Κορονοϊός: Σε καραντίνα δυο χωριά στο νομό Κοζάνης

Σε καραντίνα μπαίνουν από σήμερα δυο κοινότητες στην δυτική Μακεδονία. Πρόκειται για την Δαμασκηνιά και τα Δραγασιά στο Βόϊο της Κοζάνης καθώς μεγάλο μέρος των κατοίκων εμφανίζει ελαφριά συμπτώματα κορονοϊού.

Πλέον απαγορεύεται η είσοδος και η έξοδος από τα χωριά. Περιμετρικά θα υπάρχει αστυνομική δύναμη και θα επιτρέπεται μόνο η διέλευση φορτηγών τροφοδοσίας υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Εστία μόλυνσης εκτιμάται ότι είναι ένα καφενείο που είχε γίνει ένα μνημόσυνο. Σύμφωνα επίσης με τον δήμαρχο Βοΐου σε 60 κατοίκους βρέθηκαν 10 κρούσματα.

Σημειώνεται ότι η Δραγασιά Βοΐου ήδη μετρά ένα θάνατο, αυτό του 90χρονου και το Βόιο δύο μετά και τον 53χρονο από τη Σιάτιστα, δηλαδή το 50% των θανάτων πανελλαδικά με τα κρούσματα στη Δαμασκηνιά, το διπλανό χωριό από τη Δραγασιά να είναι πάνω από δέκα.

«Ετοιμάζεται μηχανισμός τροφοδοσίας των κατοίκων με φάρμακα και τρόφιμα όσο καιρό χρειαστεί. Έχουν ξεπεράσει τα 10 τα κρούσματα, είναι το hot-spot της χώρας μας, ένα χωριό ηλικιωμένων , το οποίο πρέπει να απομονωθεί» υπογράμμισε ο δήμαρχος Βοϊου Χρήστος Ζευκλής. Ήδη υπάρχει καταγραφή και τηλεφωνική λίστα των κατοίκων και εξετάζεται η ενίσχυση με ψυχολόγους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κάτοικοι ζητούν ιατρική βοήθεια , αλλά δεν μπορεί το Κέντρο Υγείας Τσοτυλίου να βοηθήσει, παρότι υπάρχουν εθελοντές γιατροί. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε τους ανθρώπους. Πιθανόν να έχουν μια πνευμονία και όχι τον ιό και να μην τους παρασχεθεί καμιά βοήθεια» αναφέρει γιατρός του κέντρου.