Μεγάλη φωτιά ξέσπασε στη Λέσβο – Τρίτη ημέρα μάχη με τις φλόγες στον Έβρο

Μεγάλη φωτιά έχει ξεσπάσει στη Λέσβο και υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση από τις πυροσβεστικές δυνάμεις, στην περιοχή Καστρί, η οποία καίει σε δασική δύσβατη έκταση.

Στην περιοχή επιχειρούν 26 πυροσβέστες με 9 οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρων, 4 αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο. Aναμένεται σύντομα να έρθουν ενισχύσεις από την Βόρεια Ελλάδα.

Μάλιστα δόθηκε εντολή για εκκένωση του χωριού Βατερά και στέλνει ο δήμος λεωφορεία για να πάρουν τους κατοίκους, καθώς η φωτιά κρίνεται ιδιαίτερα σοβαρή.

Ο πρόεδρος Βρίσας Βατερών, Αποστόλης Αποστολής μιλώντας στην ΕΡΤ είπε πως η φωτιά είναι αρκετά ψηλά από το χωριό, μεταξύ Βατερών και Σταυρού αλλά καίει πυκνόφυτη δασική περιοχή.

Τρίτη μέρα μάχη με τις φλόγες στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο

Η μάχη με τις φλόγες συνεχίζεται για τρίτη ημέρα στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο, όπου με το πρώτο φως δεκάδες εναέρια μέσα συνδράμουν τις ισχυρότατες επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής με τη φωτιά να είναι εκτός ελέγχου.

Τα πύρινα μέτωπα πλέον είναι πολλά και σε εξαιρετικά δύσβατα σημεία όπου δεν μπορούν να πλησιάσουν οχήματα της πυροσβεστικής πάρα των υπεράνθρωπων προσπαθειών που καταβάλλουν.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 320 πυροσβέστες με 68 οχήματα και τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, τέσσερα αεροσκάφη και εννιά ελικόπτερα, εκ των οποίων τα δύο είναι του στρατού.

Μαζί με τις πυροσβεστικές δυνάμεις δουλεύουν και 32 υλοτόμοι από τους Δασικούς Συνεταιρισμούς της περιοχής. Προσπαθούν να δημιουργήσουν μια αντιπυρική ζώνη, κάνοντας διαπλάτυνση σε ένα μονοπάτι από την περιοχή Ταϊστρες προς το δρόμο Δαδιάς – Λευκίμης. Αυτοί κόβουν και από πίσω έρχονται μηχανήματα για να απομακρύνουν τα κομμένα. Επίσης θα διαπλατύνουν την περιμετρική περιοχή έξω από το χωριό Δαδιά, για κάθε ενδεχόμενο. Να σημειωθεί πως άλλοι 10 υλοτόμοι δούλευαν όλο το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί.

«Ζητάμε περισσότερα εναέρια μέσα για να σβήσει η φωτιά. Δεν φτάνουν αυτά που έχουμε. Προσωπικά χθες στο συντονιστικό πρότεινα να μας βοηθήσουν και οι γύρω χώρες καθώς καίγεται ένα δάσος που είναι μοναδικό σε όλη την Ευρώπη» αναφέρει στο ThessToday.gr ο αντιδήμαρχος Τυχερού, κ. Δημήτρης Δαρούσης.

Παράλληλα, το τοπικό είναι αποπνικτικό είναι από νωρίς το πρωί του Σαββάτου στα γύρω χωριά που βρίσκονται κοντά στο πύρινο μέτωπο του μεγάλου πυρήνα του δάσους της Δαδιάς, με τους πυκνούς καπνούς να είναι ορατοί έως και την Αλεξανδρούπολη.

Πηγή: Newsit.gr / Φωτογραφία Intime News