Κομφούζιο με δηλώσεις και διαψεύσεις για τα εθνικά θέματα

Του Κώστα Αλατζά

Η διευκρινιστική γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε η Διεύθυνση Ενημέρωσης του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, για το ζήτημα που έχει προκύψει στα ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης μετά τις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν – λίγο πριν την τηλεφωνική επικοινωνία Παναγιωτόπουλου Ακάρ – περί δήθεν συνεννόησης ελληνικής και τουρκικής κυβέρνησης για μη πρόκληση έντασης στα Ίμια, ανήμερα τις επετείου, περισσότερο περιπλέκει, παρά αποσαφηνίζει.

Στη ανακοίνωση που εκδόθηκε νωρίς το απόγευμα, αναφέρεται ότι «οι πληροφορίες που αναπαράγονται στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας περί δηλώσεως του υπουργού Εθνικής Άμυνας είναι προϊόντα ερμηνειών και εκτιμήσεων αυτών που τις εκφράζουν και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τους επίσημους διαύλους επικοινωνίας μεταξύ κρατών».

Ποια δήλωση; Ποιες πληροφορίες; Ποιοι δε θέλουν διαύλους επικοινωνίας μεταξύ κρατών; Αληθεύουν τελικώς τα όσα ισχυρίστηκε ο Ερντογάν;

Για να τα βάλουμε σε μια σειρά: Τη Τετάρτη το πρωί όπως μετέδιδε ο ανταποκριτής του Ελεύθερου Τύπου, Μανώλης Κωστίδης, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι «φέτος δεν ζήσαμε κρίση στα Ίμια (σ.σ. Καρντάκ τα ανέφερε συνεχώς ο Ερντογάν). Γιατί; Διότι τηρήσαμε μια συγκεκριμένη στάση. Δηλώσαμε πως αν γίνει κάποια κίνηση, όπως στο παρελθόν, τότε θα απαντήσουμε διαφορετικά και θα δείτε πως αν η Ελλάδα δεν κάνει κάτι στα Ίμια δεν θα γίνει και από την πλευρά μας», είπε ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος μάλιστα προανήγγειλε και την τηλεφωνική επικοινωνία που θα είχαν αργότερα το μεσημέρι οι υπουργοί Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και Χουλουσί Ακάρ. «Ο υπουργός Άμυνας μου πιθανότατα θα καλούσε τον Έλληνα υπουργό Άμυνας για να τον ευχαριστήσει και για να συνεχιστεί αυτή η διαδικασία στα Ίμια και στα υπόλοιπα νησιά» είπε συγκεκριμένα ο Ερντογάν.

Μέχρι στιγμής, επισήμως, η κυβέρνηση δεν έχει σχολιάσει τις δηλώσεις Ερντογάν, ενώ όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός εθνικής Άμυνας, η τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του αφορούσε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και στην επανέναρξη των συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, που προφανώς γίνονται με σκοπό την προβολή της θεωρίας των γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο, έγιναν αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας εμφανίστηκε σήμερα να δηλώνει σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή ότι διαψεύδει τον Ερντογάν και ώρες αργότερα, το απόγευμα, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία δηλώνει ότι δεν έκανε καμία δήλωση επί του θέματος.

Σε κάθε περίπτωση, διαπιστώνεται ότι τόσο στο θέμα των δηλώσεων Ερντογάν όσο και στην πρόσφατη «κρίση» με το τουρκικό ερευνητικό πλοίο, Oruc Reis, η επικοινωνιακή τακτική των υπευθύνων παρουσιάζει κενά.