Κορονοϊός: Έφτασε στην Ελλάδα η μετάλλαξη Όμικρον – Πού εντοπίστηκε

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, κατά τη διάρκεια της εξειδίκευσης των μέτρων για τον εμβολιασμό των 60 ετών και άνω, επιβεβαίωσε την ύπαρξη κρούσματος της παραλλαγής Όμικρον στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Πλεύρης, πρόκειται για Έλληνα από τη Νότια Αφρική, ο οποίος βρίσκεται στην Κρήτη και όπως διευκρίνισε έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες και η ιχνηλάτηση από τον ΕΟΔΥ.

Για το κρούσμα Όμικρον ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, είπε ότι έφτασε στην Κρήτη στις 26 Νοεμβρίου. Το πρώτο rapid test βγήκε αρνητικό. Έκανε κάθε μέρα και τελικά έκανε PCR και διαπιστώθηκε ότι έχει την μετάλλαξη Όμικρον. Είναι σε καραντίνα με όλες τις επαφές και έχει γίνει ιχνηλάτιση.

Ήταν θέμα χρόνου να έρθει η μετάλλαξη Όμικρον, τόνισε.

Για την μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Όμικρον ο κ. Ζούτης είπε ότι δεν γνωρίζουμε αυτή την στιγμή και υπάρχουν δεδομένα από τη Νότια Αφρική, αλλά δεν μπορούμε εύκολα να βγάλουμε ακόμα συμπεράσματα. Το ίδιο και για τη νοσηρότητα. «Υπάρχουν κενά στις γνώσεις μας. Περιμένουμε επίσης περισσότερες πληροφορίες για τα φάρμακα και πόση ανοσία παρέχουν. Το εμβόλιο παραμένει το κύριο όπλο που έχουμε απέναντι και σε αυτή την μετάλλαξη», είπε χαρακτηριστικά.