Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ: «Ο Στρατός δεν άργησε να επέμβει στη Θεσσαλία» – Η ΕΜΥ μεταφέρεται στην Πολιτική Προστασία

Συνέντευξη Τύπου δίνει αυτήν την ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της 87ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

Στην πρώτη ερώτηση σχετικά με την υποτιθέμενη καθυστέρηση παρέμβασης των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση των συνεπειών της καταστροφικής πλημμύρας στη Θεσσαλία, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως αμέσως μόλις κλήθηκε ο στρατός από την Πολιτική Προστασία άρχισε να επιχειρεί. Όσον αφορά, ωστόσο, τα ελικόπτερα, αυτά πέταξαν μόλις η Πολεμική Αεροπορία και η Πυροσβεστική έδωσαν το πράσινο φως, καθώς οι καιρικές συνθήκες δεν το επέτρεπαν.

«Δεν νομίζω ότι θα είχε κανείς την απαίτηση να πετάξουν ελικόπτερα σε συνθήκες έντονης κακοκαιρίας, βάζοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια του προσωπικού και των μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων».

Ο κ.Μητσοτάκης παραδέχθηκε πως έγιναν κάποια λάθη κατά την διαχείριση της αντιμετώπισης των πυρκαγιών και των πλημμυρών φέτος το καλοκαίρι. Μίλησε για την ανάγκη να μπορεί η Πολιτική Προστασία να εμπλέκει πιο γρήγορα τις Ένοπλες Δυνάμεις, χωρίς γραφειοκρατία.

Ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να κάνει ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

Τόνισε ότι τα τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων που θα συνδράμουν στις φυσικές καταστροφές θα συνεχίσουν να υπάγονται στην Πολιτική Προστασία. «Ο στρατός δεν κάνει σε μία δημοκρατία του κεφαλιού του. Ο στρατός για να κινητοποιηθεί πρέπει να έχει την σαφή εντολή της πολιτικής προστασίας».

«Υπάρχουν πολύ σημαντικές δυνάμεις, παραδείγματος χάρη θέλω να εξάρω την εξαιρετική δουλειά που έκαναν οι μονάδες μηχανικού του στρατού καθόλη τη διάρκεια αυτής της πολύ μεγάλης περιπέτειας. Έφτιαξαν γέφυρες μέσα σε λίγες ώρες, πήγαν και βοήθησαν στην αποκομιδή των νεκρών ζώων. Ένα πρόβλημα που δεν φανταζόμασταν ότι θα χρειαζόταν να αντιμετωπίσουμε. Αλλά σχετικά γρήγορα οργανωθήκαμε και μπορέσαμε και το αντιμετωπίσαμε».

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως τα καινούργια Canadair αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν, αλλά θα είμαστε η πρώτη χώρα που θα τα παραλάβει το 2026. Επίσης, ανακοίνωσε ότι η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) θα ενταχθεί στην Πολιτική Προστασία, καθώς μέχρι σήμερα υπάγεται στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Οι σχέσεις με την Τουρκία

Σε ερώτηση σχετικά με την επαναπροσέγγιση των σχέσεων της χώρας με την Τουρκία, ο κ.Μητσοτάκης δήλωσε πως είναι εξαιρετικά θετικό ότι έχουν αποκατασταθεί οι δίαυλοι επικοινωνίας, σε επίπεδο συνάντησης του ίδιου και του προέδρου Ερντογάν, αλλά και σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.

«Η Ελλάδα δεν άλλαξε στρατηγική απέναντι στην Τουρκία, αλλά η βούληση μου ήταν να συνομιλούμε με την Τουρκία και τα ζητήματα μας να επιλύονται με βάση το διεθνές δίκαιο, και όταν διαφωνούμε να μην οδηγούνται τα πράγματα στα άκρα», είπε. Τόνισε με έμφαση ότι θέματα κυριαρχίας δεν πρόκειται να μπουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ούτε ζητήματα που αφορούν τα νησιά τού ανατολικού Αιγαίου, και ο ίδιος δεν είναι διατεθειμένος να τα συζητήσει με την Τουρκία.

«Η Τουρκία έχει συμφέρον να προσεγγίσει τη Δύση, και γνωρίζει ότι η προσέγγιση με την Ευρώπη περνά μέσα από τις καλές σχέσεις με την Ελλάδα. Κι αυτό είναι ένα όπλο που έχουμε στα χέρια μας για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Να μην περιμένουμε όμως να λυθούν από τη μια στιγμή στην άλλη θέματα που έρχονται από το παρελθόν, αλλά να συμφωνούμε ότι όταν διαφωνούμε τα πράγματα δεν πρέπει να οδηγούνται σε ακραία ρητορική» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Δείτε ζωντανά την ομιλία του πρωθυπουργού:

Φωτογραφία Intime News