Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: «Θα επιμείνουμε στο ζήτημα Μπελέρη – Είναι θέμα κράτους δικαίου»

«Το θέμα Μπελέρη είναι θέμα Κράτους Δικαίου, ζητάμε το προφανές και θα προσβλέπουμε μονίμως σε επίλυσή του», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής, η οποία χθες ενέκρινε, με έντονο παρασκήνιο, την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία.

«Η Ελλάδα ήταν ανέκαθεν πρωταγωνίστρια στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Εμείς βάλαμε την προσέγγιση στην ατζέντα. Η προσέγγιση έχει ορισμένους κανόνες. Κάθε χώρα αξιολογείται ξεχωριστά», υπογράμμισε.

«Το θέμα Μπελέρη είναι θέμα κράτους δικαίου, δεν είναι διμερές. Εμείς ζητάμε το προφανές, να αναγνωριστεί ότι εκλέχθηκε νόμιμα δήμαρχος. Δεν παρεμβαίνουμε στην αλβανική Δικαιοσύνη. Προσβλέπουμε μονίμως να βρούμε τρόπο να επιλυθεί το πρόβλημα, για να γίνει σεβαστή η βούληση των δημοτών της Χειμάρρας. Για να αποδείξει και η Αλβανία πως έχει κάνει τα απαραίτητα», επεσήμανε ο κ.Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες.

«Η Ελλάδα υποστηρίζει ανέκαθεν την πολιτική λύση των δύο κρατών για τη Μέση Ανατολή», τόνισε επίσης ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στον πόλεμο στη Γάζα, ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς.

Πρόσθετοι πόροι για την διαχείριση του μεταναστευτικού

Σημειώνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης προσήλθε στη συζήτηση με το αίτημα για αύξηση του προϋπολογισμού της Ε.Ε., κάτι που η κυβέρνηση δηλώνει ότι είναι αναγκαιότητα. Η Αθήνα ζητά από τους εταίρους πρόσθετα ευρωπαϊκά κονδύλια για τις φυσικές καταστροφές, ειδικά για τις χώρες της Μεσογείου.

«Είναι πολύ σημαντικό να προσθέσουμε περαιτέρω πόρους για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης. H Ελλάδα υπήρξε ανέκαθεν από τους πρωτεργάτες της προσπάθειας να πειστούν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες ότι χρειαζόμαστε περισσότερους πόρους, περισσότερα χρήματα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης» δήλωσε ο πρωθυπουργός προσερχόμενος στη Σύνοδο.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ανάγκη πρόσθετων πόρων για τη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος. «Είναι δεδομένο ότι όταν πάρθηκαν οι αποφάσεις χρηματοδότησης στα πλαίσια του προηγούμενου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, πριν από τρία χρόνια, δεν είχαμε υπόψιν μας την αύξηση των μεταναστευτικών πιέσεων και την ανάγκη να διαθέσουμε περισσότερους πόρους για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης» τόνισε ο πρωθυπουργός, δηλώνοντας «συγκρατημένα αισιόδοξος» ότι οι «27» θα συναινέσουν να προστεθούν πόροι για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: Newsit / Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi Reuters