«Κόντρα» Δαβάκη – Κατρίνη για τη συμφωνία της γαλλικής Safran με την τουρκική Baykar

Φωτογραφία αρχείου REUTERS/Benoit Tessier

«Από την πρώτη στιγμή που ανέκυψε το θέμα της προοπτικής συνεργασίας ευρωπαϊκών κρατών με την Τουρκία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, η χώρα μας έχει προχωρήσει σε σειρά διπλωματικών ενεργειών προς το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών εκφράζοντας τις αντιρρήσεις και τους προβληματισμούς της». Αυτό τόνισε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αθανάσιος Δαβάκης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή και αρμόδιου τομεάρχη άμυνας του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Κατρίνη, ο οποίος έκανε λόγο για «αμήχανη σιωπή της κυβέρνησης για την αμυντική συνεργασία της Τουρκίας με τη Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες», με αφορμή τη συμφωνία συνεργασίας ανάμεσα στην τουρκική εταιρεία κατασκευής drones Baykar και της γαλλικής Safran.

«Η συμφωνία συνεργασίας της τουρκικής Baykar με τη γαλλική αμυντική εταιρία SAFRAN διέπεται από συγκεκριμένο θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο και δεν είναι διακρατική συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δαβάκης και συμπλήρωσε: «Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει ενημερώσει τους ομολόγους του στα κράτη μέλη της ΕΕ, για τις ελληνικές απόψεις σχετικά με το ενδεχόμενο συνεργασίας τους στον τομέα με την αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας. Τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και χρησιμοποιώντας τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις διαδικασίες, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και η χώρα μας, έχει αναδείξει το πόσο προβληματική είναι η στρατιωτική συνεργασία, με χώρες όπως είναι η Τουρκία, η οποία δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο, κατέχει ευρωπαϊκό έδαφος, της Κύπρου, και απειλεί ενεργά τη χώρα μας για πόλεμο. Και δεν είναι μόνο η επιθετικότητα της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και στην Κύπρο, που είναι προβληματική, όπως έχουμε κάνει σαφές στις διεθνείς επαφές μας με τους ομολόγους μας. Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, που έχει αποπεμφθεί και μάλιστα για λόγους ασφαλείας, από ένα διεθνές πρόγραμμα ανάπτυξης αμυντικού υλικού τεχνολογίας αιχμής όπως είναι το F35», υπογράμμισε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας.

Όπως είπε, «αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας ενημέρωσης και διαπραγμάτευσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι το γεγονός ότι η Τουρκία έχει πρακτικά αποκλειστεί από το SAFE με αποτέλεσμα να χρειάζεται να αναζητά σε διμερές επίπεδο, τρόπους να συνεργαστεί με ευρωπαϊκές χώρες, όπως ούτως η άλλως έκανε».

«Όμως και σε αυτό το επίπεδο, δηλαδή στις διμερείς επαφές της Τουρκίας με κράτη μέλη της ΕΕ, πάντα η χώρα μας προχωρά σε όλες τις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες μέσω όλων των διαθέσιμων διαύλων για να εκφράσει αντιρρήσεις και προβληματισμούς σχετικά με την ανάπτυξη εμπορικών συναλλαγών μεταξύ ευρωπαϊκών και τουρκικών εταιριών. Σε παρόμοιες ενέργειες έχουμε προβεί και στην περίπτωση SAFRAN, η οποία έχει υπογράψει μία καθαρά εμπορική συμφωνία με σαφώς καθορισμένο πεδίο εφαρμογής» σημείωσε ο κ. Δαβάκης.

Από την πλευρά του, ο κ. Κατρίνης αντέτεινε ότι «αντί συγκεκριμένων απαντήσεων, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας επέλεξε να επαναλαμβάνει γενικές αναφορές, αποφεύγοντας να απαντήσει στο βασικό ερώτημα, αν θεωρεί ή όχι αποδεκτό να ενισχύεται η τουρκική αμυντική βιομηχανία από εταιρίες κρατών που η ελληνική κυβέρνηση παρουσιάζει ως στρατηγικούς συμμάχους της χώρας».