«Fake» επιστράτευση: Εξιχνιάστηκε η πολύκροτη υπόθεση από την ΕΛ.ΑΣ

Η Ελληνική Αστυνομία κατάφερε να εξιχνιάσει μια πολύ σημαντική υπόθεση διασποράς ψευδών ειδήσεων για υποτιθέμενη επιστράτευση, η οποία είχε προκαλέσει πανικό σε αρκετούς συμπολίτες μας το καλοκαίρι του 2020, εν μέσω ελληνοτουρκικής κρίσης με το τουρκικό πλοίο Oruc Reis και την παράνομη NAVTEX που είχε θέσει τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σε διαρκή ετοιμότητα και επιφυλακή.

Όπως είχε τονίσει το OnAlert και εκείνη την χρονική περίοδο, επρόκειτο για μια κακόγουστη και κακοπροαίρετη φάρσα με μηνύματα που καλούσαν ανυποψίαστους συμπολίτες μας σε επιστράτευση, ωστόσο αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι ξεκίνησε μια πολύ μεγάλη έρευνα από τις ελληνικές αστυνομικές αρχές για τον εντοπισμό των επιτήδειων.

Η υπόθεση

Μετά από συστηματικές έρευνες ενός χρόνου, από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, εξιχνιάστηκε τελικά η υπόθεση διασποράς ψευδών ειδήσεων, που είχε αναστατώσει πολλούς πολίτες πέρσι το καλοκαίρι, καθώς δέχονταν μηνύματα στα κινητά τους τηλέφωνα, για δήθεν επιστράτευση, τα οποία τους καλούσαν να παρουσιαστούν.

Όπως αποδεικνύεται επρόκειτο για μια κακόγουστη φάρσα, στην οποία όμως εμπλέκονται συνολικά δέκα άτομα, τα οποία είχαν γίνει πονοκέφαλος για τις αρχές ασφάλειας, αφού ενέπλεκαν στρατό, αστυνομία και άλλες υπηρεσίες. Πρόκειται για Έλληνες διαφόρων ηλικιών, (από 21 έως 60 ετών), σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία και ήδη η υπόθεση πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης και αναμένονται ασκήσεις διώξεων από τον αρμόδιο εισαγγελέα.

Η διερεύνηση της υπόθεσης πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο παραγγελίας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών που αφορούσε σε παραπλανητικά μηνύματα κειμένου (sms), τα οποία έλαβε μεγάλος αριθμός πολιτών το καλοκαίρι του 2020, εμφανίζοντας ψευδώς ως στοιχεία αποστολέα Υπηρεσίες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ειδικότερα, τα SMS είχαν ονόματα αποστολέα «YP.AMYNAS», «YP.ETH.AM», «YPOURGEIO», «astynomia» και «G.E.S.» και οι αποδέκτες τους καλούνταν να παρουσιασθούν στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής τους, προκειμένου να παραλάβουν φύλλο πορείας, δήθεν λόγω επιστράτευσης. Επειδή πολλοί ήταν εκείνοι που θορυβήθηκαν και ανέφεραν τα περιστατικά στην Αστυνομία, προκειμένου να μην εξαπατώνται οι πολίτες, είχαν εκδοθεί και σχετικά δελτία τύπου – ανακοινώσεις, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και το Υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας, τον Ιούλιο του 2020.

Πως έγινε η εξιχνίαση

Όπως έγινε γνωστό από την ΕΛ.ΑΣ, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στο πλαίσιο της διερεύνησης, είχε αλληλογραφία με εταιρείες παροχής διαδικτυακών υπηρεσιών μαζικής αποστολής μηνυμάτων (SMS), εταιρείες παροχής υπηρεσιών διαδικτύου και συνεργασία με αλλοδαπές αστυνομικές και δικαστικές Αρχές (Κύπρου και Βουλγαρίας). Ακολούθησε πολύμηνη, ενδελεχής και εμπεριστατωμένη αστυνομική και διαδικτυακή – ψηφιακή έρευνα των διαθέσιμων στοιχείων και δεδομένων, στο πλαίσιο της οποίας ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία των 10 κατηγορουμένων ως αποστολείς των επίμαχων παραπλανητικών μηνυμάτων.

Από την Αστυνομία υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Intime News