ωρα στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Η εναέρια περιοδεία, συνοδεία του Έλληνα πρωθυπουργού, στα ελληνοτουρκικά σύνορα θα δώσει τη δυνατότητα στους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών να σχηματίσουν άποψη προκειμένου να αποφασίσουν αν θα ενεργοποιηθεί το άρθρο 78 της Συνθήκης της ΕΕ που μετά τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ αποτελεί αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης. Η κυβέρνηση αποφάσισε να κινήσει τη διαδικασία του άρθρου 78 παράγραφος 3 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επικαλούμενη επείγουσα κατάσταση λόγω αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών. Για την ενεργοποίηση του άρθρου απαιτείται πρόταση της Κομισιόν και έγκριση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Με την επίσκεψη στον Έβρο οι επικεφαλής των Ευρωπαϊκών Θεσμών θα μπορούν να τοποθετηθούν αν συντρέχουν πραγματικοί λόγοι εθνικής και ευρωπαϊκής ασφάλειας που να δικαιολογούν την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για προσωρινή αναστολή της υποβολής αιτήσεων ασύλου. Όπως ήδη έχει γράψει το OnAlert, ο διεθνής αντίκτυπος και η νομική βάση των εκτάκτων μέτρων που αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ απασχολεί την κυβέρνηση η οποία επιδιώκει με τις διπλωματικές της πρωτοβουλίες να πείσει την Ευρώπη και τη Διεθνή Κοινότητα ότι η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα δεν έχει χαρακτηριστικά προσφυγικής κρίσης, αλλά πρόκειται για «ασύμμετρη απειλή», όπως χαρακτηριστικά έχει δηλώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας

Στην κυβέρνηση υπάρχει η εκτίμηση ότι η σημερινή περιοδεία των Ευρωπαίων στον Έβρο θα πείσει τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών ότι τα τελευταία 24ωρα επιχειρείται οργανωμένη από το τουρκικό κράτος μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών στον Έβρο και τα τουρκικά παράλια, με σκοπό την αιφνίδια και μαζική εισροή τους στην ελληνική επικράτεια.

Η επιτόπια παρουσία στα ελληνοτουρκικά σύνορα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κρίνεται επίσης απαραίτητη ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών την ερχόμενη Παρασκευή, κατόπιν αιτήματος της Αθήνας.