EUMED9: Κλίμα, Ανατολική Μεσόγειος και «κερασάκι» η AUKUS στην Σύνοδο της Αθήνας

Με ένα «μενού» που «κύριο πιάτο» έχει την κλιματική κρίση, αλλά συμπεριλαμβάνει την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο και τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και – κατά συνέπεια – το μεταναστευτικό ξεκινά στην Αθήνα το EUMED9, η Σύνοδος Κορυφής των Μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εκ των πραγμάτων όμως και λόγω και της συμμετοχής του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, μπορεί να θεωρηθεί με ασφάλεια βέβαιο ότι θα τεθεί και το θέμα της AUKUS, δηλαδή της συμφωνίας ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας που ανακοινώθηκε τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 15/9/2021 προς Πέμπτη.

Κι αυτό όχι μόνον επειδή η Γαλλία θεωρεί «πισώπλατη μαχαιριά» την συμφωνία που την απέκλεισε από την παραγωγή υποβρυχίων για την Αυστραλία, ούτε γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση αιφνιδιάστηκε, όπως ομολόγησε και ο Ζοζέπ Μπορέλ. Αλλά και επειδή επηρεάζουν τις σχέσεις του Δυτικού Κόσμου με την Κίνα, κάτι που αφορά και την Γηραιά Ήπειρο.

Πάντως αναλυτικότερα η συμφωνίας αυτή αναμένεται να αναλυθεί και να αποτιμηθεί διεξοδικά στην προσεχή σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως από φέτος η ομάδα των αρχικά 7 χωρών διευρύνεται, καθώς θα μετέχουν η Κροατία και η Σλοβενία, εξ ου και το «9» στο EUMED.

Στην ατζέντα της Συνόδου που ούτως ή άλλως αποκτά ξεχωριστή γεωπολιτική βαρύτητα, βρίσκονται οι προκλήσεις ασφαλείας στη Μεσόγειο που θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα στην περιοχή, νέες εν δυνάμει κρίσεις, όπως η απειλή κύματος μεταναστευτικών ροών μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν αλλά και κρίσεις, των οποίων τις συνέπειες βιώνουν ήδη οι χώρες της Μεσογείου, όπως η κλιματική αλλαγή.

Μάλιστα όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη η φετινή Σύνοδος Κορυφής του EUMED9 θα εστιάσει στην κλιματική κρίση, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ανάγκη κοινής δράσης και συνεργασίας των χωρών της Μεσογείου.

Στη Σύνοδο θα λάβουν μέρος: ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, ο πρωθυπουργός της Μάλτας Ρόμπερτ Αμπέλα, ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα, και ο υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας Αουγκούστο Σάντος Σίλβα.

Την ξεχωριστή σημασία της Συνόδου EUMED9 υπογραμμίζει και η παρουσία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που θα παρακολουθήσει τις εργασίες της.