ΚΥΣΕΑ: Η πρώτη συνεδρίαση με τη νέα σύνθεση – Στο τραπέζι και η πυρασφάλεια μετά τις εκρήξεις στην 111 ΠΜ

Στις 10:00 το πρωί θα πραγματοποιηθεί υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη η τακτική συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), στο Μέγαρο Μαξίμου.

Πρόκειται για την πρώτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τη νέα σύνθεσή του, όπως διαμορφώθηκε μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης που προέκυψε από τις εκλογές του περασμένου Ιουνίου.

Στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ αναμένεται να γνωστοποιηθούν τα συμπεράσματα από την κατεπείγουσα Ένορκη Διοικητική Εξέταση που διετάχθη, μετά τις εκρήξεις πυρομαχικών που σημειώθηκαν σε αποθήκες της 111 ΠΜ στη Νέα Αγχίαλο, καθώς το πόρισμα επρόκειτο να λάβει στα χέρια του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ μέχρι χθες, Τρίτη 1/8/2023.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι μαρτυρικές καταθέσεις που έχουν συγκεντρωθεί, αλλά και τις εικόνες που κατέγραψε το μη επανδρωμένο αεροσκάφος HERON που πέταξε πάνω από τις πυρόπληκτες περιοχές, συγκλίνουν στο γεγονός ότι εξερράγησαν βόμβες που ήταν πρόχειρα αποθηκευμένες στις επιχωματωμένες υπέργειες εγκαταστάσεις – και άρα εκτεθειμένες στο υψηλό θερμικό φορτίο λόγω καύσωνα και πυρκαγιάς – χωρίς όμως να έχουν παραβιαστεί τα πρωτόκολλα που προβλέπονται σε τέτοιες περιπτώσεις.

Όπως έχει αναφέρει το OnAlert.gr, τις τάξεις της Πολεμικής Αεροπορίας έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια το γεγονός ότιγια τη φωτιά στα πυρομαχικά των F-16 η κριτική εστιάστηκε στα μέτρα πρόληψης και προστασίας της Πολεμικής Αεροπορίας και όχι στον επιχείρηση του Πυροσβεστικού Σώματος που δεν κατάφερε να μην επεκταθεί η φωτιά στην αεροπορική βάση.