OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ

Μητσοτάκης στο CNN: Η λύση για το μεταναστευτικό δεν είναι να παραβιάσουμε μονομερώς τη Συνθήκη Σένγκεν

24/09/2024 - 22:14
Μητσοτάκης
Share on FacebookShare on Twitter
Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγη ώρα μετά τη συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ μίλησε και για την Μέση Ανατολή, τις φωτιές στην Ελλάδα και την κλιματική αλλαγή, αλλά και στο μεταναστευτικό, όπου άφησε αιχμές κατά της Γερμανίας.

Για τη συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε πως ήταν η 6η συνάντησή τους το τελευταίο έτος και αυτό αποτελεί μία «τρομερή πρόοδο» στη διμερή σχέση των δύο χωρών.

«Είναι λοιπόν πάρα πολύ σημαντικό να έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και φυσικά στα ζητήματα που διαφωνούμε, όπως για παράδειγμα ο καθορισμός των θαλασσίων ζωνών, να το κάνουμε με συγκεκριμένο τρόπο, δηλαδή ότι τα ζητήματα μπορούν να επιλύονται με βάση το διεθνές δίκαιο, αλλά και να συνεργαζόμαστε σε ζητήματα όπως τη μετανάστευση και έχουμε σημειώσει πρόοδο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων», ανέφερε.

Το μεταναστευτικό

«Θέλουμε να σταματήσουν οι βάρκες πριν μπουν στα δικά μας χωρικά ύδατα. Σημειώσαμε πρόοδο το τελευταίο χρόνο, γιατί η μετανάστευση είναι τρομερό ζήτημα και δεν θέλουμε να την αφήσουμε στα χέρια των διακινητών», ανέφερε και σημείωσε πως «χρειαζόμαστε τόσο ένα φράχτη, όσο και μια μεγάλη πόρτα ανοιχτή. Είναι σημαντικό η ΕΕ να προασπίζει τα εξωτερικά της σύνορα».

Υπενθύμισε πως «η Ελλάδα ήταν εκείνη που δέχθηκε εκατοντάδες γυναίκες από το Αφγανιστάν, όταν η χώρα ήταν στο χείλος της κατάρρευσης. Θέλουμε να στείλουμε μήνυμα ότι μπορούμε να φιλοξενήσουμε εργάτες στην Ελλάδα, χωρίς να κάνουν επικίνδυνο ταξίδι μέχρι να φτάσουν στην Ελλάδα».

«Η λύση δεν είναι να παραβιάσουμε μονομερώς τη Συνθήκη Σένγκεν», ανέφερε με νόημα σχολιάζοντας με αυτό τον τρόπο τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

Σε ερώτηση για το πρόσφατο ναυάγιο στη Σάμο και τα άρθρα του ξένου Τύπου, που μιλούν για επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών από την ελληνική ακτοφυλακή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «δεν υπήρχε καμία ανάμειξη της ελληνικής ακτοφυλακής».

«Αν κάποιος θέλει να παραβεί τους κανόνες με άσχημο καιρό… Ταυτόχρονα, εμείς διατηρούμε το δικαίωμα να αναχαιτίζουμε βάρκες στα θαλάσσια ύδατα, όχι σε ανοιχτή θάλασσα. Δεν θέλουμε καμία βάρκα στη θάλασσα. Δεν θέλουμε απώλειες ζωών και να καθορίζουν οι διακινητές ποιος θα κάνει το ταξίδι και ποιος όχι», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Καταστήσαμε σαφές στο Ισραήλ πως υπήρχαν ευκαιρίες για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα»

Για την Μέση Ανατολή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι «καταστήσαμε σαφές στους Ισραηλινούς φίλους μας, πως υπήρχαν ευκαιρίες για κατάπαυση του πυρός που δεν τις εκμεταλλεύτηκαν επαρκώς. Είναι προς το συμφέρον Ισραήλ μία κατάπαυση του πυρός. Δεν θέλουμε να υπερτιμούμε τη δύναμή μας, αλλά είμαστε φίλοι με το Ισραήλ και οι φίλοι πρέπει να μιλούν ανοιχτά».

Για το γεγονός πως ακόμη και οι ΗΠΑ δεν κατάφεραν να πετύχουν κατάπαυση του πυρός στη Γάζα τόνισε πως «η θητεία Μπάιντεν τελειώνει και είναι μία ευκαιρία να κάνει ό,τι μπορεί για να υπάρξει κατάπαυση του πυρός. Οι συνέπειες είναι πολλές, ακόμα και οικονομικές», τόνισε αναφερόμενος στην επίθεση των Χούθι σε ελληνόκτητο πλοίο.

«Χάσαμε λιγότερα δάση από άλλα έτη»

Για τις φωτιές και την κλιματική αλλαγή επεσήμανε ότι «η Μεσόγειος είναι μία κονίστρα της κλιματικής αλλαγής. Πρέπει να επενδύσουμε πολύ περισσότερα στην προσαρμογή για την ταυτοποίηση των μεγάλων πυρκαγιών. Τα πήγαμε καλά, με εξαίρεση μία μεγάλη πυρκαγιά. Χάσαμε λιγότερα δάση από άλλα έτη. Επικεντρωνόμαστε στην πράσινη συμφωνία. Πρέπει να κάνουμε πολύ περισσότερα ως Ευρώπη».

«Σημαντικό για την παγκόσμια κληρονομιά να επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα»

Για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού διόρθωσε την δημοσιογράφο Κριστιάν Αμανπούρ που τα αποκάλεσε «μάρμαρα», σημείωσε: «Ας συμφωνήσουμε πως είναι σημαντικό για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά τα Γλυπτά αυτά να είναι στην Αθήνα. Αν κόψουμε τη Μόνα Λίζα, θα είναι ωραίο;

Έχουμε συζητήσεις με το Βρετανικό Μουσείο, ώστε να υπάρξει μία συμφωνία για την επανένωση των Γλυπτών. Νομίζω πως έχουμε πολύ σοβαρή επιχειρηματολογία. Έχουμε περιμένει 200 χρόνια και είναι επιτακτικό για μας».

Πηγή: Newsit / Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI

Tags: ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Related Posts

καιρός
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός σήμερα: Αυξημένες νεφώσεις και πιθανές βροχές – Δείτε αναλυτικά

15/05/2026 - 04:28
Χριστοδουλίδης
ΕΛΛΑΔΑ

Νίκος Χριστοδουλίδης στην Βουλή των Ελλήνων: «Η Τουρκία είναι υπόλογη, η λύση δύο κρατών δεν υφίσταται ούτε ως σκέψη»

14/05/2026 - 20:23
υποβρύχιο
ΕΛΛΑΔΑ

Υποβρύχιο του Πολεμικού Ναυτικού «πιάστηκε» στα δίχτυα τράτας μεταξύ Άνδρου και Τήνου

14/05/2026 - 12:21

Διαβάστε Επίσης

ΔΟΑΕ: «Κινδυνεύει η πυρηνική ασφάλεια στην Ουκρανία από στρατιωτικές ενέργειες κοντά σε πυρηνικούς σταθμούς»

Θετικές οι συνομιλίες την πρώτη μέρα ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων Ισραήλ – Λιβάνου στις ΗΠΑ

TB2 Bayraktar: Η τουρκική Baykar υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με την γαλλική Safran

Spike NLOS: Στον Αυλώνα οι πρώτοι χειριστές – Έως τα τέλη του έτους όλα τα συστήματα σε Έβρο και νησιά

Καιρός σήμερα: Αυξημένες νεφώσεις και πιθανές βροχές – Δείτε αναλυτικά

Σαν σήμερα: Το 1948 το Ισραήλ δέχεται επίθεση από την Αίγυπτο, το Λίβανο, τη Συρία, το Ιράκ, τη Σαουδική Αραβία και την Υπεριορδανία

Ουκρανία: Τουλάχιστον 10 νεκροί από τη μαζική ρωσική επίθεση – Πύραυλος Kh-101 έπληξε πολυκατοικία στο Κίεβο

ΜΟΕ: Ο διοικητής της 3ης Μ/Κ ΤΑΞ «Ρίμινι» επισκέφθηκε την τουρκική 9η Συνοριακή Ταξιαρχία στην Ανδριανούπολη [pics]

Top News

Eurovision 2026: Θρίλερ με τη συμμετοχή της Σουηδίας - Η Felicia έχασε τη φωνή της λίγο πριν τον τελικό

Eurovision 2026: O Akylas νιαουρίζει και το κοινό ενθουσιάζεται - Το βίντεο που έγινε viral

Η Μαρία Καρυστιανού προαναγγέλλει το νέο κόμμα: Στις 21 Μαΐου, όλοι μαζί με την Ελπίδα για μια νέα αρχή

Η Μπέττυ Μαγγίρα χόρεψε τσιφτετέλι με το «Jalla» στην έναρξη του «Eurovision Night»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert