Καμμένος: Πράξη εισβολής και κατοχής ενδεχόμενη γεώτρηση της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ [vid]

«Η πράξη (της Τουρκίας) να πάνε να κάνουν γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ είναι πράξη εισβολής και κατοχής. Είναι άλλο να παραβιάζει τον εναέριο χώρο σου και να τον αναχαιτίζεις και είναι άλλο να πάει να κάνει «τρύπα» στο οικόπεδό σου». Αυτά υποστήριξε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και πρώην υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Σχολιάζοντας «το μήνυμα που έστειλε η ΕΕ» είπε ότι «όταν η ΕΕ δεν έχει αεροπλάνα και πλοία να προστατεύσουν την ευρωπαϊκή ΑΟΖ, αυτά είναι «τρίχες». Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να προστατεύσει το έδαφός της, γιατί η κυπριακή ΑΟΖ είναι ευρωπαϊκή ΑΟΖ, να πάει κάτω το «Σαρλ ντε Γκωλ». Να πάνε τα γερμανικά αεροσκάφη και να πουν ότι θα έρθουν στα ελληνικά αεροδρόμια για να προστατεύσουν την ευρωπαϊκή ΑΟΖ».

Εκτίμησε, επίσης, ότι ο Ερντογάν, λόγω και των επαναληπτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη, «θα χρησιμοποιήσει το «εξωτερικό» χαρτί για να το πουλήσει «μέσα»».

Ο φόβος «θερμού επεισοδίου» και το «όπλο» του προσφυγικού

Ο κ. Καμμένος ρωτήθηκε αν φοβάται θερμό επεισόδιο το επόμενο διάστημα. Μεταξύ άλλων είπε: «Είναι σημαντικό πως για πρώτη φορά στα εθνικά μας θέματα έχουμε ανακοίνωση του State Department, του Ρώσου πρέσβη στην Αθήνα, του Ισραηλινού πρέσβη στην Κύπρο. Της Ιορδανίας, της Αιγύπτου, της κ. Μογκερίνι και του κ. Γιούνκερ… Αυτό δείχνει ότι είναι μία πρωτοφανής ευκαιρία για την Ελλάδα και την Κύπρο να χρησιμοποιήσουμε το διεθνές δίκαιο».

Ως προς το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου ο κ. Καμμένος είπε ότι «η ένταση που θα υπάρξει θα είναι σε όλο το μέτωπο. Στη μεν Κύπρο δεν θα τολμήσουν να πάνε να κάνουν γεώτρηση. Αν τολμήσουν θα ξέρουν ότι θα αντιμετωπίσουν πλέον ενεργά τον διεθνή παράγοντα. Θα εμπλακούν οι πάντες».

Είπε ακόμη ότι οι ταχύτητες με τις οποίες τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη παραβιάζουν τον εθνικό εναέριο χώρο «είναι πολύ κοντά στο ατύχημα». Ερωτηθείς αν ο Ερντογάν «θα προκαλέσει ένταση στο Αιγαίο, στον Έβρο και όχι στην Κύπρο;», ο Πάνος Καμμένος απάντησε: «Ο Ερντογάν θα ξεκινήσει χρησιμοποιώντας το μεγάλο του όπλο που είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες στα τουρκικά παράλια και απειλεί με αυτό. Θα αρχίσει πιθανώς με μία πολύ μεγάλη εκροή προς όλες τις κατευθύνσεις για να πιέζει και την Ευρώπη. Πιστεύω ότι θα εντείνει και τις πιέσεις σε στρατιωτικό επίπεδο».

Ο κ. Καμμένος εκτίμησε πως ό,τι είναι να κάνει ο Ερντογάν, θα το κάνει μέχρι τις 23 Ιουνίου, που έχει εκλογές.