Κατατέθηκαν προς κύρωση στη Βουλή τα πρωτόκολλα προσχώρησης Φινλανδίας και Σουηδίας στο NATO

Κατατέθηκαν προς κύρωση στη Βουλή, τα πρωτόκολλα στη Συνθήκη του Βορείου Ατλαντικού (NATO), για την προσχώρηση της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

Με τα σχετικά νομοσχέδια, κυρώνονται, και έχουν την ισχύ που ορίζει το άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος, τα πρωτόκολλα που υπογράφηκαν στις Βρυξέλλες, στις 5 Ιουλίου 2022, σχετικά με την προσχώρηση της Δημοκρατίας της Φινλανδίας και του Βασιλείου της Σουηδίας στη Συνθήκη του Βορείου Ατλαντικού.

Σημειώνεται ότι από τις προτεινόμενες διατάξεις, αναμένεται εξοικονόμηση δαπάνης του κρατικού Προϋπολογισμού, καθόσον εκτιμάται από το αρμόδιο υπουργείο ότι θα μειωθεί το ποσοστό συμμετοχής της Ελλάδας στις δαπάνες του προϋπολογισμού του NATO, μετά την προσχώρηση των δύο χωρών.

Υπενθυμίζεται ότι η Σουηδία και η Φινλανδία κατέθεσαν επισήμως αίτημα για την προσχώρησή τους στο ΝΑΤΟ στις 18 Μαϊου 2022, ξεκινώντας τη διαδικασία για την ένταξή τους στη Συμμαχία.

Επίσης, στις 05 Ιουλίου 2022 οι χώρες μέλη του NATO υπέγραψαν τα πρωτόκολλα προσχώρησης, που είναι απαραίτητα για να προσκληθούν η Σουηδία και η Φινλανδία να ενταχθούν στην Ατλαντική Συμμαχία, σε τελετή που έγινε στα κεντρικά γραφεία του οργανισμού στις Βρυξέλλες.

Τα μέλη του NATO οφείλουν να επικυρώσουν τα πρωτόκολλα πρόσκλησης. Η διαδικασία αυτή αφορά συνήθως τα εθνικά κοινοβούλια. Αυτή αναμένεται να διαρκέσει άλλους έξι με οκτώ μήνες προτού μπορέσουν να ενταχθούν η Σουηδία και η Φινλανδία στον οργανισμό.

Με πληροφορίες από: AΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters