Λιμενικό Σώμα: Προμηθεύεται 2 παράκτια περιπολικά σκάφη P355 με «option» για άλλα δύο

Σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή προμηθεύεται και επισήμως δύο παράκτια περιπολικά σκάφη τύπου P355 από την κατασκευάστρια εταιρεία «Cantiere Navale Vittoria spa», αφού κατακυρώθηκαν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού που προκηρύχθηκε με την αριθ. 12/2021 διακήρυξη του Υπουργείου.

Ουσιαστικά πρόκειται για την απόκτηση δύο (02) παράκτιων περιπολικών σκαφών μήκους άνω των τριάντα (30) μέτρων, με δικαίωμα προαίρεσης (option) μέχρι επιπλέον δύο (02) παράκτιων περιπολικών σκαφών μήκους άνω των τριάντα (30) μέτρων, έναντι συνολικού ποσού κατακύρωσης 29.998.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι το Λιμενικό Σώμα διαθέτει ήδη τέσσερα παράκτια περιπολικά σκάφη ίδιου τύπου, που ξεπερνούν σε ταχύτητα τους 35 κόμβους και παράλληλα διαθέτουν αυτονομία κίνησης που υπερβαίνει τα 1.000 μίλια. 

Σε ό,τι αφορά τη νέα προμήθεια, η παράδοση των δύο νέων περιπολικών σκαφών τύπου P355 προβλέπεται εντός 18 μηνών από την από την επομένη της υπογραφής της Σύμβασης και στη συνέχεια τονίζεται πως: «Εφόσον ασκηθεί το δικαίωμα προαίρεσης για την κατασκευή είτε ενός είτε δύο επιπρόσθετων πλοίων, τότε ο χρόνος παράδοσης για το τρίτο πλοίο επεκτείνεται κατά 6 μήνες από την λήξη του αρχικού χρόνου παράδοσης και για το τέταρτο πλοίο επεκτείνεται κατά 12 μήνες από τη λήξη του αρχικού χρόνου παράδοσης, ενώ μάλιστα είναι δυνατή και η τμηματική παράδοση έκαστου πλοίου εντός των ανωτέρω χρονικών διαστημάτων».

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά των σκαφών είναι τα ακόλουθα:

– Ολικό Μήκος: 36,30 μέτρα.

– Ολικό Πλάτος: 7,45 μέτρα.

– Μέγιστη Ταχύτητα: Άνω των 35 κόμβων.

– Υπηρεσιακή Ταχύτητα: Άνω των 32 κόμβων.

– Μέγιστη ακτίνα ενέργειας με την οικονομική ταχύτητα: άνω των 1000 Ν.Μ.

– Επιχειρησιακή Ικανότητα (Sea State) με κατάσταση θαλάσσης 5 κατά Douglas.

– Αριθμός Επιβαινόντων: 32 άτομα (12 μέλη πλήρωμα + 20 επιβάτες/διασωθέντες).

– Μέσο πρόωσης: Δύο (02) σύγχρονοι ναυτικοί κινητήρες.

– Καύσιμο: Diesel ναυτικού τύπου.

Τα σκάφη διαθέτουν σύγχρονο μηχανολογικό και ναυτιλιακό εξοπλισμό, σύγχρονα μέσα επιτήρησης και αστυνόμευσης του θαλασσίου πεδίου, καθώς επίσης και Τ/Χ παρακολούθημα (Tender) μήκους: 7,5μ και ταχύτητας άνω των 40 κόμβων.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ