Κούτσης: Αναγκαία κίνηση διπλωματικής ισορροπίας η επίσκεψη Δένδια στη Μ. Ανατολή

Ως αναγκαία κίνηση διπλωματικής ισορροπίας της Ελλάδας έναντι του Ισραήλ και του αραβικού κόσμου θεωρεί την πρωτοβουλία των διαδοχικών επισκέψεων του Νίκου Δένδια σήμερα σε Ισραήλ, Παλαιστίνη, Ιορδανία και μεθαύριο στην Αίγυπτο, μετά την αναγνώριση από την Αθήνα του δικαιώματος στην αυτοάμυνα του Ισραήλ, ο ομότιμος καθηγητής Μεσανατολικών Σπουδών στο Πάντειο πανεπιστήμιο, Αλέξανδρος Κούτσης ο οποίος αναλύει στο OnAlert και τον Κώστα Αλατζά το παρασκήνιο των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και τον ρόλο της Τουρκίας.

«Στη Μέση Ανατολή λένε όταν δύο κράτη συγκρούονται, εσύ ως τρίτος παίρνεις την πιο γρήγορη καμήλα και φεύγεις», αναφέρει χαρακτηριστικά ο καθηγητής που θεωρεί ότι η πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών παρεκκλίνει της παραδοσιακής ελληνικής στάσης των ίσων αποστάσεων στην ισραηλινοπαλαιστινιακές διενέξεις. Όπως τονίζει, οι διαχρονικά άριστες σχέσεις της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο αποτυπώνονταν μεταξύ άλλων στην πάγια άρνηση της Διάσκεψης των Ισλαμικών Κρατών στο αίτημα της Τουρκίας για αναγνώριση του ψευδοκράτους της Βόρειας Κύπρου.

«Η ελληνική θέση θα πρέπει να διατηρεί την ισορροπία ανάμεσα στη στρατηγική σχέση που αναπτύσσει η Ελλάδα με το Ισραήλ, προσβλέποντας αμερικανο – ισραηλινή στήριξη των ελληνικών θέσεων στα ζητήματα με την Τουρκία και στον ρόλο που διαδραματίζει ο αραβικός κόσμος στην ευρύτερη περιοχή».

Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις ο κ. Κούτσης επισημαίνει ότι Τουρκία που επιδιώκει να διαδραματίσει τον ρόλο του προστάτη του μουσουλμανικού κόσμου, στηρίζει την Χαμάς στην προστασία του τεμένους του Αλ Άκσα, η οποία βάσει των διεθνών συμφωνιών ανήκει στη δικαιοδοσία της Ιορδανίας με την οποία η Τουρκία διατηρεί καλές σχέσεις. Τους τελευταίους δυο – τρεις μήνες διακινούνται σενάρια που θέλουν να εξετάζεται η μεταβίβαση της προστασίας του τεμένους από την Ιορδανία στη Σαουδική Αραβία, με την προϋπόθεση όμως να αποκατασταθούν οι σχέσεις της με το Ισραήλ. «Κάτι τέτοιο δεν το επιθυμεί η Τουρκία που χρηματοδοτεί οργανώσεις στην Ιερουσαλήμ για την προστασία του τεμένους Αλ Άκσα», εξηγεί ο καθηγητής Μεσανατολικών Σπουδών.

Κατά την άποψη του κ. Κούτση η αιματοχυσία θα μπορούσε να αποφευχθεί αλλά δε συνέβη εξαιτίας των χειρισμών του Μπέντζαμιν Νετανιάχου και της πολιτικής αστάθειας που υπάρχει στο Ισραήλ το τελευταίο διάστημα. «Η κρίση συνέφερε τον Νετανιάχου ο οποίος θεωρεί ότι η σκληρή απάντηση στις ρουκέτες της Χαμάς θα συσπειρώσει γύρω του θρησκευτικά και ακροδεξιά στοιχεία και θα δυσκολέψει τον αντίπαλό του Γιαίρ Λαπίντ που έχει λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης μετά την αδυναμία Νετανιάχου να σχηματίσει κυβέρνηση».

Όπως αναφέρει ο καθηγητής Αλέξανδρος Κούτσης, η κρίση δεν ξεκίνησε από τις ρουκέτες της Χαμάς. Είχε ξεκινήσει ένα μήνα πριν με τις εξώσεις των Παλαιστινίων προς όφελος των Ισραηλινών εποίκων στη συνοικία Σεχζάρα της Ιερουσαλήμ. Ακολούθησε η απαγόρευση από τους Ισραηλινούς της προσευχής στο τέμενος του Αλ Ακσά την περίοδο του Ραμαζανίου και οι προειδοποιήσεις της Χαμάς , τις οποίες δεν έλαβε υπόψη ο Νετανιάχου. «Θα μπορούσε η ισραηλινή κυβέρνηση να εκτονώσει την κατάσταση αλλά δεν το έπραξε».
Για τον κ. Κούτση οι εχθροπραξίες στη Γάζα ακυρώνουν όλες τις προσπάθειες για να προχωρήσει η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.