Κυριάκος Μητσοτάκης: «Να σταματήσουν οι υπερπτήσεις στο Αιγαίο» – Τι είπε για τα τουρκικά F-16 στο Κογκρέσο (vid)

Μια ιστορική ημέρα είναι σήμερα για την Ελλάδα, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος απευθύνει ομιλία στο Αμερικανικό Κογκρέσο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος βρίσκεται στην Ουάσινγκτον για επίσημη επίσκεψη, μιλά στην κοινή συνεδρίαση της Βουλής των Αντιπροσώπων και του Κογκρέσου και είναι από τους λίγους πολιτικούς ανά τον κόσμο στους οποίους έχει γίνει παρόμοια τιμή.

Δείτε ζωντανά την ομιλία του πρωθυπουργού:

Ο κ.Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του για την πρόσκληση να μιλήσει ενώπιον των αιρετών του αμερικανικού λαού, ιδιαίτερα υπό την προεδρία δύο γυναικών, της Αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις και της Νάνσι Πελόζι.

Έπειτα, ο πρωθυπουργός συνέχισε επισημαίνοντας την αξία του ελληνικού ιδεώδες, της δημοκρατίας, που γεννήθηκε στην Αρχαία Ελλάδα και ενέπνευσε τους πατέρες του αμερικανικού κράτους για την δημιουργία της Δημοκρατίας των ΗΠΑ.

«Αν αντικαταστήσουμε τη λέξη Ελλάδα με τη λέξη Ουκρανία θα δείτε τρομακτικές ομοιότητες με το σήμερα. Όπως συμβαίνει με τη Μαριούπολη, το Μεσολόγγι είχε εξαιρετικούς αμυνόμενους πριν από την τελική έξοδο. Όταν βλέπουμε τον ίδιο πόνο, την ίδια θλίψη σε μία πόλη με ελληνικό όνομα, θυμόμαστε το Μεσολόγγι και το κόστος του δικού μας αγώνα», είπε περιγράφοντας τον ηρωισμό στην έξοδο του Μεσολογγίου.

Στη συνέχεια μίλησε για την πόλη της Οδησσού, στην οποία γεννήθηκε η ιδέα της ελληνικής επανάστασης του 1821. «Ξέρουμε πως είναι να αναγκάζονται οι άνθρωποι να πάρουν τα όπλα για να υπερασπιστούν την ελευθερία τους και την ανεξαρτησία τους».

Ο Πούτιν δεν πρέπει να κερδίσει

«Δεν είμαστε εχθρικοί με τη Ρωσία, με την οποία είχαμε στενούς δεσμούς για χρόνια λόγω της πίστης και της συνεργασίας. Αλλά δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την αδικία που συμβαίνει αυτή τη στιγμή κατά του ουκρανικού λαού».

Ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας πως η ύπαρξη φίλων και συμμάχων είναι ιδιαίτερα σημαντική. «Αναγνωρίζουμε τη σπουδαιότητα του να είσαι στο πλευρό. Κι εμείς αταλάντευτα είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας».

«Ο Πούτιν θέλει να φτιάξει έναν κόσμο, στον οποίο μόνο οι μεγάλες χώρες θα έχουν την δύναμη και όχι οι μικρές. Δεν πρέπει να το επιτύχει. Ο Πούτιν δεν πρέπει να κερδίσει».

Να σταματήσουν οι τουρκικές υπερπτήσεις στο Αιγαίο

«Δεν μπορεί να υπερισχύσει ο αναθεωρητισμός. Να μην ξεχνάτε, σας παρακαλώ, μία ανοιχτή πληγή που προκαλεί πόνο, την παράνομη κατοχή της Κύπρου- αυτό το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί βάσει του διεθνούς δικαίου όπως είπα και χθες στον πρόεδρο Μπάιντεν κανείς ποτέ δεν θα αποδεχθεί τη λύση δύο κρατών στην Κύπρο».

«Το ίδιο ισχύει για όλες τις άλλες περιφερειακές διαμάχες. Η Ελλάδα είναι πάντοτε ανοιχτή στο διάλογο. Θα ήθελα να είμαι απολύτως σαφής. Δεν θα δεχθούμε καμία συμπεριφορά που παραβιάζει την εθνική μας κυριαρχία. Θα πρέπει να σταματήσουν άμεσα οι υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά».

Ο πρωθυπουργός συνέχισε να αναφέρεται στην τουρκική προκλητικότητα λέγοντας: «Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται το ΝΑΤΟ σε μια εποχή που η εστίασή μας είναι στην Ουκρανία, είναι μια άλλη πηγή αστάθειας στη Νοτιοανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ. Σας ζητώ να το λάβετε υπόψη όταν λαμβάνετε αποφάσεις αμυντικών προμηθειών σχετικά με την ανατολική Μεσόγειο», σχετικά με την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά και στα Γλυπτά του Παρθενώνα, τα οποία «βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο και όχι στο Μουσείο της Ακρόπολης όπου ανήκουν».

«Ζήτω η φιλία μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας» κατέληξε.

Φωτογραφίες Reuters