Η «επόμενη μέρα» στα ναυπηγεία Ελευσίνας και Σκαραμαγκά: Οι οφειλές, οι επενδύσεις και το Πολεμικό Ναυτικό

Του Κώστα Αλατζά

Μετά τις εκλογές, εκτός απροόπτου, αναμένεται να φανούν τα αποτελέσματα του σχεδίου εξυγίανσης για τα ναυπηγεία Ελευσίνας (ΝΒΕΕ Α.Ε) και της εκποίησης στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ). Οι δύο μεγαλύτερες ιδιωτικές ναυπηγικές μονάδες της χώρας μεταβιβάζονται στους νέους επενδυτές «καθαρές», χωρίς τα βάρη του παρελθόντος με διαγραμμένα χρέη και με διακανονισμένες οφειλές προς το ελληνικό κράτος.

Τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά μετά την προχθεσινή γενική συνέλευση των πιστωτών αποφασίστηκε να παραμείνουν σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης μέχρι τις 31 Μαρτίου προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες μεταβίβασης των ΕΝΑΕ  στην εταιρία «MILINA ENTERPRISES COMPANY LTD», συμφερόντων κ. Γεωργίου Προκοπίου. Ο εφοπλιστής  Γ. Προκοπίου απέκτησε πριν λίγους μήνες τα ναυπηγεία πλειοδοτώντας στους δύο διαγωνισμούς του ελληνικού δημοσίου και της Εταιρίας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) για την πώληση των ΕΝΑΕ.

Ο κ. Προκοπίου αναλαμβάνει τα ναυπηγεία, απαλλαγμένα από τα πρόστιμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού και με διακανονισμένες τις οφειλές στους πιστωτές,  καταβάλλοντας συνολικά το ποσό των 37,3 εκατομμύρια ευρώ. Μετά τη συναίνεση των πιστωτών, οι συνολικές οφειλές των ΕΝΑΕ διαμορφώνονται στα 130 εκ. ευρώ από 180 εκατομμύρια.

Το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών αφορά στους εργαζόμενους οι οποίοι διεκδικούν 123 εκ. ευρώ, ενώ σε 20 εκατομμύρια διαμορφώνονται τα χρέη στον ΕΦΚΑ και τα δημόσια ταμεία και σε 7 εκατομμύρια στην τράπεζα Πειραιώς.  Σε πρόσφατη συνέντευξη του ο νέος ιδιοκτήτης των Ναυπηγείων ανέφερε ότι οι πιστώσεις για τις οφειλές των εργαζομένων έχουν ήδη μεταφερθεί στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ώστε να αποζημιωθούν οι εργαζόμενοι και να ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταβίβασης των ναυπηγείων.

Τα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Μετά τον Απρίλιο αναμένεται και η απόφαση του Πρωτοδικείου για την επικύρωση της συμφωνίας μεταξύ των πιστωτών των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Με την έκδοση της απόφασης από το αρμόδιο δικαστήριο  θα μπορεί να υλοποιηθεί το σχέδιο εξυγίανσης της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο εγκρίθηκε με νόμο τον περασμένο μήνα έχοντας τη συγκατάθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης των ναυπηγείων.

Με το σχέδιο εξυγίανσης, τα ναυπηγεία Ελευσίνας περνούν στον έλεγχο του ομίλου ΟΝΕΧ Shipyards, ιδιοκτησίας  Π. Ξενόκωστα. Ο νέος επενδυτής αναλαμβάνει τα ναυπηγεία με σκοπό να προχωρήσει σε επενδύσεις  100 εκατομμυρίων και στην αύξηση των θέσεων εργασίας την επόμενη τριετία. Η συμφωνία προβλέπει επενδύσεις αλλά ταυτόχρονα περιλαμβάνει  και την παραγραφή ενός σημαντικού τμήματος των οφειλών προς το ελληνικό κράτος.

Οι συσσωρευμένες οικονομικές υποχρεώσεις των ναυπηγείων, συνολικού ύψους περίπου 450 εκατομμυρίων ευρώ και αφορούν κυρίως οφειλές προς  το ελληνικό δημόσιο , τον ΕΦΚΑ , το Πολεμικό Ναυτικό  τους εργαζόμενους και τράπεζες. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά κατά τις σχετικές συζητήσεις στη Βουλή, σχεδόν το 50% διαγράφεται οριστικά ενώ το υπόλοιπο διακανονίζεται.

Στον ΕΦΚΑ, οι οφειλές ξεπερνούν τα 80 εκατομμύρια και βάσει του σχεδίου εξυγίανσης τα ασφαλιστικά ταμεία θα λάβουν περίπου 6 εκ. ευρώ. Στο ελληνικό δημόσιο υπάρχει ένα σύνολο οφειλών 27,5 εκατομμυρίων αλλά τα δημόσια ταμεία θα εισπράξουν περίπου 2 εκατομμύρια. Τέλος, οι εργαζόμενοι έχουν απαιτήσεις που ανέρχονται σε 40,4 εκατομμύρια οι οποίες αναμένεται να ικανοποιηθούν στο σύνολό τους.

Το θέμα με το Πολεμικό Ναυτικό

Το μεγαλύτερο μέρος ωστόσο των χρεών αφορούν στο Πολεμικό Ναυτικό εξαιτίας των πολύχρονων καθυστερήσεων στην παράδοση των πυραυλακάτων από τα ναυπηγεία Ελευσίνας. Οι οφειλές στο ΠΝ ξεπερνούν τα 142 εκατομμύρια ευρώ και βάσει του σχεδίου εξυγίανσης θα μπορούν να αποπληρωθούν σε ορίζοντα 30 χρόνων είτε στο σύνολο τους αν συμψηφιστούν με την υλοποίηση μελλοντικών εξοπλιστικών προγραμμάτων του ΠΝ στην Ελευσίνα είτε τμηματικά αν δεν υπάρξουν εξοπλιστικές συμβάσεις.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος εξουσιοδοτήθηκε με νόμο ως εκπρόσωπος του ελληνικού δημοσίου, έχει υποστηρίξει επανειλημμένως ότι σε περίπτωση βίαιης ρευστοποίησης το ποσό που θα εισέπρατταν δημόσια ταμεία και ΕΦΚΑ θα ήταν αρκετά μικρότερο.

Φωτογραφία αρχείου Intime News